Lody czekoladowe z batata – hit tego lata!
Lody czekoladowe z batata – nie będziesz mogła się im oprzeć!
Lody czekoladowe z batata…ale, że serio?
Tak! Słodki ziemniak jest idealny, nadaje lodom lepkość i gładkość. Lody czekoladowe z batata są genialne i przepyszne. Wystarczą 4 składniki i chwila oczekiwania. Zrobiłam je już kilka razy i zdecydowanie ostatnia wersja jest tą najlepszą, dlatego z przyjemnością dzielę się z Wami przepisem.
1. Puszka mleka kokosowego (zwróćcie uwagę, żeby było to mleko dobrej jakości, o jak największej zawartości kokosa i bez zbędnych dodatków, ja swoje kupuję w jednym z dyskontów – jest naprawdę bardzo smaczne i bez świństw, których mleko kokosowe w ogóle nie potrzebuje).
2. 2 tabliczki gorzkiej czekolady + 1 łyżka kakao lub karobu
3. Zmiażdżone ziarenka z jednej laski wanilii lub ewentualnie cukier waniliowy (choć szczerze mówiąc lody nie potrzebują dodatkowej słodyczy)
4. 1 obrany upieczony lub ugotowany batat (można upiec wcześniej i przechować w lodówce lub zamrażarce).
5. Szczypta soli.
II wersja lodów z batata (trochę mniej czekoladowe):
1. Puszka mleka kokosowego 400 ml
2. 1/3 szklanki kakao
3. Garść namoczonych wcześniej w gorącej wodzie i pokrojonych daktyli
4. Szczypta soli
5. Wanilia jak w wersji I
6. Upieczony batat
Lody czekoladowe z batata – wykonanie
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy rozgniecionego batata, połamaną w kostki czekoladę, kakao i wanilię. Podgrzewamy do momentu, w którym czekolada się rozpuści. Blendujemy na gładką masę za pomocą ręcznego blendera i wkładamy do zamrażarki. Pierwsze mieszanie należy wykonać po godzinie, kolejne dwa co 30 minut.
UWAGI:
Jeśli nie przepadacie za lodami, ale lubicie ciepłą czekoladę – nie ma najmniejszego problemu. Chwilę dłużej podgrzewajcie całość, zblendujcie i podawajcie na ciepło. W takiej wersji bardzo smakowała moim dzieciakom, chyba nawet bardziej niż w formie lodów.
W lodach nie jest wyczuwalny smak mleka kokosowego ani batata. Są to jednej z najbardziej czekoladowych lodów, jakie w życiu jadłam. Jeśli chcecie otrzymać lody o smaku mlecznej czekolady, do masy dodajcie jedną czekoladę mleczną i jedną gorzką.
Inne desery, które mogą Cię zainteresować:
LODY JAGODOWE NA MLEKU KOKOSOWYM
Cieszę się, że tu jesteś! Przygotowanie takich wpisów wymaga dużo pracy. Będzie mi miło jeśli je docenisz i polubisz ten wpis lub udostępnisz go swoim znajomym tutaj:
Mniam 🙂 Wygladaja zachecajaco
Można mleko kokosowe zamienić na zwykłe?
Cześć Gosia! Niestety w tym przepisie nie. Mleko kokosowe w puszce ma dużo większą gęstość niż mleko krowie. Oczywiście – ryzyk fizyk, ja lubię eksperymentować. Jeśli jednak boisz się kokosowego posmaku – w ogóle go nie czuć (ja nie przepadam :)).
ciekawe dziś spróbuję ! 🙂
mm ciekawy smak 🙂