FOOD

Szefowie kuchni i gwiazdy programów kulinarnych.

szefowie kuchni

Szefowie kuchni i gwiazdy programów kulinarnych, czyli ludzie, których powinnaś znać, jeśli kuchnia jest sercem Twojego domu.

Jedną z najczęściej zakładek kulinarnych (tu możemy się pośmiać, bo w sumie tych zakładek nie ma aż tak wiele), jest JEDZENIE. Wszyscy jemy. Większośc dlatego, że lubi i jakaś część dlatego, że musi. Żarcie jest w kręgu zainteresowań mniej więcej 100% ludzkości. Stąd tak ogromna popularność programów kulinarnych, dzięki którym na usta milionów wypłynęli szefowie kuchni i wielbiciele pysznej szamy. Jest ich od groma, więc podaruję Wam niektóre nazwiska i zatrzymam się przy tych, od których zaczęła się moja przygoda z gotowaniem i pierwsze nieśmiałe próby zrobienia jadalnego dania z aktualnej zawartości lodówki.

Nigella Lawson

Jej nazwisko nie może dziwić i nie powinna być zaskoczeniem. Nigella jest apetyczną Brytyjką oblizującą łyżki z ogromną gracją. Jest piękną kobietą, która z gotowania uczyniła sposób na życie. Od Nigelli nie nauczysz się fit gotowania, ale skupisz się na smaku i własnych preferencjach. Zrozumiesz, że jedzenie powinno sprawiać przyjemność. Rozstałam się z Nigellą, kiedy zrozumiałam, że na dłuższą metę wieczorne objadanie się bekonem i nocne buszowanie w lodówce nie wyjdą mojemu tyłkowi na zdrowie.

 

Jamie Oliver

To jest moje kulinarne guru. Można mu zarzucić, że ma swoje za uszami w prowadzeniu gastrobiznesu, ale jako całokształt uważam go za wzór do naśladowania. Gotuje świadomie, a świadomość tę przenosi na inne podwórka, np. do angielskich szkół (Jamie’s School Dinner). Z jego książek dowiemy się jak wyhodować własne warzywa, jak wybierać produkty do gara i jak ugotować pełnowartościowy posiłek w 15 minut. Człowiek, który nawet pory traktujez namaszczeniem i potrafi wyczarować pyszne danie z kilku składników. I nie myślcie sobie, że smak oceniam siedząc przed tv. Przygotowałam większość potraw z książek Jamiego, gotowałam równo z nim i włączonym tv i odtworzyłam część przepisów z jego strony. Wszystko było dobre. Chociaż tak sobie teraz myślę, że może to nie była zasługa wyłącznie Jamiego ;).

 

Anthony Bourdain

Komu nie było smutno na wieść o śmierci legendy podróży kulinarnych? Niesamowite poczucie humoru, trafne spostrzeżenia podczas licznych podróży i przystępnie przedstawiona historia regionu, opisana kuchnia i przekazane smaki, których aż chciało się próbować…przez tv.

 

I przenosimy się na polskie podwórko. W tym wypadku dobre, bo polskie

 

Karol Okrasa

To pierwszy, po Makłowiczu, polski kucharz, który zachwycił mnie swoim podejściem do kuchni. Połączenie tradycji i nowoczesności w kulinarnym wydaniu. Mój ulubiony program Okrasy to “Smaki czasu z Karolem Okrasą”, do którego zapraszał gości i namawiał do zwierzeń na temat kulinarnych wspomnień z dzieciństwa i ulubionych potraw w dorosłym życiu. Młody człowiek z pasją.

 

Robert Makłowicz

Chyba nie przesadzę pisząc, że Robert Makłowicz był dla małej Ani pierwszym człowiekiem z tv, który zachęcił ją do odkrywania smaków podczas podróży. Szalenie podobała mi się idea gotowania w nietypowych miejscach i częstowanie miejscowych tym, co z gotowania wyszło. Dania przygotowywane przed Makłowicza wydawały mi się proste do zrobienia w domu, wiele z nich odtworzyłam (z różnym skutkiem), ale najfajniejsza była historia, która była równie ważna, co zawartość garnków.

Daria Ładocha

Pierwszy raz Darię zobaczyłam w tv śniadaniowej. Fajna, energiczna, kolorowy ptak polskiej sceny kulinarnej. Potem w reklamach znanej marki i oczywiście w produkcji TVN. Będę obserwować Darię w mediach, bo coś czuję, że warto :).

 


avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subskrypcja  
Powiadom o