PRZEPISY I TIPY

Domowy sok wieloowocowy. Naturalnie słodki i gęsty.

domowy sok wieloowocowy

Dzieci uwielbiają soki nawet, jeśli przyzwyczajone są do picia wody. Z racji tego, że rzadko odwiedzamy sklep, a zaufanie do składu gotowych produktów jest mocno dyskusyjne, domowy sok wieloowocowy od lat robię sama. Pijemy go wszyscy i bardzo lubimy za każdym razem modyfikując składniki tak, by korzystać z tych, na które akurat trwa sezon. Jeśli susza nas w tym roku nie dobije, już niedługo pojawią się truskawki!

Domowy sok wieloowocowy – składniki

  • 4 marchewki
  • 4 jabłka
  • 3 brzoskwinie/nektarynki
  • 2 banany
  • sok z 1/4 cytryny
  • truskawki/wiśnie/śliwki/nektarynki

Sok robiłam wiele razy i jeśli chcesz do niego dodać pomarańcze, odradzam gotowanie. Bardzo zmienia smak.

Domowy sok wieloowocowy – wykonanie

Marchewki zetrzyj na grubych oczkach i zagotuj (w gotującej wodzie około 10 minut). Następnie dodaj owoce obrane ze skórek pokrojone na drobniejsze kawałki, zblenduj całość i zagotuj. Znów około 10 minut. Pamiętaj o zdjęciu pojawiającej się pianki. Gotowe! Wystarczy schłodzić i serwować. Sok kilka dni wytrzymuje zlany do butelek. Pewnie można go pasteryzować, ale nie próbowałam :).

domowy sok wieloowocowy
  •  
  •   
  •  
  •  
  •  

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.