PRZEPISY I TIPY

Puszyste drożdżówki z malinami | bez jajek i mleka

drożdżówki bez jajek

Już od dłuższego czasu ciasto drożdżowe robię bez jajek i mleka, dlaczego więc nie zrobić drożdżówek w tym samym klimacie? Są bardzo proste w wykonaniu, możecie do nich użyć dowolnych owoców (u mnie mrożone maliny) i ulubionego mleka roślinnego. Drożdżówki bez jajek smakują dokładnie tak samo, jak z jajkami, dlatego nie musicie się przejmować ich brakiem ze względów smakowych, ani też rezygnować z robienia, kiedy nie ma w domu wszystkich standardowych składników.

DROŻDŻÓWKI BEZ JAJEK – SKŁADNIKI

    • szklanka ciepłego mleka roślinnego
    • 50 g świeżych drożdży
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 100 g cukru
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 0,5 szklanki roztopionego masła (u mnie wyszło 3/4 kostki) – można użyć masła roślinnego
  • opakowanie malin mrożonych

DODATKI

Na kruszonkę w równych proporcjach ugnieść mąkę, cukier i masło. Pokruszyć na drożdżówki.

Lukier cytrynowy – do cukru pudru dodać odrobinę soku z cytryny i dokładnie wymieszać do uzyskania porządanej konsystencji.

drożdżówki bez jajek 2

DROŻDŻÓWKI BEZ JAJEK – WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

    1. Do miski pokruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, cukier, 2 łyżki mąki i wymieszać. Odstawić w ciepłe, ciemne miejsce – miskę przykryć ściereczką. Rozczyn musi dwukrotnie podwoić objętość.
    1. Do przesianej mąki z solą powoli przelać rozczyn, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką i powoli wlać roztopione masło.
    1. Ciasto dokładnie wyrobić. Powinno odchodzić od brzegów miski, błyszczeć i nie kleić się mocno do rąk.
    1. Odstawić do wyrośnięcia na minimum godzinę.
    1. Wyrośnięte ciasto uderzyć i zagnieść, żeby pozbyć się z niego powietrza.
    2. Stolnicę lub blat obsypać mąką, położyć ciasto i delikatnie obtoczyć w mące. Następnie rękoma rozgnieść placek tak, żeby miał około 1,5 cm grubości i kształt prostokąta.
    1. Na placku rozłożyłam maliny (wcześniej je rozmroziłam, ale nie trzeba tego robić!).
    2. Placek zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić na plastry o szerokości około 2 cm. Jeśli nie macie hiper ostrego noża, takie plastry najlepiej oddzielać nitką dentystyczną (pokazywałam to w przepisie na BUŁECZKI CYNAMONOWE).
    1. Gotowe drożdżówki ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i poczekać 20 minut, aż znów nabiorą objętości. Pokruszyć kruszonkę.
    2. Piec 15 minut w 180 stopniach (nastaw na góra-dół).
  1. Po ostygnięciu (jeśli tyle wytrzymasz bez podjadania) udekorować lukrem lub cukrem pudrem albo niczym, bo i tak szybko znikają :).

drożdżówki bez jajek 4

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.