PRZEPISY I TIPY

Bezglutenowe pączki w kilka minut! Ekspresowy przepis na tłusty czwartek.

mini pączki

Zbliża się tłusty czwartek, ale zanim nastąpi ten dzień rozpusty, pokażę Wam moje dwa ulubione przepisy – jeden na bezglutenowe pączki, które zrobisz ekspresowo i na faworki – idealnie puszyste, kruche i dokładnie takie, za jakie nie trzeba płacić 6 dyszek za znane nazwisko :D.

Składniki na bezglutenowe pączki:

  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki bezglutenowej (50:50 kukurydziana z ryżową) – możesz użyć mąki pszennej
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny
  • olej do głębokiego smażenia
  • opcjonalnie: łyżeczka spirytusu

Dodatki:

  • cukier puder

Bezglutenowe pączki w wersji mini – wykonanie:

Do dużej miski przekładamy serki homogenizowane, potem wbijamy jajka i miksujemy na najniższych obrotach lub rózgą. Dodajemy sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i solą. Mieszamy do uzyskania jednorodnej masy.

W rondlu rozgrzewamy olej i łyżeczką nabieramy trochę ciasta, drugą zsuwamy je na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor, przekładamy na papier żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i delikatnie ostygnięte podajemy.

Zdania na temat beglutenowych pączków są podzielone – jedni twierdzą, że są delikatniejsze, inni że bardziej twarde. Na pewno robią się bardziej “zbite” drugiego dnia, dlatego najlepiej zjeść je bezpośrednio po zrobieniu.

Możesz skorzystać też z mojego bardzo podobnego przepisu, gdzie załączyłam film instruktażowy – EKSPRESOWE MINI PĄCZKI.

mini pączki
  •  
  •   
  •  
  •  
  •  

2 comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.