Ciasteczka dyniowe z 3 składników!
Tydzień temu miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, o których napiszę następnym razem. Oprócz kolacji w ciemności i możliwości spróbowania doskonałych dań, mogliśmy też trochę pokucharzyć. Posiłek dopełnił TEN deser. Banalnie prosty, szybki w wykonaniu i naprawdę bardzo, bardzo smaczny. Ciasteczka dyniowe to dla mnie nowość. Do tej pory w naszej kuchni dominowało ciasto marchewkowe, a dynia lądowała najwyżej w zupie.
Ciasteczka dyniowe potrzebują tylko 3 składników:
500 g mąki
400 g masła
300 g dyni
Wnętrza ciasteczek można posmarować powidłami lub marmoladą. Można też włożyć w nie posiekane daktyle lub rodzynki. Jeśli jednak nie macie nic takiego na stanie, po upieczeniu wystarczy posypać je obficie cukrem pudrem i gotowe. Są kruche, mocno maślane (nic dziwnego przy tej ilości masła!) i kiedy spróbujecie jednego, sięgniecie od razu po kolejne…
Polubiłam się z nimi, bo przemycają w sobie warzywo, którego nie lubią moje dzieci. A poza tym są słodkie i pyszne ;).
Sposób przygotowania:
Mąkę należy przesiać i dodać do niej zimne, pokrojone w kostkę masło.
Dynię zetrzeć na drobnych oczkach (wiórki, nie te do ziemniaków) i dodać do mąki z masłem.
Ciasto wyrabiać, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Powinno być delikatne, ale nie bardzo klejące.
Ciasto można wyrobić robotem lub ręcznie.
Jak zrobić ciasteczka dyniowe?
Ciasto podzielić na 3 lub 4 części. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą z części możliwie cienko – gotowy placek powinien mieć grubość około 1,5 mm. Nasępnie rozwałkowany placek kroimy w prostokąty. Nakładamy farsz (niewiele tylko z jednej strony) na każdy prostokąt i zwijamy w rulonik, jak na zdjęciu. Dno blachy powinien pokrywać papier do pieczenia. Ciasteczka układamy końcem rulonika do dołu, żeby nie otwierały się podczas pieczenia.
Można posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać cukrem lub posmarować mlekiem. Nie jest to jednak konieczne, jeśli nie możecie spożywać tych składników.
Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut do zrumienienia. Im grubsze ruloniki, tym dłużej.
Ciasto nie wymaga dodatku cukru ani proszku do pieczenia. Można wybrać słodszą odmianę dyni (np. dynię piżmową) albo bardzo aromatyczną dynię hokkaido.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zostań ze mną dłużej!
- Polub fanpage SimplyAnna na FB (TUTAJ)
- Wskakuj na mój Instagram (TUTAJ)
- Udostępnij ten wpis znajomym (PONIŻEJ)
wyjdą z mąką bezglutenową?
Nie próbowałam niestety.
zrobiłam wersję bezglutenową, wyszły super 🙂
Bardzo się cieszę <3
Dzień dobry, a czy dynia ma być surowa ?
Witaj Aniu, tak, dynia musi być surowa i starta na drobnych oczkach.
[…] ciasteczka dyniowe z 3 składników […]
[…] ciasteczka dyniowe z 3 składników […]
[…] Ciasteczka dyniowe z trzech składników. […]
Niestety zawiodłem się na nich, zupełnie bez smaku, do niczego nie pasują i ciężko je zjeść. Nie polecam
Przepis pochodzi z restauracji wielokrotnie odznaczanej i wyróżnionej w żółtym przewodniku Gault&Millau. Mogły nie wyjść – czemu nie? Wiele zależy od gatunku wykorzystanej dyni i jakości masła.
Ja już się nie dziwię że nie ma dużo komentarzy, skoro moderacja musi „zatwierdzić” każdy komentarz to wszystkie negatywne opinie po prostu znikają, a innych nie ma
Tak jest zbudowany system komentarzy. W ten sposób unika się nie tyle negatywnych opinii (odnośnie tych ciastek Twoja jest pierwsza), ile spamu z całego świata.
Ilość komentarzy o niczym nie świadczy. W dzisiejszym świecie się biegnie, mało kto ma ten luksus, żeby jeszcze po zrobieniu dania wrócić na blog i wyrazić swoją opinię. Pozdrawiam i więcej życzliwości życzę.
Robię kolejny raz. Dzisiaj z owocami z kompotu, poprzednio z powidłami śliwkowymi, kostką czekolady, zawsze wychodziły. Nawet maki mieszałam bo chciałam raz gluten free 🙂 . Polecam 🙂
Cudnie! Bardzo doceniam, że wróciłaś do przepisu i na blog, żeby podzielić się opinią. <3 Miłego dnia!
Aż napiszę komentarz, żeby jednak ilość była! bo ciasteczka wychodzą super i nawet raz z rozmrożonej dyni robiłam i musiałam dodać sporo mąki, ale i tak wyszły super 🙂 od znajomych też wiem, że robią i przepis rozchodzi się dalej 🙂
Wow! Bardzo się cieszę, ten przepis pochodzi z jednej z najlepszych restauracji na Dolnym Śląsku <3. Radość, że wychodzi i smakuje 🙂 też muszę zrobić!
Robiłam kiedyś i wyszły pyszne! Teraz jednak nie mogę masła. Czy z klarowanym wyjdą? Tak bardzo bym je zjadła ♥
Nie próbowałam szczerze mówiąc.
Wracam do nich pyszne
a jaki rodzaj dyni najlepszy na ciasteczka?
Cześć to zależy od preferencji. Do pierwszych ciastek używałam zwyczajnej (tej jasnej). Ale równie dobrze można użyć hokkaido lub piżmowej, nadadzą dodatkowej słodyczy!
A czy do maki i masla mozna dodac cos innego niz dynia? (Nie chodzi mi o nadzienie)
Próbowałam z marchewką, ale nie wyszły tak smaczne. Dynia ma specyficzny smak i pewną słodycz, która w połączeniu z masłem i cukrem pudrem daje idealny smak.
Moje ulubione jesienne ciasteczka! Szczególnie wersja z powidłami sliwkowymi. Piekę od kilku lat i bardzo polecam. 🙂