Domowy Kubuś. Sok owocowy bez cukru w 30 minut.
Domowy Kubuś, bo nie wiem jak inaczej go nazwać, to domowy sok, który bez problemu przygotujecie we własnej kuchni i który lubi większość dzieci. Jest umiarkowanie słodki, odrobinę kwaskowaty i mocno owocowy czyli dokładnie tak, jak powinno być.
DOMOWY KUBUŚ
Składniki na domowego kubusia:
- 5 sporych marchewek
- 3 jabłka
- 2 brzoskwinie
- 4 banany
- sok z 1/4 cytryny
- inne ulubione owoce: śliwki, nektarynki, morele
Domowy Kubuś – przygotowanie
Wszystkie owoce muszą być obrane ze skórek. Zaczynamy od marchewek, które należy zetrzeć na grubych oczkach, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować około 1o minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe owoce, pokrojone na niewielkie kawałki.
Całość blendujemy i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie należy zdjąć z wierzchu pojawiającą się piankę, sok schłodzić i podawać :).
Nie ma potrzeby dodawania cukru pod żadną postacią, bo całą słodycz biorą na siebie banany. Wiem, że znajdą się osoby, które powiedzą, że gotowanie jest niepotrzebne ze względu na stratę części witamin czy składników mineralnych, ale bez gotowania sok będzie miał zupełnie inny smak i stanie się raczej owocowym koktajlem.
„Domowy Kubuś” możecie sobie nazwać dowolnie inaczej. Moim zdaniem ta nazwa najlepiej oddaje smak tego deseru (bo właśnie jako deser go sobie wypiliśmy).
Inne wpisy, które mogą Cię zainteresować:
LODY CZEKOLADOWE Z BATATA
WEGAŃSKA PANNA COTTA Z JEŻYNAMI
Zachęcam Cię do obserwowania mojego kulinarnego profilu na Instagramie @tidbitmania!
Podobał Ci się ten wpis? Bardzo się cieszę! Skomentuj go i udostępnij innym <3
Pamiętaj, że dieta nie jest sposobem na odchudzanie, a sposobem odżywiania. Dietą nazywa się również niezdrowe żywienie człowieka. Mam nadzieję, że moje przepisy sprawią, że Twoje menu będzie bogatsze i pełne smaku!
Pyszny!!
a ile tej wody?
A ile wody?
Wystarczy tyle, żeby przykryła marchewkę, ale generalnie im mniej, tym gęstszy będzie sok.
dzięki 🙂
Wygląda przepysznie.
no i pięknie, na pewno skosztuję 😀
Witam a jak z pasteryzacja tego soku można i w jaki sposób
Nie pasteryzowałam.
Jak długo można przechowywać taki Sok?
Przepraszam za długą odpowiedź. Nasz stał kilka dni, ale pewnie w słoikach w lodówce może stać dłużej.