PRZEPISY I TIPY

Ekspresowe mini pączki!

mini pączki

Tłusty czwartek jest jednym z niewielu dni w roku, kiedy przymykamy oko na to, jaki skład mają pączki. Wszyscy wiemy, że te najlepsze zawsze posypane są cukrem pudrem albo posmarowane lukrem. Do tego słodkie wypełnienie. W porządku, to tylko pączki i nie wszyscy muszą je jeść. A ci, którzy podobnie jak ja nie przepadają za sklepowymi, mogą zrobić swoje własne. Dokładnie rok temu pierwszy raz zrobiłam te mini pączki, które potem w tajemnicy zjadaliśmy z mężem.

Dlaczego w tajemnicy? Bo (jak już wiele razy wspominałam) alergia na jaja i mleko wyklucza takie smakołyki w diecie naszych dzieci. Tak czy inaczej te mini pączki robi się w ekspresowym tempie, będą idealne przed wizytą gości, na tłusty czwartek i przy nagłej potrzebie wrzucenia na ruszt czegoś słodkiego. Myślę, że raz w roku nie zaszkodzi, a grzechem byłoby ich nie spróbować.

Są delikatne, puszyste, smaczne i bardzo szybkie w wykonaniu!

Składniki na mini pączki:

  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki (wykorzystuję 1 szklankę mąki pszennej i pół szklanki mąki kukurydzianej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny
  • olej do głębokiego smażenia
  • opcjonalnie: łyżeczka spirytusu

Dodatki:

  • cukier puder
  • lukier (do cukru pudru odrobina soku z cytryny lub wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji)

Do dużej miski przekładamy serki homogenizowane i wbijamy po jednym jajku, jednocześnie utrzepując rózgą. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem, sodą i szczyptą soli. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto przekładamy łyżeczką na rozgrzany olej. Dzięki temu uzyskujemy gotowe porcje na mini pączki. Smażymy na złocisty kolor i odkładamy do odsączenia. Kiedy pączki przestygną, posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem. Próbowałam także opcji z cukrem cynamonowym – dla miłośników cynamonu będą jak znalazł.

Niestety nie ma możliwości nadziania mini pączków przed smażeniem, ale jeśli urosną duże, można spróbować napełnić je powidłami lub marmoladą przy pomocy małej szprycy. Od razu napiszę, że tego nie próbowałam!

Dziękuję, że tu jesteś! Polub, skomentuj lub udostępnij ten wpis swoim znajomym:

Do przepisu dołączam film z pierwotnym przepisem (bez soku z cytryny, sody i mąki kukurydzianej).

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.