kurczak tikka masala 2

Pierwszy raz kurczak tikka masala zagościł na naszym stole jeszcze w Anglii. Sama potrawa weszła już do kanonu kuchni brytyjskiej i ma wiel zwolenników. U nas zawsze pojawia się jesienią, bo dzięki przyprawom jest bardzo rozgrzewająca i sycąca – w sam raz na jesienne, chłodniejsze dni.

kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala – składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (można pominąć, ale wtedy to już nie będzie potrawa z mięsem, a wege)
  • 200 ml jogrtu greckiego
  • 600 ml passaty pomidorowej
  • puszka mleka kokosowego lub pół szklanki śmietany kremówki
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • kilka łyżek oliwy lub masło klarowane
  • garam masala
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka mielona
  • kurkuma
  • cynamon
  • ostra papryka

Kurczak tikka masala – wykonanie:

Najpierw zamarynuj pokrojone na kawałki mięso w jogurcie z solą, łyżeczką kurkumy, łyżeczką garam masala, łyżeczką pieprzu, dwiema łyżeczkami papryki i szczyptą cynamonu. Niech posiedzi w tym z godzinkę albo dwie, potem piecz w 200 stopniach przez 20 minut.

Mięso po tym czasie będzie bardzo soczyste, ale doskonale upieczone. To danie bez problemu zrobisz w wersji wegańskiej. Wykonaj sos według przepisu a zamiast kurczaka użyj zamarynowanego tofu.

Kolejny krok, to zeszklenie na tłuszczu cebuli ze startym na drobnych oczkach imbirem i wyciśniętym czosnkiem. Dodaj przyprawy: szczyptę ostrej papryki, 3 łyżeczki garam masala, łyżeczkę słodkiej papryki i sól. Kiedy całość się połączy, dodaj passatę pomidorową i mleko kokosowe. Ostatecznie, kiedy nie mam kokosowego, zastępuję je śmietaną kremówką, ale to jednak nie to samo. Potrawa wtedy wydaje się słodsza i nie ma charakterystycznego smaku, jak po dodani mleka kokosowego.

Chwilę gotuj i zdejmij z gazu. Istnieją dwa obozy kucharzy: jedni blendują sos, żeby miał gładką, kremową konsystencję, drudzy zostawiają z pływającymi cząstkami. Ja jestem wśród tych drugich – trochę ze względu na smak, a trochę z lenistwa :).

Z czym podawać?

Sama potrawa ma charakter gulaszu i nie potrzebuje dodatków, ale jeśli potrzebujesz węglowodanów w posiłku, podaj ją z ryżem lub chlebkami naan.

Zobacz inne wpisy kulinarne:

  1. DROŻDŻÓWKI BEZ JAJEK Z MALINAMI
  2. MAKARON MUSZLE Z WARZYWAMI
  3. MONKEY BREAD – PYSZNE, CYNAMONOWE CIASTO

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.