PRZEPISY I TIPYŚRODOWISKO I EKOLOGIA

Pasztet z resztek z rosołu. Kuchnia #lesswaste

pasztet z resztek z rosołu

Czy pasztet z resztek z rosołu jest dobry? Jeśli skorzystasz z tego przepisu, na pewno będzie. Historia rosołu w mojej rodzinie jest długa i zawiła. Dość powiedzieć, że mama bez rosołu nie wyobrażała sobie niedzielnego obiadu. Dziś obiegowy żart, że na przeziębienie najlepszy jest rosołek, bo tyle w nim antybiotyków, działa na wyobraźnię.

Poszukiwaczy wegańskiego pasztetu zapraszam tutaj – PRZEPIS NA PASZTET Z SELERA.

Sama rosół robię bardzo rzadko, raczej od wielkiego dzwonu na prośbę dzieci. Jest w nim zawsze pełno warzyw, przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, lubczyk i natka pietruszki) i stety-niestety mięsa. Stety, bo to właśnie mięso sprawia, że rosół jest rosołem, a niestety, bo ciężko dorwać od ręki mięso nie z wielkiej przemysłowej hodowli, a dodatkowo w większości przypadków wszystko oprócz “wody” ląduje w koszu na śmieci. Najlepszym rozwiązaniem jest moim zdaniem pasztet z resztek z rosołu. Dzięki niewielkiemu nakładowi pracy i pieniędzy, otrzymasz foremkę dobrego, domowego pasztetu.

Pasztet z resztek z rosołu – składniki

  • Ok 0,5-0,7 kg mięsa z rosołu (u mnie trochę wołowiny, kaczka i kurczak)
  • warzywa z rosołu: 3-4 marchewki, 2 korzenie pietruszki, kawałek selera
  • bułka pszenna namoczona w wodzie
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej (można pominąć)
  • 2 jajka
  • śliwka suszona (wilgotna odmiana)
  • 1 cebula
  • 5-6 łyżek oleju

Pasztet z resztek z rosołu – wykonanie

W maszynce do mięsa zmielić na najdrobniejszych oczkach mięso i warzywa (jeśli nie ma gładkiej konsystencji, zmielić ponownie – u mnie wystarczył jeden raz).

W międzyczasie na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulkę.

Zmielone mięso zmieszać z cebulą i olejem, jajkami, bułką i przyprawami.

Foremkę posmarować masłem, posypać bułką tartą i wyłożyć masę, w którą można powciskać kilka suszonych śliwek.

Piec w 180 stopniach przez 75 minut.

Pasztet ostudzić i włożyć na noc do lodówki. Jest bardzo delikatny, świetnie się rozsmarowuje i dobrze komponuje np. z ogórkami kiszonymi.

PASZTET Z RESZTEK Z ROSOŁU 3
pasztet z resztek z rosołu 2

Podoba Ci się ten przepis? Uważasz, że jeszcze komuś może się przydać? Udostępnij i polub go na facebooku. To najlepsza forma wsparcia mojej pracy.

  •  
  •   
  •  
  •  
  •  

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.