PRZEPISY I TIPY

Faworki – przepis na bardzo puszyste, kruche faworki.

faworki przepis 2

W 2020 roku tłusty czwartek wypada 20 lutego. Tradycyjnie w naszym domu zawsze pojawiały się oponki, pączki lub faworki – przepis na nie znajdziesz poniżej, bo są to najlepsze faworki, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Bazowałam na przepisie mojej mamy, ale wykorzystałam rady z innych blogów kulinarnych – na przykład ubijanie ciasta w celu napowietrzenia, ale o tym za chwilę.

Faworki – przepis.
SKŁADNIKI

  • 500 g mąki
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki spirytusu
  • 150 ml śmietany
  • szczypta soli
  • pół łyżki cukru pudru
  • olej do smażenia

Faworki – przepis.
WYKONANIE

Mąkę z żółtkami, solą i śmietaną zagnieść, dodać spirytus i ponownie zagnieść. Odłożyć na kwadrans na bok.

Teraz patent, który odkryłam na blogu Moje Wypieki, czyli wybijanie wałkiem ciasta. Zazwyczaj wkładałam je do lodówki i po pewnym czasie wałkowałam oraz wykrawałam faworki, ale nie! Ta metoda nie jest dobra.

Ciasto, które chwilę poleżało, ubijamy wałkiem. Składamy na pół i znów ubijamy, znów składamy i znów ubijamy i tak przez 15-20 minut (dłużej moje ręce nie wytrzymały). Następnie przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na godzinkę.

To ciasto się nie rwie, nie ciągnie i nie robi tego wszystkiego, co robi nam nieraz cienko rozwałkowane ciasto. Ciasto tniemy wzdłuż na prostokąty mniej więcej tej samej wielkości, nacinamy na środku i jedną część ciasta przewlekamy przez dziurkę.

Wiem, że najzdrowiej byłoby zrobić pieczone faworki, ale mam wrażenie, że czegoś im wtedy brakuje (pewnie tłuszczu ;)), dlatego robię smażone. Ten raz w roku.

Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej wsadzić jednego i ocenić czy już jest w porządku). Smażyć chwilę do zrumienienia, obrócić na drugą stronę, następnie odsączyć na papierze z nadmiaru tłuszczu.

faworki przepis

Jeśli uważasz ten przepis za przydatny, pokaż go swoim znajomym i udostępnij na facebooku!

  •  
  •   
  •  
  •  
  •  

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.