PRZEPISY I TIPY

Puszyste drożdżówki z malinami | bez jajek i mleka

drożdżówki bez jajek
  • 115
  •   

Już od dłuższego czasu ciasto drożdżowe robię bez jajek i mleka, dlaczego więc nie zrobić drożdżówek w tym samym klimacie? Są bardzo proste w wykonaniu, możecie do nich użyć dowolnych owoców (u mnie mrożone maliny) i ulubionego mleka roślinnego. Drożdżówki bez jajek smakują dokładnie tak samo, jak z jajkami, dlatego nie musicie się przejmować ich brakiem ze względów smakowych, ani też rezygnować z robienia, kiedy nie ma w domu wszystkich standardowych składników.

DROŻDŻÓWKI BEZ JAJEK – SKŁADNIKI

  • szklanka ciepłego mleka roślinnego
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki roztopionego masła (u mnie wyszło 3/4 kostki) – można użyć masła roślinnego
  • opakowanie malin mrożonych

DODATKI

Na kruszonkę w równych proporcjach ugnieść mąkę, cukier i masło. Pokruszyć na drożdżówki.

Lukier cytrynowy – do cukru pudru dodać odrobinę soku z cytryny i dokładnie wymieszać do uzyskania porządanej konsystencji.

DROŻDŻÓWKI BEZ JAJEK – WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  1. Do miski pokruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, cukier, 2 łyżki mąki i wymieszać. Odstawić w ciepłe, ciemne miejsce – miskę przykryć ściereczką. Rozczyn musi dwukrotnie podwoić objętość.
  2. Do przesianej mąki z solą powoli przelać rozczyn, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką i powoli wlać roztopione masło.
  3. Ciasto dokładnie wyrobić. Powinno odchodzić od brzegów miski, błyszczeć i nie kleić się mocno do rąk.
  4. Odstawić do wyrośnięcia na minimum godzinę.
  5. Wyrośnięte ciasto uderzyć i zagnieść, żeby pozbyć się z niego powietrza.
  6. Stolnicę lub blat obsypać mąką, położyć ciasto i delikatnie obtoczyć w mące. Następnie rękoma rozgnieść placek tak, żeby miał około 1,5 cm grubości i kształt prostokąta.
  7. Na placku rozłożyłam maliny (wcześniej je rozmroziłam, ale nie trzeba tego robić!).
  8. Placek zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić na plastry o szerokości około 2 cm. Jeśli nie macie hiper ostrego noża, takie plastry najlepiej oddzielać nitką dentystyczną (pokazywałam to w przepisie na BUŁECZKI CYNAMONOWE).
  9. Gotowe drożdżówki ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i poczekać 20 minut, aż znów nabiorą objętości. Pokruszyć kruszonkę.
  10. Piec 15 minut w 180 stopniach (nastaw na góra-dół).
  11. Po ostygnięciu (jeśli tyle wytrzymasz bez podjadania) udekorować lukrem lub cukrem pudrem albo niczym, bo i tak szybko znikają :).


  • 115
  •   
avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subskrypcja  
Powiadom o