PRZEPISY I TIPY

Ciasto czekoladowe z mąki pełnoziarnistej.

ciasto czekoladowe 2

O takim cieście myślałam od dawna, a już zwłaszcza 7 lipca, kiedy to hucznie obchodziliśmy w domu Światowy Dzień Czekolady. Warunek: proste ciasto czekoladowe, z wyczuwalnym smakiem prawdziwej czekolady, na pełnoziarnistej mące. Przeczytałam kilkadziesiąt przepisów, aż w końcu zrobiłam deser po swojemu, trochę bazując na recepturze mamy i szukając inspiracji na przepisy.pl . Dodaję też w nim tajemniczy składnik, który pomaga utrzymać wilgotność ciasta i sprawia, że można je jeść przez kilka dni (o ile ktoś oczywiście się łudzi, że to możliwe).

ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe – składniki.

Ciasto czekoladowe:

  • 80 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady deserowej (takiej, w której jest około 70% kakao)
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • cukier z prawdziwą wanilią – 1 opakowanie (można pominąć)
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 50 g mąki ryżowej lub pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki powideł śliwkowych (najlepiej gładkich, bez skórek).

Polewa:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 20 g masła
  • łyżka wody
  • pół łyżki kakao

Jeśli nie masz któregoś ze składników, na stronie przepisy.pl możesz wpisać w wyszukiwarce z czego chcesz gotować, a ona podpowie, co można z nich zrobić. Korzystam z tego rozwiązania zawsze, kiedy brakuje mi pomysłu albo konkretnego produktu. Najczęściej kończę na zupełnie innym daniu, bo wszystkie zdjęcia mnie kuszą!

Więcej ciast czekoladowych znajdziesz TUTAJ.

Ciasto czekoladowe – wykonanie.

  1. Formę keksową posmarować masłem i obsypać kaszą manną, odstawić na bok.
  2. W niewielkim garnku podgrzać masło, czekoladę i mleko do połączenia składników (nie gotować!). Warto użyć rózgi kuchennej do mieszania. Po uzyskaniu jednolitej masy, odstawić.
  3. W jednej misce ubić białka, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier i żółtka.
  4. Do drugiej miski przesiać mąkę i proszek.
  5. Do składników suchych (mąka z proszkiem) dodać masę czekoladową, ubite jajka i powidła śliwkowe.
  6. Miksować na wolnych obrotach do połączenia składników.
  7. Piec około 40 minut (do suchego patyczka) w 175 stopniach (grzałki góra-dół).
  8. Polewę wykonać podobnie, jak masę czekoladową – umieszczając wszystko w niewielkim garnku mieszać do połączenia składników. Polewę wylać na gotowe, przestygnięte ciasto.
ciasto czekoladowe 2

Inne moje ciasta:

Ciastka owsiane dla dzieci
Proste ciasto z owocami
Monkey bread

Moje rady:

Gotowe ciasto możesz przekroić w poprzek i posmarować powidłami lub przygotować masę z sera mascarpone z owocami.

Ciasta czekoladowe w swojej naturze są dosyć słodkie (choć z tego przepisu, zapewniam, nie przesłodzone), dlatego najczęściej podaję je z kwaśnymi owocami. Sezon na czerwoną porzeczkę trwa w najlepsze – doskonale pasuje do tego ciasta!

Podoba Ci się ten przepis?
Udostępnij go na facebooku!

4 comments

  1. CookUp 28 lipca, 2020 at 23:09 Odpowiedz

    Wygląda tak pysznie, że od razu poprosimy o dodatkową porcję. Zdecydowanie warto bazować na sprawdzonych, rodzinnych przepisach i dodawać do nich odrobinę serca oraz własnych pomysłów. 🙂

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.