PRZEPISY I TIPY

Bezglutenowe naleśniki bez jajek i mleka.

BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI BEZ JAJEK I MLEKA

Nigdy nie lubiłam robić naleśników – nawet tych tradycyjnych. Jeść, owszem, ale zrobienie naleśników, z których żaden mi się nie rozwali, należało do rzadkości. Nie ta konsystencja, nie taka patelnia. Potem przyszedł czas alergii i na naszym stole zagościły naleśniki bez jajek i mleka. To jeszcze trudniejsze, bo przecież jajka świetnie spajają ciasto i dają mu charakterystyczny smak.

Czy naleśniki bez jajek i mleka są zdrowe? To smażona potrawa, ale da się ją zrobić przy minimalnym udziale tłuszczu. Moim zdaniem świetnie nadają się dla dzieci, osób z nietolerancjami i dla tych, którzy potrzebują jakiejś odmiany. Naleśniki z tego wpisu są także bezglutenowe, co wyszło mi zupełnie przypadkiem – po prostu nie miałam innej mąki. Okazało się, że ta wersja najbardziej smakuje moim dzieciom, więc puszczam swój przepis w świat.

naleśniki bez jajek

NALEŚNIKI BEZ JAJEK I MLEKA – SKŁADNIKI

  • 160 g mąki ryżowej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 0,5 łyżki syropu z agawy
  • 300 ml mleka owsianego (+trochę wody do rozrzedzania)
  • 1 łyżeczka karobu (można pominąć)
  • olej do smażenia

UWAGA – MOŻLIWE ZAMIENNIKI:

  • można użyć innego mleka roślinnego lub mleka krowiego
  • syrop z agawy można zastąpić inną substancją słodzącą
  • zamiast karobu można użyć kakao

Karob dodaję ze względu na upodobania moich dzieci – w zasadzie pełni tylko rolę barwnika, ponieważ naleśniki z mąki ryżowej i mleka roślinnego są blade po usmażeniu.

Woda, o której piszę przy składnikach jest niezbędna, ponieważ ciasto ma tendencje do gęstnienia

naleśniki bez jajek naleśniki bez jajek 2

NALEŚNIKI BEZ JAJEK I MLEKA – WYKONANIE

  1. Mleko wymieszać z siemieniem i syropem z agawy, odstawić na 10 minut.
  2. Małymi partiami dodawać mąkę i mieszać.
  3. Dodać karob.
  4. Smażyć na wolnym ogniu i niewielkiej ilości tłuszczu.
  5. W razie potrzeby rozrzedzać ciasto odrobiną wody.

Konsystencja ciasta na naleśniki powinna być lejąca. Trzeba uważać, żeby wlewać na patelnię cienką warstwę, bo lubią się łamać – między innymi dlatego złożyłam je w trójkąty, a nie rulonik :).

Smacznego!

INNE PRZEPISY, KTÓRE MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:

MUFIINY CZEKOLADOWE BEZ MLEKA I JAJEK 

BROWNIE Z AWOKADO

BEZGLUTENOWE WEGAŃSKIE RACUCHY

Mam nadzieję, że podobał Ci się ten przepis. Może przyda się komuś jeszcze – udostępnij go swoim znajomym:

1 comment

  1. Matt 16 marca, 2019 at 08:59 Odpowiedz

    Trudno uwierzyć, że te naleśniki są bez mleka i glutenu, wyglądają znakomicie. Wizualnie niczym nie różnią się od zwykłych. Super wpis, muszę wypróbować w przyszłości ten przepis 🙂

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.