domowy kisiel

Niby ten kisiel dla niemowlaka, to taka prościzna, a ja tyle razy łapałam się na tym, że nie chce mi się/nie potrafię/kupuję gotowca. Tymczasem zrobienie takiego przysmaku zajmuje dosłownie chwilę, a smak? Bez porównania do tego, co możemy kupić w sklepie! Bez ulepszaczy, polepszaczy i umilaczy. Bo czy domowy kisiel ich potrzebuje?

kisiel dla niemowlaka

Jak zrobić domowy kisiel?

Pierwsze eksperymenty z kisielem możesz zacząć już po 7. lub 8. miesiącu życia dziecka. Do sklepowego kisielu zazwyczaj dodawany jest kwas cytrynowy, esktrakty naturalne i syntetyczne, barwniki.

Żeby zrobić domowy kisiel dla niemowlaka potrzebujesz:

  • owoce (jabłka/gruszki/wiśnie/maliny)
  • wodę
  • cukier trzcinowy lub inny słodzik
  • mąkę ziemniaczaną

Na 1 szklankę owoców, potrzebna jest szklanka wody (+dodatkowo 1/3 szklanki na rozprowadzenie mąki) i płaska łyżka mąki ziemniaczanej oraz łyżeczka cukru.

  1. Szklankę wody zagotowujemy.
  2. W 1/3 szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną.
  3. Do gotującej wody dodajemy owoce (mogą być różne) i cukier.
  4. Owoce gotujemy 5 minut.
  5. Na koniec dodajemy rozprowadzoną w wodzie mąkę.
  6. Zdejmujemy z gazu.

Gotowe! Banalne, prawda?

Starszym dzieciom, które mogą spożywać nabiał, polecam moją ulubioną wersję kisielu truskawkowego.

  1. Domowy kisiel truskawkowy przyrządzony według powyższego przepisu podajemy z kwaśną śmietaną i jabłkiem startym na grubych oczkach. Mówię wam – niebo w gębie!
  2. Kisiel cytrynowy jest genialny, zwłaszcza w połączeniu z innymi owocami. Żeby go zrobić potrzebujesz soku z 2 cytryn, pół szklanki wody, łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę cukru trzcinowego. Sposób przygotowania wygląda bardzo podobnie, jak kisiel jabłkowy, jedynie zamiast owoców, dodajesz jednocześnie sok cytrynowy i mąkę rozprowadzoną w wodzie.
  3. Dobra rada na koniec: smak będzie bardziej intensywny, jeśli owoce zagotujesz razem z wodą, ale pamiętaj, że niektóre mogą stracić smak (dlatego w przypadku cytrynowego, sok dodaję na końcu).

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

  1. Ciasteczka dyniowe z trzech składników.
  2. Pudding z siemienia lnianego.
  3. Wegańskie racuchy dla dzieci.

Jeśli podobał Ci się ten wpis, będę wdzięczna jeśli udostępnisz go lub skomentujesz. Dzięki!

 

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.