FOOD

Domowy Kubuś. Sok owocowy bez cukru w 30 minut.

domowy kubuś

Domowy Kubuś, bo nie wiem jak inaczej go nazwać, to domowy sok, który bez problemu przygotujecie we własnej kuchni i który lubi większość dzieci. Jest umiarkowanie słodki, odrobinę kwaskowaty i mocno owocowy czyli dokładnie tak, jak powinno być.

domowy kubuś

Składniki na domowego kubusia:

  • 5 sporych marchewek
  • 3 jabłka
  • 2 brzoskwinie
  • 4 banany
  • sok z 1/4 cytryny
  • inne ulubione owoce: śliwki, nektarynki, morele

 

Domowy Kubuś – przygotowanie

Wszystkie owoce muszą być obrane ze skórek. Zaczynamy od marchewek, które należy zetrzeć na grubych oczkach, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować około 1o minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe owoce, pokrojone na niewielkie kawałki.

Całość blendujemy i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie należy zdjąć z wierzchu pojawiającą się piankę, sok  schłodzić i podawać :).

Nie ma potrzeby dodawania cukru pod żadną postacią, bo całą słodycz biorą na siebie banany. Wiem, że znajdą się osoby, które powiedzą, że gotowanie jest niepotrzebne ze względu na stratę części witamin czy składników mineralnych, ale bez gotowania sok będzie miał zupełnie inny smak i stanie się raczej owocowym koktajlem.

“Domowy Kubuś” możecie sobie nazwać dowolnie inaczej. Moim zdaniem ta nazwa najlepiej oddaje smak tego deseru (bo właśnie jako deser go sobie wypiliśmy).

Inne wpisy, które mogą Cię zainteresować:

LODY CZEKOLADOWE Z BATATA
WEGAŃSKA PANNA COTTA Z JEŻYNAMI

 

Zachęcam Cię do obserwowania mojego kulinarnego profilu na Instagramie @tidbitmania!

Podobał Ci się ten wpis? Bardzo się cieszę! Skomentuj go i udostępnij innym <3

 


5
Dodaj komentarz

avatar
3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
milenaPaulaSimplyAnnaMarlena Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subskrypcja  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Marlena
Gość
Marlena

Pyszny!!

Paula
Gość

A ile wody?

milena
Gość

no i pięknie, na pewno skosztuję 😀