Najlepsze ciasto drożdżowe – przepis.
Nie dla każdego najlepszym wypiekiem jest ciasto drożdżowe. Dla mnie długo nie było, ale wystarczył odpowiedni przepis. Kiedy zrobiłam je pierwszy raz, dom wypełnił się zapachem wspomnień z dzieciństwa spędzanego 15 km od Wrocławia w pięknie położonej wsi. Ciasto drożdżowe było popisowym wypiekiem babci. To właśnie z Nią, wspaniałą kobietą, jedną z najważniejszych w moim życiu, kojarzy mi się ten zapach.
Ciasto drożdżowe zrobicie bardzo szybko, bez szczególnych zdolności kulinarnych. Ważne, żeby trochę ostygło w piekarniku przed wyjęciem. W przeciwnym wypadku może opaść i będzie bardziej zbite.
Przepis na ciasto drożdżowe:
- 5 żółtek z jajek od szczęśliwych kur
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1 szklanka mleka (może być roślinne)
- 4 szklanki mąki
- pół kostki drożdży (50g)
- 100 g masła
Na kruszonkę:
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 50 g cukru
Opcjonalnie:
- otarta skórka pomarańczy lub cytryny
- pół szklanki rodzynek
- otarta laska wanilii
Ciasto drożdżowe – przygotowanie:
1. Do pierwszego naczynia dajemy: pokruszone drożdże, 1 szklankę mąki, delikatnie podgrzane (tylko nie gorące!) mleko, 2-3 łyżki cukru. Delikatnie wyrabiamy ręką i zostawiamy do wyrośnięcia, musi zwiększyć objętość minimum dwukrotnie.
2. W drugim naczyniu ucieramy żółtka z cukrem. Dla leniwych: można mikserem. Dla naprawdę leniwych: można dać cukier puder i tylko wymieszać :).
3. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy żółtka z cukrem, pozostałą mąkę, rozpuszczone (przestudzone) masło i wyrabiamy. W tym czasie można dodać ewentualne dodatki. Próbowałam póki co wersję z olejkiem i rodzynkami. Obie dobre.
4. Ciasto nie powinno być ani lejące, ani bardzo zwarte. Przekładamy je do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. My używamy formy do babek, nadają się też keksówki.
5. Kruszonką posypujemy ciasto. Dla wytrwałych: zostawiamy na 20 minut przykryte ściereczką. Dla leniwych: wstawiamy do nienagrzanego piekarnika, ustawiamy 180 stopni, po osiągnięciu temperatury pieczemy przez 30-35 minut. Bez termoobiegu, 15 minut dolna grzałka, kolejne 20 dół i góra.
Najlepiej smakuje przestudzone. Czasem ciężko czekać, gorące też jest przesmaczne!
Smacznego! Ostatnie zdjęcia zrobione w zasadzie po ciemku 🙁 szkoda. Ciasto wyszło jak zwykle pyszne chociaż kruszonka mi się rozpłynęła (proporcje dobrałam na oko ;)).
Fajnie, że tu jesteś! Będzie mi miło, jeśli polubisz, udostępnisz lub skomentujesz ten wpis 🙂
Inne wpisy, które mogą Cię zainteresować:
Aniu mam taki sam przepis na ciasto drożdżowe, ale ułatwiam sobie teraz życie wszystko wrzucam do maszyny do chleba i ……. nigdy rekami tak mi się nie udawało zrobić 🙂 Polecam 🙂
To na zdjęciu trochę mi się spiekło bo mały marudził 🙂 w maszynce też można, pewnie. Wrzucasz wszystko od razu czy w jakiejś kolejności?
Wrzucam prawie wszystko od razu tylko rozpuszczone masła trochę później 🙂
Mnie też ciasto drożdżowe kojarzy się z babcią (wiem, wiem… to już staje się nudne, ale nic nie poradzę, że mamy takie same wspomnienia ;)). I Aniu … nie pij kawy po nocach 😛 (a może to kakao? albo dla męża?) – żartuję oczywiście. Na pewno pyszne i jak pięknie podane! 🙂
Aniu, pyszne to drożdżowe. Dziś zrobiłam 😀 Zjedliśmy jednym rzutem prawie połowę 🙂
Super!
[…] bo jeśli książka w zimie, to przy kominku. Gorąca herbata z malinami. Ciasto drożdżowe (KLIK). RMF Classic cichutko w tle i odpływam. Jestem w innym świecie. Tym trochę dziecięcym bo bez […]
[…] (za to prawie nigdy nie znajduję tego, po co zajrzałam). A to rodzynki, idealne do ciasta drożdżowego. Innym razem suszone morele, świetne na deser dla niemowlaka. Aż w końcu znudziło mnie to […]