Bezglutenowe pączki w kilka minut! Ekspresowy przepis na tłusty czwartek.
Zbliża się tłusty czwartek, ale zanim nastąpi ten dzień rozpusty, pokażę Wam moje dwa ulubione przepisy – jeden na bezglutenowe pączki, które zrobisz ekspresowo i na faworki – idealnie puszyste, kruche i dokładnie takie, za jakie nie trzeba płacić 6 dyszek za znane nazwisko :D.
Składniki na bezglutenowe pączki:
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki bezglutenowej (50:50 kukurydziana z ryżową) – możesz użyć mąki pszennej
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- łyżka soku z cytryny
- olej do głębokiego smażenia
- opcjonalnie: łyżeczka spirytusu
Dodatki:
- cukier puder
Bezglutenowe pączki w wersji mini – wykonanie:
Do dużej miski przekładamy serki homogenizowane, potem wbijamy jajka i miksujemy na najniższych obrotach lub rózgą. Dodajemy sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i solą. Mieszamy do uzyskania jednorodnej masy.
W rondlu rozgrzewamy olej i łyżeczką nabieramy trochę ciasta, drugą zsuwamy je na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor, przekładamy na papier żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i delikatnie ostygnięte podajemy.
Zdania na temat beglutenowych pączków są podzielone – jedni twierdzą, że są delikatniejsze, inni że bardziej twarde. Na pewno robią się bardziej „zbite” drugiego dnia, dlatego najlepiej zjeść je bezpośrednio po zrobieniu.
Możesz skorzystać też z mojego bardzo podobnego przepisu, gdzie załączyłam film instruktażowy – EKSPRESOWE MINI PĄCZKI.
Czym zastapic Derek homogenizowany, nie jest dostepne w US. Czy jogurt bedzie ok?
Można spróbować, może jogurt grecki z odrobiną wanilii. Ale też zaznaczam, że nigdy nie zamieniałam.