PRZEPISY I TIPY

Czym zastąpić jajko i mleko w przepisach?

co zamiast jajka

Jajka są jednym z najzdrowszych składników kuchni i warto je mieć lub wprowadzić do codziennej diety. Bywa jednak, że nie może ich tam być. Jedni chcą zastąpić mleko i jajka w przepisach ze względów zdrowotnych (zwłaszcza białko jaja jest bardzo silnym alergenem), inni szukają nowych rozwiązań. Nie zawsze mamy pod ręką te najbardziej oczywiste produkty, dlatego zebrałam dla was wszystkie, których sama używam. Co zamiast jajka? Lista jest na tyle długa, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Co zamiast jajka? Poznnaj najpopularniejsze zamienniki jajek:

 

1. AQUAFABA, czyli woda, w której moczyła się ciecierzyca.

Wystarczy jedna łyżka, żeby zastąpić jedno jajko. Najczęściej aquafaba wykorzystywana jest w przepisach, w których potrzebne jest białko jajka ubite na sztywną masę. Dokładnie tak samo możesz zrobić z aquafabą – pokazywałam to w tym przepisie.

2. SIEMIĘ LNIANE.

Siemię wykorzystuję w takich wypiekach, jak to ciasto marchewkowe. 1 łyżkę siemienia należy zalać trzema łyżkami ciepłej wody – to odpowiednij jednego jajka. Nadaje się także jako lepiszcze w kotletach, pulpetach czy do obtaczania tradycyjnych schabowych.

 

3. BANAN.

Rozgnieciony widelcem banan świetnie udaje jajko w wypiekach. Dodaję go na przykład do ciasta na gofry. Dodatkową zaletą jest słodki smak, zwykle nie potrzebuję dodatkowo innej substancji słodzącej. Pół banana = 1 jajko. Czytałam, że podobne zastosowanie ma mus jabłkowy, ale jeszcze nie próbowałam.

4. CHIA.

Co zamiast jajka? Nasiona szałwii hiszpańskiej, podobnie do rodzimego lnu, mogą zastępowac jajko. Zamiast niego 1 łyżkę nasion zalej 1/3 szklanki wody.

5. AGAR.

Agar jest substancją żelującą, tworzącą się w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza. Sama nie lubię agaru (choć uważam, że jest lepszy do robienia galaretek niż żelatyna wieprzowa), ale faktycznie nadaje się na zastępstwo jajka. 1 łyżka wody z 1 łyżką agaru daje jedno jajko.

6. SODA OCZYSZCZONA + OCET JABŁKOWY.

Jedna łyżka sody z jedną łyżką octu jabłkowego nadaje się do spulchniania wypieków.

 

7. JOGURT (może być roślinny).

Pół szklanki jogurtu zastępuje jajko w wypiekach, babeczkach, mufinkach. Łączy składniki, spulchnia i nawilża.

8. JEDWABISTE TOFU (silken tofu).

1/4 szklanki tofu o jedwabistej konsystencji może zastąpić jedno jajko w przepisach na brownie lub do wypieku chleba.

 

Czym zastąpić mleko w wypiekach?

co zamiast jajka

Tu sprawa jest dużo prostsza niż w przypadku jajka. Dwoma najlepszymi zamiennikami mleka, są bez wątpienia napoje (mleka) roślinne oraz woda. Wodę wykorzystamy wszędzie tam, gdzie smak płynnego składnika jest bez znaczenia.

Do naleśników, racuchów używam mleka kokosowego, owsianego lub ryżowego.

Kawa najlepiej smakuje z mlekiem migdałowym z surowych migdałów.

Wodę można wykorzystać w zasadzie we wszystkich przepisach. Używamy jej do wypieków słodkich i słonych.

 

Dodatkową zaletą mleka roślinnego jest możliwość zrobienia go samodzielnie w dowolnej ilości, o dowolnym stopniu słodkości i bez zbędnych dodatkowych składników.

 

Wszystkie tradycyjne przepisy da się zrobić bez jajek i mleka, jesteśmy najlepszym przykładem.

Cieszę się, że tu jesteś! Jeśli podobał Ci się ten wpis, udostępnij go swoim znajomym i zostaw komentarz.

 

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.