Domowe lody – 3 proste przepisy na 3 różne smaki!
Uwielbiam domowe lody, głównie za skład, który znam i o którym sama decyduję. Nie ukrywam też, że są smaczniejsze i z czystym sumieniem mogę je podać dzieciom. Nie dodaję sztucznych barwników ani aromatów. Co prawda na domowe lody trzeba poczekać chwilę dłużej, niż nałożenie gałki gotowców w lodziarni, ale warto!
Poniżej znajdują się 3 przepisy na lody, z czego dwie propozycje są wegetariańskie, a jedne wegańskie. Wybierz te, których smak lubisz najbardziej. Dla nas mogłyby nie istnieć inne domowe lody, niż te czekoladowe. Kompletnie nie wyczujesz w smaku, że w składzie mają bataty i mleko kokosowe. Są za to idealnie gładkie i mocno czekoladowe.
Czekoladowe lody z batata – wegetariańskie.
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 łyżka kakao lub karobu
- ziarenka z jednej lub dwóch lasek wanilii
- 1 batat obrany i upieczony lub ugotowany
- szczypta soli
Do garnka wlej mleko, dodaj rozgniecionego widelcem batata, czekoladę połamaną na kostki, kakao i wanilię. Podgrzewaj do rozpuszczenia czekolady. Zblenduj całość na gładką masę i włóż do zamrażarki. Wymieszaj masę po 60 minutach, potem jeszcze dwa razy co 30 minut.
Lody mają idealną konsystencję, ale mam dla Ciebie drugą propozycję! Jeśli nie chcesz lub z jakichś powodów nie możesz jeść lodów, masa przed zamrożeniem jest przepysznym sosem czekoladowym – możesz ją wykorzystać do deserów.
Jagodowe lody na mleku kokosowym – wegańskie.
- litr jagód
- pół puszki gęstego mleka kokosowego
- ksylitol stewia lub miód do posłodzenia
- wanilia
Wszystkie składniki dokładnie zblenduj i przelej do foremek na lody .
Domowe lody truskawkowe.
- 1 szklanka mleka 3,2%
- 1 szklanka śmietany kremówki 30%
- 6 żółtek jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 500 g truskawek
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- posypka (można użyć listków mięty, pokrojonych truskawek, borówek, kakao)
Truskawki zblenduj. Zmiksuj żółtka z cukrem pudrem mikserem ręcznym. Zagotuj mleko z kremówką i ekstraktem z wanilii. Do kremu z żółtek dodaj powoli połowę zagotowanego mleka i zmiksuj. Mleko z żółtkami z powrotem przelej do garnka z resztą mleka i powoli podgrzewaj, ciągle mieszając. Masa nie może się zagotować! Krem zgęstnieje, wtedy zdejmij go z palnika. Masę połącz z truskawkami. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, ostudź i włóż do zamrażarki. Co 30 minut mieszaj lub miksuj.
Te lody mają zdecydowanie najbardziej złożony skład, więc nie nadają się dla części alergików. Dodaję je na końcu, bo może ktoś akurat lubi domowe lody na jajkach i mleku.
PODOBAŁY CI SIĘ MOJE POMYSŁY? BARDZO SIĘ CIESZĘ! UDOSTĘPNIJ JE SWOIM ZNAJOMYM I POLUB TEN ARTYKUŁ NA FACEBOOKU.
ZAPRASZAM CIĘ TAKŻE NA INSTAGRAM!