PRZEPISY I TIPY

Jak w 3 minuty zrobić szybkie racuchy, które smakują wszystkim?

szybkie racuchy

Wszystkie Twoje racuchy były do tej pory klapą, bo nie korzystałaś z tego przepisu. To szybkie racuchy – wegańskie, bezglutenowe i bez cukru. Krótko mówiąc: WOW. Jak zrobić racuchy, żeby wszystkim smakowały, były delikatne ale z chrupkim brzegiem? Za chwilę Cię nauczę!

Po pierwsze – im mniej tym lepiej. Jeśli chcesz zrobić szybkie racuchy, to bez sensu jest tracić czas i składniki. Placki naprawdę poradzą sobie bez spulchniaczy, ubijania jajek (nie ma w tym przepisie jajek!) i innych dodatków. Wystarczą 3 składniki.

szybkie racuchy 3

Szybkie racuchy – składniki:

  • 2 banany
  • szklanka mleka owsianego (250 ml)
  • szklanka mąki z ciecierzycy lub kukurydzianej (250 ml)

Sama podczas robienia racuchów nie mogłam się zdecydować na jedną mąkę i wymieszałam ze sobą dwie, w proporcji 50:50.

Jak zrobić szybkie racuchy?

Pewnie pojawią się takie pytania, więc podaję kilka informacji dodatkowych:

Tak, można do racuchów dodać jajko. My go nie dodajemy ze względu na alergię, ale nic nie stoi na przeszkodzie.

Tak, można mąkę bezglutenową zastąpić pszenną lub owsianą. Nie polecam natomiast mąki kokosowej ani ryżowej. W przypadku tej pierwszej racuchy będą się rozsypywały, z drugiej wyjdą blade i z nieokreślonym smakiem.

Tak, można użyć dojrzałych bananów (TUTAJ przeczytasz co zrobić ze skórką banana).

Tak, racuchy można usmażyć na odrobinie tłuszczu, ale sama robiłam to na suchej patelni, bo pomimo wcześniejszego używania oleju rzepakowego, potem kokosowego, a także masła klarowanego, doniesienia na temat tego, na którym tłuszczu najzdrowiej jest smażyć są sprzeczne i kiedy tylko mogę, unikam.

Wykonanie:

1.Banana zgnieść widelcem – nie musi być idealna miazga. W przepisach bezjajecznych banan zastępuje jajko i świetnie się w tej roli sprawdza. Sprawia też, że gotowe placki nie są wyschnięte.

2. Dodać mleko – użyłam owsianego, ale sprawdzą się też inne.

mleko owsiane

3. Przesiać mąkę i całość wymieszać.

4. Smażyć na suchej patelni lub delikatnie posmarowanej tłuszczem na średnim ogniu. Racuchy idealnie komponują się z owocami – wystarczy wybrać ulubione i gotowe!

szybkie racuchy 2
szybkie racuchy

Smacznego!

Podobał Ci się ten wpis? Sprawdź inne przepisy na racuchy:
1. RACUCHY Z KASZY JAGLANEJ.
2. RACUCHY Z KASZY MANNY.

Udostępnij artykuł swoim znajomym i obserwuj mój profil na facebooku:

  •  
  •   
  •  
  •  
  •  

5 comments

  1. Klaudia 22 września, 2019 at 10:28 Odpowiedz

    Genialny przepis. Ja dodałam jajka i okazało się, że jest to świetny sposób na przemycenie ich moim dzieciom Od siebie dodałam jeszcze dwie starte marchewki, bo jak przemycać, to na całego Uwielbiam❤

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.