PRZEPISY I TIPY

Monkey bread – ulubione ciasto moich dzieci.

monkey bread

Monkey bread, czyli małpi chlebek, to coś pomiędzy pysznym babcinym ciastem drożdżowym, a chałką z ogromną ilością cynamonu. Subtelnie słodkie, zapadające w pamięć i, jestem o tym przekonana, ciasto które moje dzieci będą wspominać jako smak dzieciństwa. Małpim chlebkiem, klasykiem stylu tear and share czyli urwij i podziel się, zajadamy się co jakieś dwa tygodnie, a dzieciakom jest ciągle mało ;).

monkey bread

Monkey bread – składniki:

NA CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka roślinnego (używam owsianego lub kokosowo-ryżowego)
  • 1/3 szklanki wody – około ml wody
  • 50 g cukru do ciasta
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g masła
  • roztopionego i wystudzonego + 150 g masła do obtaczania
  • torebka cynamonu

DO OBTACZANIA:

  • 150 g masła roztopionego i wystudzonego
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • torebka cynamonu

Małpi chlebek – wykonanie:

W monkey bread najfajniejsze jest to, że jest naprawdę pyszne. Najgorsze jest czekanie, bo najlepsze ciasto będzie wtedy, gdy my będziemy cierpliwi i 3 razy poczekamy na wyrośnięcie. Najpierw zaczynu, potem ciasta, na końcu kulek w formie.

ZACZYN I CIASTO

Drożdże rozpuszczamy dodając pół szklanki delikatnie podgrzanego mleka, 2 łyżki cukru i 4 łyżki mąki. Powinine podwoić swoją objętość. Następnie dodać resztę składników przeznaczonych na ciasto i wyrobić chwilę do połączenia i uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawić w ciepłe, ciemne miejsce aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie roztopić masło do obtaczania i umieścić w małym naczyniu. W drugim wymieszać cukier z cynamonem.

Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki i formować niewielkie kulki. Obtaczać najpierw w maśle, potem w cynamonowej posypce. Następnie umieścić w formie z kominem posmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto mocno urośnie, więc dobierzcie taką wielkość formy, żeby kulki zajmowały połowę jej objętości!

Poczekać 30-40 minut aż ciasto podrośnie w formie i umieścić w piekarniku na 30 minut w 180 stopniach. W moim piekarniku (Electrolux) ciasto piekę na poziomie 2 od dołu i wychodzi bezbłędnie <3.

monkey bread 2
monkey bread3
monkey bread4

Mam nadzieję, że podoba Ci się ten przepis i polecisz go innym! Smacznego!

  •  
  •   
  •  
  •  
  •  

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.