Ciasto czekoladowe z mąki pełnoziarnistej.
O takim cieście myślałam od dawna, a już zwłaszcza 7 lipca, kiedy to hucznie obchodziliśmy w domu Światowy Dzień Czekolady. Warunek: proste ciasto czekoladowe, z wyczuwalnym smakiem prawdziwej czekolady, na pełnoziarnistej mące. Przeczytałam kilkadziesiąt przepisów, aż w końcu zrobiłam deser po swojemu, trochę bazując na recepturze mamy i szukając inspiracji na przepisy.pl . Dodaję też w nim tajemniczy składnik, który pomaga utrzymać wilgotność ciasta i sprawia, że można je jeść przez kilka dni (o ile ktoś oczywiście się łudzi, że to możliwe).
Ciasto czekoladowe – składniki.
Ciasto czekoladowe:
- 80 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady deserowej (takiej, w której jest około 70% kakao)
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 100 g cukru
- cukier z prawdziwą wanilią – 1 opakowanie (można pominąć)
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 50 g mąki ryżowej lub pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki powideł śliwkowych (najlepiej gładkich, bez skórek).
Polewa:
- 50 g mlecznej czekolady
- 20 g masła
- łyżka wody
- pół łyżki kakao
Jeśli nie masz któregoś ze składników, na stronie przepisy.pl możesz wpisać w wyszukiwarce z czego chcesz gotować, a ona podpowie, co można z nich zrobić. Korzystam z tego rozwiązania zawsze, kiedy brakuje mi pomysłu albo konkretnego produktu. Najczęściej kończę na zupełnie innym daniu, bo wszystkie zdjęcia mnie kuszą!
Więcej ciast czekoladowych znajdziesz TUTAJ.
Ciasto czekoladowe – wykonanie.
- Formę keksową posmarować masłem i obsypać kaszą manną, odstawić na bok.
- W niewielkim garnku podgrzać masło, czekoladę i mleko do połączenia składników (nie gotować!). Warto użyć rózgi kuchennej do mieszania. Po uzyskaniu jednolitej masy, odstawić.
- W jednej misce ubić białka, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier i żółtka.
- Do drugiej miski przesiać mąkę i proszek.
- Do składników suchych (mąka z proszkiem) dodać masę czekoladową, ubite jajka i powidła śliwkowe.
- Miksować na wolnych obrotach do połączenia składników.
- Piec około 40 minut (do suchego patyczka) w 175 stopniach (grzałki góra-dół).
- Polewę wykonać podobnie, jak masę czekoladową – umieszczając wszystko w niewielkim garnku mieszać do połączenia składników. Polewę wylać na gotowe, przestygnięte ciasto.
Inne moje ciasta:
Ciastka owsiane dla dzieci
Proste ciasto z owocami
Monkey bread
Moje rady:
Gotowe ciasto możesz przekroić w poprzek i posmarować powidłami lub przygotować masę z sera mascarpone z owocami.
Ciasta czekoladowe w swojej naturze są dosyć słodkie (choć z tego przepisu, zapewniam, nie przesłodzone), dlatego najczęściej podaję je z kwaśnymi owocami. Sezon na czerwoną porzeczkę trwa w najlepsze – doskonale pasuje do tego ciasta!
Podoba Ci się ten przepis?
Udostępnij go na facebooku!
Wygląda tak pysznie, że od razu poprosimy o dodatkową porcję. Zdecydowanie warto bazować na sprawdzonych, rodzinnych przepisach i dodawać do nich odrobinę serca oraz własnych pomysłów. 🙂
czy mogę maslo zamienic na oliwę ?
Nie próbowałam.
Ciasto upieczone, ale mam wrazenie, ze troche mi nie wyroslo i wyszlo brownie aczkolwiek bardzo smaczne