PRZEPISY I TIPY

Terrina malinowa – pyszny deser bez pieczenia.

terrina malinowa 2

Sezon malinowy wcale nie dobiegł końca. Przeciwnie, zaczyna się czas drugiego wysypu pysznych owoców, z których możesz przyrządzić to delikatne cudo. Terrina malinowa jest aksamitna, jak ptasie mleczko, bardzo owocowa i czarodziejska, bo szybko znika.

terrina malinowa

Składniki

Na spód:
200 g masła
250 g herbatników lub biszkoptów

Na górę:
300 ml śmietany kremówki
1 galaretka malinowa
25 g (pół opakowania) żelatyny (lub druga galaretka, jeśli nie masz tego składnika)
3 łyżki cukru pudru
400 g malin

Terrina truskawkowa – przepis!

Terrina malinowa – wykonanie

Żeby zrobić spód wystarczy pokruszyć herbatniki i dokładnie zmieszać z zimnym masłem. Następnie wgniatamy masę na dno okrągłej blachy, żeby miało równą grubość. Wstawić do lodówki.

Śmietankę dobrze schłodzić.

W 500 ml wrzątku rozpuścić dwie galaretki lub jedną galaretkę z żelatyną. Odstawić do ostygnięcia (od czasu do czasu można mieszać, bo zwłaszcza żelatyna lubi robić grudy na dnie).

Schłodzoną śmietankę zmiksować, aż utworzy delikatną piankę i zgęstnieje. Dodać cukier puder. Pod koniec dodać schłodzoną galaretkę (partiami). Do gotowej masy dorzucić maliny (np. z borówkami, jagodami leśnymi czy truskawkami) i mieszać drewnianą łyżką.

terrina malinowa 2

Masę odstawiłam do lodówki i poczekałam, aż trochę stężeje, wtedy przełożyłam na przygotowany wcześniej spód. Najlepiej, żeby terrina malinowa została w lodówce na noc. Gotową można przystroić owocami i miętą.

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się z innymi i udostępnij go na facebooku:

  •  
  •   
  •  
  •  
  •  

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.