PRZEPISY I TIPY

Oponki serowe – przepis.

oponki serowe

Od dawna wiadomo, że cukier poprawia humor. Słyszałam o przypadkach osób, które nie lubią słodyczy ale jest ich zdecydowana mniejszość – jestem tego pewna. Na zimową chandrę najlepsze są smaki dzieciństwa, jak oponki serowe.

OPONKI SEROWE – przepis na smak dzieciństwa.

Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: 2/5 (przy czym 1 to ugotowanie ziemniaków ;))

oponki serowe - przepis

Oponki serowe – składniki:

1/2 kg białego sera
1/2 kg mąki pszennej (+1 szklanka mąki)
3 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki gęstej śmietany
1/2 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Z wymienionych składników zagnieć ciasto na stolnicy. Prawdopodobnie 1/2 kilograma mąki nie wystarczy i ciasto będzie lepkie. W takim wypadku podsypuj tak długo aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. U mnie wyszła gdzieś objętość szklanki bo wlałam za dużo śmietany, ale może być więcej lub mniej.

DSC_0434

Ciasto na oponki serowe musisz rozwałkować na grubość 4-5 mm. Następnie wytnij duże krążki (np. kieliszkiem do wina lub szklanką – sprawdzi się wszystko co okrągłe i ostre), potem w każdym krążku wytnij dziurkę kieliszkiem do wódki.

DSC_0436
oponki serowe - wykonanie

W rondlu rozgrzej olej i smaż oponki do uzyskania złocistego koloru. Wyjmuj je łyżką cedzakową, układaj na papierowych ręcznikach żeby usunąć nadmiar tłuszczu.

DSC_0438
DSC_0439
oponki serowe

Po przestudzeniu, posyp cukrem pudrem.

DSC_0441
oponki serowe 2

Smacznego!

Fakt, oponki serowe są słodkie i tłuste. Fakt, są kaloryczne. Fakt, nie należą do najzdrowszych. Ale smakują….pierwszorzędnie! Tworzą zgrany duet z faworkami. Idealne na tłusty czwartek. Tfu! Idealne na każdy czwartek….i pozostałe dni tygodnia.

Inne przepisy:

FRYTKI Z MARCHEWKI

DROŻDŻÓWKI BEZ JAJEK

NALEŚNIKI BEZ JAJEK

  •  
  •   
  •  
  •  
  •  

17 comments

  1. ede flo 8 lutego, 2014 at 10:53 Odpowiedz

    Śmietana? Biały ser? Chyba Budziki już przeszło AZS:) My niestety nadal na diecie i choć oponki wyglądają pysznie to nie spróbujemy… :/

  2. miramis 8 lutego, 2014 at 17:24 Odpowiedz

    Miałam napisać ,że smacznie wygląda ale nie napiszę:P.
    Pojechałam ,kupiłam potrzebne produkty , zrobiłam, zjadłam – BYŁY PYSZNE 🙂 .Polecam i dziękuję za motywację, do zrobienia pierwszych w życiu oponek :):).

    Mnie oponka tez urosła 🙂 hahahaha:)

    • Magduśka 9 lutego, 2014 at 22:19 Odpowiedz

      Haha 🙂 a ja muszę na razie obejść się smakiem, bo dziś dopiero ciasto zjedliśmy 🙂
      ps. Aniu, myślę o Tobie intensywnie, bo obiecałam napisać. Zbieram się i zbieram…

  3. Marta 10 lutego, 2014 at 15:59 Odpowiedz

    oponki są genialne 🙂 uwielbiam, ale rzadko jem 🙂 Aniu, Twój mąż musi być z Ciebie dumny, że gotujesz w kuchni takie pyszności 🙂 dziękuję za odświeżenie przepisu, muszę zrobić dla swojego na deser 🙂

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.