Kokosowa panna cotta z jeżynami.
Wegańska panna cotta z jeżynami.
Dzisiaj imieniny Anny, więc przedstawiam mój imieninowy deser, który smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Tradycyjna wersja panna cotty jaką znam, jest mocno śmietankowa i delikatna. Zwykle wykonuje się ją ze śmietany kremówki, ale moja wegańska panna cotta na mleku kokosowym z dodatkiem agaru w niczym jej nie ustępuje.
Czy można użyć do wegańskiej panna cotty normalnej żelatyny? Można, ale wtedy to już nie będzie wegański deser. Moje dzieci nie przepadają za wyrazistym smakiem mleka kokosowego, dlatego zamieniłam standardowo dodawany sam agar na agarową galaretkę truskawkową, która doskonale spełniła swoją rolę i delikatnie podkręciła smak.
Agaru użyłam po raz pierwszy, do tej pory podchodząc do niego z pewną dozą nieufności. W końcu na studiach na podkładkach żelowych z agaru hodowaliśmy różne ciekawe rzeczy ;).
Wegańska panna cotta – składniki
- 1 torebka galaretki truskawkowej na agarze
- 400 ml mleka kokosowego
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
- jeżyny lub inne ulubione owoce
Wegańska panna cotta – wykonanie
Galaretkę rozpuszczamy w mleku kokosowym, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy intensywnie mieszając przez 3 minuty. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Gotową masę wlewamy do małych filiżanek. Powinny się chłodzić przynajmniej dwie godziny. Po tym czasie deser trzeba delikatnie podważyć żeby wyskoczył z naczynia lub na chwilkę zanużyć dno filiżanki w ciepłej wodzie – wtedy powinna wyjść bez problemu.
Panna cotta o delikatnie truskakowym zabarwieniu najlepiej smakuje z owocami. Sezon na truskawki się skończył, ale ten jeżynowy trwa w najlepsze. Smacznego!
Inne desery, które mogą Cię zainteresować:
CIASTO Z KASZY MANNY BEZ PIECZENIA
Cieszę się, że tu jesteś! Jeśli spodobał Ci się ten wpis, polub go i udostępnij swoim znajomym. Doceniasz w ten sposób moją pracę!