PRZEPISY I TIPY

Zupa porowa i domowy groszek ptysiowy.

zupa porowa 2

Nie jestem wielką fanką pora. Warzywo do rosołu i tyle. No ewentualnie w jakiejś szybkiej mieszance z tak zwanego czyszczenia lodówki. Dobrze, to wszystko jakby Cię nie obchodzi, bo jesteś tu dla hasła ZUPA POROWA, a nie opowieści na temat mojej niechęci do tego warzywa. W porządku, ale to jednak ważne, bo ja jestem z tych niedowiarków, którzy lubią udziwniać, czasem niepotrzebnie, banalnie proste i w swojej prostocie smaczne dania.

Zupa porowa, bo o niej mowa, po raz pierwszy pojawiła się na instagramie w stories koleżanki z bloga zabawyjedzeniem.pl. Jej zachwyt nie mógł być udawany, a fakt, że zupę robi się naprawdę prosto, bardzo do mnie przemawiał.

W najprostszej wersji zupa porowa potrzebuje tylko paru składników: pora, ziemniaków, masła, soli i wody. Ja od siebie dodałam coś jeszcze i właśnie o mojej wersji tego dania dzisiaj napiszę.

ZUPA POROWA – SKŁADNIKI

  • 150 g masła
  • 3 duże pory
  • 7-8 dużych ziemniaków
  • 1,5 l wody
  • sól, pieprz

ZUPA POROWA – WYKONANIE

zupa porowa 2

Pory posiekać, ziemniaki pokroić w dużą kostkę i podsmażyć delikatnie na maśle (uważać, żeby warzywa się nie przypaliły).

Posolić i zalać wodą. Gotować przez około 35-40 minut.

Kiedy warzywa będą miękkie, zblendować na gładki krem.

Zupa świetnie smakuje z parmezanem i domowym groszkiem ptysiowym.

zupa porowa

GROSZEK PTYSIOWY – SKŁADNIKI I WYKONANIE

groszek ptysiowy

Nie lubię gotowego, sklepowego groszku ptysiowego. Pierwszy raz robiłam go do zupy cebulowej, ale w tej porowej smakuje równie dobrze. Jest bardzo prosty do zrobienia, wykonuje się go z parzonego ciasta.

  • 100 ml wody
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • jajko
  • pół szklanki mąki

Wodę zagotować z masłem, a kiedy masło się roztopi dodać mąkę i intensywnie mieszać (użyłam rózgi). Dodajemy sól i studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy jajko i ponownie intensywnie mieszamy (można użyć miksera na najniższych obrotach).

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, ale spokojnie, jeśli go nie masz, możesz zrobić tutkę z papieru albo koszulki na dokumenty z obciętym koniuszkiem.

Masę wyciśnij na papier do pieczenia położony na blaszce. Piecz 10 minut w temperaturze 220 stopni.

  •  
  •   
  •  
  •  
  •  

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.