PRZEPISY I TIPY

Muffiny czekoladowe bez jajek i mleka.

muffiny czekoladowe

Muffiny czekoladowe bez jajek i mleka.

Jakiś czas temu zauważyłam, że wielbiciele tradycyjnych wypieków są odrobinę oporni w próbowaniu nowych smaków i nieznanych wcześniej receptur. Muffiny czekoladowe bez mleka i jajek? To znaczy, że nic w nich nie ma? Otóż nie – jest wszystko, czego muffiny czekoladowe potrzebują. Te z dzisiejszego wpisu są trochę jak brownie, a trochę jak ciasto murzynek, które pamiętam z dzieciństwa.

Czego się możesz po nich spodziewać? Mają mocno kakaowy smak, możesz je modyfikować i nadają się dla małych alergików. Mleko owsiane możesz zmienić na sojowe, cukier spokojnie zmienisz na ksylitol, a puree jabłkowe na zgniecionego banana (ale tu już trzeba pamiętać, że smak banana jest wyraźnie wyczuwany, a smak jabłka nie). Najczęściej pytacie mnie o możliwość zmiany mąki pszennej na bezglutenową. Tego przepisu jeszcze nie testowałam, ale możecie zmienić mąkę białą na pełnoziarnistą.

muffiny czekoladowe bez jajek muffiny czekoladowe bez jajek 2

Składniki na muffiny czekoladowe (10-12 sztuk):

1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru trzcinowego w formie cukru pudru
⅓ szklanki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka mleka owsianego
2 łyżeczki octu jabłkowego
½ szklanki purée z jabłek
szczypta soli

Muffiny czekoladowe – wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (pierwsze pięć minut grzanie od dołu, następnie góra-dół).
  2. Do dużej miski przesiej mąkę z kakao, cukier, cukier waniliowy i sodę. Dodaj sól.
  3. W drugim naczyniu do mleka dodaj ocet i odczekaj 10 minut.
  4. Do suchych składników dodaj mokre (mleko z octem oraz jabłka).
  5. Mieszaj do połączenia składników.
  6. Formę na muffiny wysmaruj masłem klarowanym lub olejem i posyp bułką tartą lub kaszą manną lub pokruszonymi orzechami.
  7. Piecz około 20 minut (do suchego patyczka).
  8. Gotowe babeczki po ostygnięciu możesz dowolnie udekorować.

INNE MOJE PRZEPISY, KTÓRE MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:

Przygotowanie dla Ciebie przepisów sprawia mi wielką frajdę, ale jest też pracochłonne. Będzie mi miło, jeśli to docenisz i polubisz oraz udostępnisz ten wpis swoim znajomym:

3 comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.