Domowy sok wieloowocowy. Naturalnie słodki i gęsty.

Dzieci uwielbiają soki nawet, jeśli przyzwyczajone są do picia wody. Z racji tego, że rzadko odwiedzamy sklep, a zaufanie do składu gotowych produktów jest mocno dyskusyjne, domowy sok wieloowocowy od lat robię sama. Pijemy go wszyscy i bardzo lubimy za każdym razem modyfikując składniki tak, by korzystać z tych, na które akurat trwa sezon. Jeśli susza nas w tym roku nie dobije, już niedługo pojawią się truskawki!
Domowy sok wieloowocowy – składniki
- 4 marchewki
- 4 jabłka
- 3 brzoskwinie/nektarynki
- 2 banany
- sok z 1/4 cytryny
- truskawki/wiśnie/śliwki/nektarynki
Sok robiłam wiele razy i jeśli chcesz do niego dodać pomarańcze, odradzam gotowanie. Bardzo zmienia smak.
Domowy sok wieloowocowy – wykonanie
Marchewki zetrzyj na grubych oczkach i zagotuj (w gotującej wodzie około 10 minut). Następnie dodaj owoce obrane ze skórek pokrojone na drobniejsze kawałki, zblenduj całość i zagotuj. Znów około 10 minut. Pamiętaj o zdjęciu pojawiającej się pianki. Gotowe! Wystarczy schłodzić i serwować. Sok kilka dni wytrzymuje zlany do butelek. Pewnie można go pasteryzować, ale nie próbowałam :).

Ten sok często przygotowuję w domu. Mam dwoje dzieci w wieku przedszkolnym i staram się wprowadzać u nich zdrowe nawyki. Zamiast kupować im gotowe soki, przygotowuję je sama. Taka mieszanka owoców bardzo im smakuje. Zdecydowanie polecam przepis 🙂