PRZEPISY I TIPY

Piernik. Nie piernicz, tylko piecz!

Święta tuż tuż….żartuję! Jeszcze sporo czasu minie, nim nasze domy rozświetli blask migających lampek choinkowych. I chociaż piernik jest ciastem bardzo bożonarodzeniowym, można (i trzeba!) go jeść okrągły rok.

Przepis jest banalny, wychodzi prawie zawsze.

Składniki:

1 kostka masła/margaryny
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1/2 szklanki miodu
1 szklanka mleka
1 opakowanie przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki pszennej
4-5 łyżek kakao
orzechy, rodzynki

Wykonanie:

1. Ucieramy kostkę masła/margaryny z 1/2 szklanki cukru. Kiedy masa będzie już jednolita, dodajemy po jednym jajku, nadal ucierając. Następnie dodajemy miód.

2. Na osobny talerz przesiewamy mąkę, proszek, kakao i przyprawę – wszystko mieszamy.

3. Dodajemy po łyżce suchych składników na przemian z odrobiną mleka, masę ciągle miksujemy, aż wszystko znajdzie się w jednej misce. Na koniec możemy dorzucić bakalie i wymieszać drewnianą łyżką.

4. Masę przelewamy na blachę lub tortownicę (ja najczęściej używam takiej z metalowym pierdolniczkiem po środku, po upieczeniu w środku ciasta jest dziura choć akurat na zdjęciach jest bez). Pieczemy 50-55 minut w temperaturze 175-180 stopni, aż do suchego patyka.

UWAGA

Zdarza się, że podczas miksowania masła z cukrem, masa się zwarzy. Wtedy możemy ją bardzo delikatnie podgrzać w kąpieli wodnej, żeby grudki się roztopiły i gotowe :).

UWAGA 2

Zwiększysz swoje szanse na udane ciasto, jeśli wszystkie składniki będą miały tę samą temperaturę, więc jeśli z jajka z lodówki to margaryna i mleko też i odwrotnie – jeśli temperatura pokojowa to wszystkiego.

.
DSC_0277
.
DSC_0289
.
DSC_02852
.
DSC_0282
.

Smacznego!

 

  •  
  •   
  •  
  •  
  •  

4 comments

  1. Milo 6 października, 2014 at 01:29 Odpowiedz

    Zwarzonej masy jajeczno-cukrowej nie trzeba niczym ratować, kucharko 😉 (to proces bardzo naturalny).Wystarczy dodać mąkę i wszystko wraca do normy. Nie ma to wpływu na końcowy wypiek, więc w sumie to ta wskazówka jest jakby zbędna…

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.