Pyszne bezglutenowe racuchy z 3 składników! Dzieci je uwielbiają.
Alergicy ze specjalnymi wymaganiami żywieniowymi mają w życiu trochę pod górkę. Zwłaszcza, kiedy wśród zabronionych produktów znajdują się mleko i jaja, a rodzina na co dzień nie stroni od nabiału. Wszystkie racuchy, naleśniki, pączki i słodkości z naszego dzieciństwa poszły w niepamięć. Teraz w tego typu potrawach maksymalnie wykorzystujemy potencjał matki natury.
Dlaczego wegańskie racuchy bezglutenowe?
- Po pierwsze, jak wspomniałam, alergia na jaja i białko mleka krowiego.
- Po drugie smak – przyzwyczailiśmy się już zarówno do charakterystycznego smaku mleka (napoju) kokosowego, jak i słodzenia produktami, które są naturalnie słodkie.
- Po trzecie i ostatnie, wartości odżywcze. Mleko roślinne nie ustępuje w żaden sposób krowiemu, do tego owoce i królowa kasz: kasza jaglana.
Składniki na wegańskie racuchy:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej.
- 1 szklanka mleka roślinnego.
- 2 banany
Wegańskie racuchy – przygotowanie:
- Kaszę prażymy na suchej patelni na złoty kolor (uważaj, żeby się nie spaliła). Następnie gotujemy ją w wodzie bez dodatku soli.
- Ugotowaną i dobrze odsączoną, schłodzoną kaszę zalewamy mlekiem roślinnym i zostawiamy na 10-15 minut.
- Dodajemy dwa banany rozgniecione widelcem.
- Jeśli jest taka potrzeba (za rzadkie ciasto) można je zagęścić mąką kukurydzianą – do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Zaletą tak przygotowanych racuchów jest smak – najczęściej używam mleka kokosowego, więc gotowe racuchy to połączenie smaku kokosa z bananami. Jeśli boisz się, że racuchy bez jajka nie wyjdą, możesz jajo zastąpić siemieniem lnianym. Wystarczy 1,5 łyżki siemienia zalać 1/3 szklanki gorącej wody i kiedy siemię spęcznieje, dodać do ciasta.
Najlepiej piec na ptelni ceramicznej z powłoką zapobiegającą przywieraniu, używając oleju o wysokiej temperaturze dymienia, czyli np. oleju kokosowego.
Gotowe wegańskie racuchy są wystarczająco słodkie, smakują dzieciom i doskonale sprawdzają się kiedy nie ma pomysłu na smaczny deser albo śniadanie na ciepło. Kaszę jaglaną, która jest naturalnym antybiotykiem, warto włączać do diety zarówno w okresie zimowym, jak i latem.
Inne przepisy, które mogą Ci się spodobać:
Dziękuję, że tu jesteś. Jeśli podobał Ci się ten przepis, udostępnij go swoim znajomym i zostań ze mną na dłużej na fanpage’u SIMPLYANNA.
[…] Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować: WEGAŃSKIE RACUCHY BEZ GLUTENU, NABIAŁU i CUKRU […]
Czy opcja smażenia jest jedyną ? Nie mogę smażonego że względów zdrowotnych i zastanawiam się nad upieczeniem racuchów w piekarniku. Co Pani o tym sądzi ?
Przyznam, że nie próbowałam, ale w większości przypadków pieczone racuchy wychodzą. Warto spróbować, w razie czego będzie pieczona kasza z bananem 🙂
co zamiast banana? uczulenie na latex….
A jajka możesz? Banan w połączeniu z kaszą dobrze „zlepia” całość. Jeśli możesz jajka lub jajko zastąpić siemieniem lnianym, wtedy jabłko by pasowało.
[…] wegańskie racuchy […]
[…] wegańskie racuchy […]
[…] Moda na wegetarianizm. […]
[…] Wegańskie racuchy dla dzieci. […]