KUCHNIA

Ciasteczka dyniowe z 3 składników!

ciasteczka dyniowe

Tydzień temu miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, o których napiszę następnym razem. Oprócz kolacji w ciemności i możliwości spróbowania doskonałych dań, mogliśmy też trochę pokucharzyć. Posiłek dopełnił TEN deser. Banalnie prosty, szybki w wykonaniu i naprawdę bardzo, bardzo smaczny. Ciasteczka dyniowe to dla mnie nowość. Do tej pory w naszej kuchni dominowało ciasto marchewkowe, a dynia lądowała najwyżej w zupie.

Ciasteczka dyniowe potrzebują tylko 3 składników:

500 g mąki

400 g masła

300 g dyni

 

Wnętrza ciasteczek można posmarować powidłami lub marmoladą. Można też włożyć w nie posiekane daktyle lub rodzynki. Jeśli jednak nie macie nic takiego na stanie, po upieczeniu wystarczy posypać je obficie cukrem pudrem i gotowe. Są kruche, mocno maślane (nic dziwnego przy tej ilości masła!) i kiedy spróbujecie jednego, sięgniecie od razu po kolejne…

Polubiłam się z nimi, bo przemycają w sobie warzywo, którego nie lubią moje dzieci. A poza tym są słodkie i pyszne ;).

Sposób przygotowania:

Mąkę należy przesiać i dodać do niej zimne, pokrojone w kostkę masło.

Dynię zetrzeć na drobnych oczkach (wiórki, nie te do ziemniaków) i dodać do mąki z masłem.

Ciasto wyrabiać, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Powinno być delikatne, ale nie bardzo klejące.

Ciasto można wyrobić robotem lub ręcznie.

 

Jak zrobić ciasteczka dyniowe?

Ciasto podzielić na 3 lub 4 części. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą z części możliwie cienko – gotowy placek powinien mieć grubość około 1,5 mm. Nasępnie rozwałkowany placek kroimy w prostokąty. Nakładamy farsz (niewiele tylko z jednej strony) na każdy prostokąt i zwijamy w rulonik, jak na zdjęciu. Dno blachy powinien pokrywać papier do pieczenia. Ciasteczka układamy końcem rulonika do dołu, żeby nie otwierały się podczas pieczenia.

Można posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać cukrem lub posmarować mlekiem. Nie jest to jednak konieczne, jeśli nie możecie spożywać tych składników.

Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut do zrumienienia. Im grubsze ruloniki, tym dłużej.

Ciasto nie wymaga dodatku cukru ani proszku do pieczenia. Można wybrać słodszą odmianę dyni (np. dynię piżmową) albo bardzo aromatyczną dynię hokkaido.

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zostań ze mną dłużej!

  • Polub fanpage SimplyAnna na FB (TUTAJ)
  • Wskakuj na mój Instagram (TUTAJ)
  • Udostępnij ten wpis znajomym (PONIŻEJ)