PRZEPISY I TIPY

Frytki z marchewki + wyzwanie dla Ciebie!

frytki z marchewki
  •  
  •   

Do śniadania truskaweczka, do obiadu kawałek brokuła i jakaś rzodkiewka do wieczornej kanapki. Wciąż za mało. Jestem pracującą mamą, która realizuje wiele projektów naraz i doskonale wiem, że “nie mam czasu” oznacza nie tylko obecną chwilę ale też tydzień do przodu! Za punkt honoru postawiłam sobie, że moja rodzina, zgodnie z aktualną wiedzą i zaleceniami, będzie spożywać 5 porcji warzyw, owoców lub soku dziennie. 0,4 kg na osobę każdego dnia! Opracowałam idealny przepis na pyszne, zdrowe frytki z marchewki, ale to nie wszystko!

ZALECENIA I MÓJ SPOSÓB NA #WYZWANIE5PORCJI

Żeby utrzymać w ryzach nasze zdrowie i samopoczucie, podjęliśmy #wyzwanie5porcji. Według aktualnych wytycznych WHO, każdy z nas powinien spożywać dziennie minimum 400g owoców lub warzyw podzielonych na 5 porcji. Jedną z porcji może stanowić szklanka (200ml) soku – również pasteryzowanego z kartonu czy butelki, a to istotne zwłaszcza wtedy, gdy nasz czas jest bardzo okrojony.

Jak ogarniam 5 porcji dla całej rodziny? Planuję! Co tydzień w niedzielę siadam z kartką, ołówkiem i planem naszych zajęć – rozpisuję dania i dbam o to, żeby w każdym z nich znalazły się warzywa, owoce i raz dziennie sok. To jednak nie wszystko, bo prawidłowo zadane pytanie powinno brzmieć: jak to ogarniam…z dziećmi? Dziećmi z własnym zdaniem, upodobaniami i niechcemisiami. Otóż przez cały dzień staram się wybierać szczególnie te warzywa i owoce, które lubią moje dzieci. Ogromnie się cieszę, że największą miłością darzą…marchewkę! Tuż po niej jabłka, gruszki, pomidory i brokuł, czyli lokalne specjały.

MARCHEW – NIEDOCENIANA KRÓLOWA

Marchew bogata w beta-karoten dostarcza organizmowi witaminę A, która korzystnie działa na skórę i wzrok. Piękna skóra latem? Chrup marchewkę! Równie ważna jest wysoka zawartość błonnika, regulującego pracę przewodu pokarmowego. Pozostaje się cieszyć, że to ulubione warzywo chłopaków! Chętnie ją jedzą i sięgają po sok marchwiowy.

A WŁAŚNIE, CO Z SOKIEM Z KARTONU?

Specjaliści do spraw żywienia zgodnie twierdzą, że jedną z 5 porcji warzyw i owoców może stanowić sok, także ten pasteryzowany z kartonu. Spotkałam się z opinią, że pasteryzacja jest szkodliwym procesem, który niszczy w sokach to, co wartościowe. Mam nadzieję, że rozwieję wszelkie wątpliwości – wcale tak nie jest. Pasteryzacja soków wygląda bardzo podobnie do czynności, którą od lat wykonują w domach nasze mamy i babcie podczas przygotowania weków. Z tą różnicą, że pasteryzacja soków trwa bardzo krótko, zaś po niej następuje szybkie schłodzenie. Dzięki temu w sokach zostaje maksimum wszystkich potrzebnych składników.

Spokojnie możecie sięgać po soki pasteryzowane. Dzięki pasteryzacji usuwane są drobnoustroje i enzymy powodujące szybsze psucie produktu, a co za tym idzie ich przydatność do spożycia jest dłuższa.

Najczęściej powielany mit (i przyznaję, ja też do niedawna żyłam w nieświadomości!) dotyczy soków zagęszczanych, a dokładniej tego, że koncentrat soku zostaje maksymalnie rozcieńczony wodą. To mit! Do zagęszczonych soków (czyli takich, z których w procesie produkcji woda została odparowana) dodaje się wodę dokładnie w takiej samej ilości.

Według wymagań prawa soki odtworzone z soku zagęszczonego, w tym poddane pasteryzacji, które zachowują istotne właściwości fizyczne, chemiczne, organoleptyczne i odżywcze odpowiadają co najmniej właściwościom, jakie posiada przeciętny typ soku otrzymanego z owoców tego samego rodzaju. I tak na przykład szklanka pasteryzowanego soku pomarańczowego zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, której organizm nie potrafi gromadzić, w ok. 50% – 60%.

KARTON PO SOKU

Czy słusznie zdecydowałam się na sok w kartonie? Tak!

  1. Opakowanie kartonowe zapewnia bezpieczeństwo produktu. Zdrowie stawiamy na pierwszym miejscu. Sok jest chroniony przed wpływem tlenu, światła i czynników zewnętrznych – samo opakowanie jest sterylizowane zanim trafi do niego sok.
  2. Wszystkie warstwy opakowania kartonowego można poddać recyklingowi. Przy zastosowaniu odpowiedniej metody przetwórstwa, kartony poddane obróbce mogą służyć do zastosowań konstrukcyjnych np. w blatach stołów, skrzynkach czy produktach dekoracyjnych. Dodatkowo w procesie recyklingu odzyskuje się pełnowartościową celulozę, które następnie wykorzystywana jest do produkcji papieru, kartonów i wodoodpornych płyt budowlanych.
  3. Na co warto zwrócić uwagę? Oznaczenie FSC®, które świadczy o tym, że do produkcji użyto certyfikowanego drewna, o znanym pochodzeniu z lasów zarządzanych odpowiedzialnie (czyli takich, gdzie chroniona jest fauna i flora, a odnowienie zasobów leśnych jest możliwe).

FRYTKI Z MARCHEWKI + PASTA I PLANSZE KREATYWNE

Ja też! Specjalnie dla Ciebie, żeby zachęcić Cię do podjęcia #wyzwanie5porcji przygotowałam dwa fantastyczne przepisy z marchewką w roli głównej i 2 marchewkowe plansze kreatywne dla Twoich maluchów!

Wszystkie przepisy i grafiki z łamigłówkami możesz zapisać na dysku komputera lub w telefonie i wydrukować. Jako pierwsze: zdrowe, pyszne frytki z marchewki. Zrobione w piekarniku, z ulubionymi ziołami.

frytki z marchewki przepis
frytki z marchewki 1
FRYTKI Z MARCHEWKI I PASTA

MARCHEWKOWE PLANSZE KREATYWNE

FRYTKI Z MARCHEWKI MATEMATYKA
FRYTKI Z MARCHEWKI PLANSZA

Pamiętaj, że 5 porcji warzyw, owoców lub soku dziennie, to najlepsza odżywka dla organizmu. Sezon na nowalijki w pełni – podejmij razem ze mną #wyzwanie5porcji. Udostępnij ten wpis swoim znajomym, żeby również zadbali o swoje zdrowie.

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizator Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.


  •  
  •   
avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Sandra Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subskrypcja  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Sandra
Gość

Wygląda ciekawie, aż sprawdzę