FOOD

Placki z kaszy manny na słodko.

placki z kaszy manny

Są pyszne, puszyste, delikatne i bardzo szybkie do zrobienia. Warto spróbować, jeśli tak jak moja rodzina, jesteście wielbicielami wszelkiego rodzaju naleśników i racuchów. Placki z kaszy manny wychodzą w różnych kombinacjach, więc wszelkie eksperymenty z ulubionymi dodatkami są mile widziane :). Uda Ci się przemycić w nich trochę witamin, zwłaszcza, że nie wymagają długiego smażenia. 

Składniki na placki z kaszy manny:
– szklanka kaszy manny błyskawicznej (zwykłą moczymy 10 minut dłużej)
– szklanka mleka (krowie, kokosowe lub ryżowe)
– banan (ewentualnie można pominąć)
– garść rodzynek/żurawiny (można pominąć)
– dwie łyżeczki ksylitolu/miodu lub 2 łyżki cukru trzcinowego z wanilią
– odrobina oleju kokosowego do smażenia
– dwa jajka

Kaszę mannę zalewacie mlekiem i odstawiacie na 20 minut, żeby spęczniała. Dodajecie startego na grubych oczkach banana, żółtka jajek oraz to, co wybrałaś do posłodzenia – przyznam, że nam najbardziej smakują placuszki z waniliowym posmakiem. Białka ubijacie na sztywną pianę i delikatnie mieszacie z przygotowanym ciastem.

Placki z kaszy manny smażymy na odrobinie oleju kokosowego do zrumienienia z obu stron.

Robię różne kombinacje w cieście. Dodaję rodzynki, żurawinę, jabłka, brzoskwinie z puszki, posypuję cukrem pudrem zamiast dodawać słodycz do środka. Warto znaleźć swój własny smak. Smacznego!

 

Składniki na wersję bez jajek:
– szklanka kaszy manny błyskawicznej 
– szklanka mleka (krowie, kokosowe lub ryżowe)
– banan (ewentualnie można pominąć)
– garść rodzynek/żurawiny (można pominąć)
– dwie łyżeczki ksylitolu/miodu lub 2 łyżki cukru trzcinowego z wanilią
– łyżka płynnego oleju kokosowego lub płynnego masła klarowanego
– odrobina oleju kokosowego do smażenia
– łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia

Możliwe jest przygotowanie placków bez użycia jajek, jeśli z jakichś powodów nie możecie ich spożywać. W takim wypadku miksujemy mleko z rozdrobnionym bananem i płaską łyżką płynnego oleju kokosowego lub płynnego masła klarowanego. Następnie dosypujemy kaszę mannę, rodzynki, słodzimy i dodajemy płaską łyżeczkę naturalnego proszku do pieczenia (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością). Smażymy na oleju kokosowym. Placki w wersji bez jajek są mniej puszyste, ale równie smaczne :).

DSC_0924

 

DSC_0927

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
WEGAŃSKIE RACUCHY BEZ GLUTENU, NABIAŁU i CUKRU


Dodaj komentarz

avatar
  Subskrypcja  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Matka Córek
Gość

zrobiłam kiedyś genialne pankejki… ale zdjęcia wyszły mi tragiczne, więc nigdy nie podzeliłam się przepisem 🙁 😀

Ola
Gość

Dzieki za podzielenie sie przepisem, synus pochlania wlasnie pol kubka kaszy manny kompletnie nie zdajac sobie z tego sprawy. Bo gdyby sobie zdawal, to by nie ruszyl 😀

Anna Bartnik
Gość

Starszak nigdy kaszy manny nie lubił, ale od niedawna się przekonał i je np. z łyżeczką domowych konfitur :).

Aleksandra
Gość

Można by rzec, że samo się robi 🙂

Asia
Gość

jutro robimy 🙂 kotek <3