Zupa porowa i domowy groszek ptysiowy.
Nie jestem wielką fanką pora. Warzywo do rosołu i tyle. No ewentualnie w jakiejś szybkiej mieszance z tak zwanego czyszczenia lodówki. Dobrze, to wszystko jakby Cię nie obchodzi, bo jesteś tu dla hasła ZUPA POROWA, a nie opowieści na temat mojej niechęci do tego warzywa. W porządku, ale to jednak ważne, bo ja jestem z tych niedowiarków, którzy lubią udziwniać, czasem niepotrzebnie, banalnie proste i w swojej prostocie smaczne dania.
Zupa porowa, bo o niej mowa, po raz pierwszy pojawiła się na instagramie w stories koleżanki z bloga zabawyjedzeniem.pl. Jej zachwyt nie mógł być udawany, a fakt, że zupę robi się naprawdę prosto, bardzo do mnie przemawiał.
W najprostszej wersji zupa porowa potrzebuje tylko paru składników: pora, ziemniaków, masła, soli i wody. Ja od siebie dodałam coś jeszcze i właśnie o mojej wersji tego dania dzisiaj napiszę.
ZUPA POROWA – SKŁADNIKI
- 150 g masła
- 3 duże pory
- 7-8 dużych ziemniaków
- 1,5 l wody
- sól, pieprz
ZUPA POROWA – WYKONANIE
Pory posiekać, ziemniaki pokroić w dużą kostkę i podsmażyć delikatnie na maśle (uważać, żeby warzywa się nie przypaliły).
Posolić i zalać wodą. Gotować przez około 35-40 minut.
Kiedy warzywa będą miękkie, zblendować na gładki krem.
Zupa świetnie smakuje z parmezanem i domowym groszkiem ptysiowym.
GROSZEK PTYSIOWY – SKŁADNIKI I WYKONANIE
Nie lubię gotowego, sklepowego groszku ptysiowego. Pierwszy raz robiłam go do zupy cebulowej, ale w tej porowej smakuje równie dobrze. Jest bardzo prosty do zrobienia, wykonuje się go z parzonego ciasta.
- 100 ml wody
- 50 g masła
- szczypta soli
- jajko
- pół szklanki mąki
Wodę zagotować z masłem, a kiedy masło się roztopi dodać mąkę i intensywnie mieszać (użyłam rózgi). Dodajemy sól i studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy jajko i ponownie intensywnie mieszamy (można użyć miksera na najniższych obrotach).
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, ale spokojnie, jeśli go nie masz, możesz zrobić tutkę z papieru albo koszulki na dokumenty z obciętym koniuszkiem.
Masę wyciśnij na papier do pieczenia położony na blaszce. Piecz 10 minut w temperaturze 220 stopni.