Bezglutenowe naleśniki bez jajek i mleka.
BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI BEZ JAJEK I MLEKA
Nigdy nie lubiłam robić naleśników – nawet tych tradycyjnych. Jeść, owszem, ale zrobienie naleśników, z których żaden mi się nie rozwali, należało do rzadkości. Nie ta konsystencja, nie taka patelnia. Potem przyszedł czas alergii i na naszym stole zagościły naleśniki bez jajek i mleka. To jeszcze trudniejsze, bo przecież jajka świetnie spajają ciasto i dają mu charakterystyczny smak.
Czy naleśniki bez jajek i mleka są zdrowe? To smażona potrawa, ale da się ją zrobić przy minimalnym udziale tłuszczu. Moim zdaniem świetnie nadają się dla dzieci, osób z nietolerancjami i dla tych, którzy potrzebują jakiejś odmiany. Naleśniki z tego wpisu są także bezglutenowe, co wyszło mi zupełnie przypadkiem – po prostu nie miałam innej mąki. Okazało się, że ta wersja najbardziej smakuje moim dzieciom, więc puszczam swój przepis w świat.
NALEŚNIKI BEZ JAJEK I MLEKA – SKŁADNIKI
- 160 g mąki ryżowej
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 0,5 łyżki syropu z agawy
- 300 ml mleka owsianego (+trochę wody do rozrzedzania)
- 1 łyżeczka karobu (można pominąć)
- olej do smażenia
UWAGA – MOŻLIWE ZAMIENNIKI:
- można użyć innego mleka roślinnego lub mleka krowiego
- syrop z agawy można zastąpić inną substancją słodzącą
- zamiast karobu można użyć kakao
Karob dodaję ze względu na upodobania moich dzieci – w zasadzie pełni tylko rolę barwnika, ponieważ naleśniki z mąki ryżowej i mleka roślinnego są blade po usmażeniu.
Woda, o której piszę przy składnikach jest niezbędna, ponieważ ciasto ma tendencje do gęstnienia
NALEŚNIKI BEZ JAJEK I MLEKA – WYKONANIE
- Mleko wymieszać z siemieniem i syropem z agawy, odstawić na 10 minut.
- Małymi partiami dodawać mąkę i mieszać.
- Dodać karob.
- Smażyć na wolnym ogniu i niewielkiej ilości tłuszczu.
- W razie potrzeby rozrzedzać ciasto odrobiną wody.
Konsystencja ciasta na naleśniki powinna być lejąca. Trzeba uważać, żeby wlewać na patelnię cienką warstwę, bo lubią się łamać – między innymi dlatego złożyłam je w trójkąty, a nie rulonik :).
Smacznego!
INNE PRZEPISY, KTÓRE MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:
MUFIINY CZEKOLADOWE BEZ MLEKA I JAJEK
BEZGLUTENOWE WEGAŃSKIE RACUCHY
Mam nadzieję, że podobał Ci się ten przepis. Może przyda się komuś jeszcze – udostępnij go swoim znajomym:
Trudno uwierzyć, że te naleśniki są bez mleka i glutenu, wyglądają znakomicie. Wizualnie niczym nie różnią się od zwykłych. Super wpis, muszę wypróbować w przyszłości ten przepis 🙂