Monkey bread – ulubione ciasto moich dzieci.
Monkey bread, czyli małpi chlebek, to coś pomiędzy pysznym babcinym ciastem drożdżowym, a chałką z ogromną ilością cynamonu. Subtelnie słodkie, zapadające w pamięć i, jestem o tym przekonana, ciasto które moje dzieci będą wspominać jako smak dzieciństwa. Małpim chlebkiem, klasykiem stylu tear and share czyli urwij i podziel się, zajadamy się co jakieś dwa tygodnie, a dzieciakom jest ciągle mało ;).
Monkey bread – składniki:
NA CIASTO:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka roślinnego (używam owsianego lub kokosowo-ryżowego)
- 1/3 szklanki wody – około ml wody
- 50 g cukru do ciasta
- 1 łyżeczka soli
- 30 g masła
- roztopionego i wystudzonego + 150 g masła do obtaczania
- torebka cynamonu
DO OBTACZANIA:
- 150 g masła roztopionego i wystudzonego
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- torebka cynamonu
Małpi chlebek – wykonanie:
W monkey bread najfajniejsze jest to, że jest naprawdę pyszne. Najgorsze jest czekanie, bo najlepsze ciasto będzie wtedy, gdy my będziemy cierpliwi i 3 razy poczekamy na wyrośnięcie. Najpierw zaczynu, potem ciasta, na końcu kulek w formie.
ZACZYN I CIASTO
Drożdże rozpuszczamy dodając pół szklanki delikatnie podgrzanego mleka, 2 łyżki cukru i 4 łyżki mąki. Powinine podwoić swoją objętość. Następnie dodać resztę składników przeznaczonych na ciasto i wyrobić chwilę do połączenia i uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawić w ciepłe, ciemne miejsce aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie roztopić masło do obtaczania i umieścić w małym naczyniu. W drugim wymieszać cukier z cynamonem.
Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki i formować niewielkie kulki. Obtaczać najpierw w maśle, potem w cynamonowej posypce. Następnie umieścić w formie z kominem posmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto mocno urośnie, więc dobierzcie taką wielkość formy, żeby kulki zajmowały połowę jej objętości!
Poczekać 30-40 minut aż ciasto podrośnie w formie i umieścić w piekarniku na 30 minut w 180 stopniach. W moim piekarniku (Electrolux) ciasto piekę na poziomie 2 od dołu i wychodzi bezbłędnie <3.
Mam nadzieję, że podoba Ci się ten przepis i polecisz go innym! Smacznego!