Jak w 3 minuty zrobić szybkie racuchy, które smakują wszystkim?
Wszystkie Twoje racuchy były do tej pory klapą, bo nie korzystałaś z tego przepisu. To szybkie racuchy – wegańskie, bezglutenowe i bez cukru. Krótko mówiąc: WOW. Jak zrobić racuchy, żeby wszystkim smakowały, były delikatne ale z chrupkim brzegiem? Za chwilę Cię nauczę!
Po pierwsze – im mniej tym lepiej. Jeśli chcesz zrobić szybkie racuchy, to bez sensu jest tracić czas i składniki. Placki naprawdę poradzą sobie bez spulchniaczy, ubijania jajek (nie ma w tym przepisie jajek!) i innych dodatków. Wystarczą 3 składniki.
Szybkie racuchy – składniki:
- 2 banany
- szklanka mleka owsianego (250 ml)
- szklanka mąki z ciecierzycy lub kukurydzianej (250 ml)
Sama podczas robienia racuchów nie mogłam się zdecydować na jedną mąkę i wymieszałam ze sobą dwie, w proporcji 50:50.
Jak zrobić szybkie racuchy?
Pewnie pojawią się takie pytania, więc podaję kilka informacji dodatkowych:
– Tak, można do racuchów dodać jajko. My go nie dodajemy ze względu na alergię, ale nic nie stoi na przeszkodzie.
– Tak, można mąkę bezglutenową zastąpić pszenną lub owsianą. Nie polecam natomiast mąki kokosowej ani ryżowej. W przypadku tej pierwszej racuchy będą się rozsypywały, z drugiej wyjdą blade i z nieokreślonym smakiem.
– Tak, można użyć dojrzałych bananów (TUTAJ przeczytasz co zrobić ze skórką banana).
– Tak, racuchy można usmażyć na odrobinie tłuszczu, ale sama robiłam to na suchej patelni, bo pomimo wcześniejszego używania oleju rzepakowego, potem kokosowego, a także masła klarowanego, doniesienia na temat tego, na którym tłuszczu najzdrowiej jest smażyć są sprzeczne i kiedy tylko mogę, unikam.
Wykonanie:
1.Banana zgnieść widelcem – nie musi być idealna miazga. W przepisach bezjajecznych banan zastępuje jajko i świetnie się w tej roli sprawdza. Sprawia też, że gotowe placki nie są wyschnięte.
2. Dodać mleko – użyłam owsianego, ale sprawdzą się też inne.
3. Przesiać mąkę i całość wymieszać.
4. Smażyć na suchej patelni lub delikatnie posmarowanej tłuszczem na średnim ogniu. Racuchy idealnie komponują się z owocami – wystarczy wybrać ulubione i gotowe!
Smacznego!
Podobał Ci się ten wpis? Sprawdź inne przepisy na racuchy:
1. RACUCHY Z KASZY JAGLANEJ.
2. RACUCHY Z KASZY MANNY.
Udostępnij artykuł swoim znajomym i obserwuj mój profil na facebooku:
Świetne! Prosty skład bez cukru, do tego owoce, które są „bombą” antyoksydantów. Jak dla mnie nic dodać, nic ująć – zapisuję sobie ten przepis 🙂
Czy mąkę kukurydzianą (alergia) mogę zastąpić mąką gryczaną/jaglaną? Nie spotkałam nigdzie mąki z ciecierzycy.
Tak, jaglana się świetnie nadaje!
Mąkę z ciecierzycy kupuję w Lidlu :).
Genialny przepis. Ja dodałam jajka i okazało się, że jest to świetny sposób na przemycenie ich moim dzieciom Od siebie dodałam jeszcze dwie starte marchewki, bo jak przemycać, to na całego Uwielbiam❤
Super, bardzo się cieszę 🙂