KUCHNIA

Jagodowe lody na mleku kokosowym.


Lody na mleku kokosowym królują w naszej kuchni tego lata, tuż obok owocowych sorbetów we wszystkich możliwych smakach.

Czym różnią się lody na mleku kokosowym od tych na krowim mleku? 

Cóż, moim zdaniem są równie kremowe i smaczne, stanowią świetnyzamiennik, ale osoby lubiące lody „z dzieciństwa” mogą nie polubić mocno kokosowej nuty.

Lody na mleku kokosowym są banalne do zrobienia, nie wymagają specjalnego sprzętu ani nadzwyczajnych umiejętności.

Na 4 porcje lodów potrzebujesz:

– litr jagód

– puszkę mleka kokosowego

– ksylitol/cukier/stewię do posłodzenia (u mnie 4 płaskie łyżki cukru trzcinowego)

– wanilię

Wszystkie składniki trzeba zblendować i robić to tak długo, aż masa się dobrze napowietrzy. Następnie przelać do foremek na lody lub pojemnika. W przypadku mrożenia większej objętości w całości, należy pamiętać o częstym mieszaniu.

Fajnym pomysłem jest wykorzystanie małych foremek na lód do drinków. Sylikonowe mają często ciekawe ksztalty. Zamrożenie niewielkich ilości w takiwj formie będzie ciekawym dodatkiem do lodów i zimnych deserów.

Zamiast jagód można wykorzystać inne owocw, których smak będzie się dobrze komponował z kokosem: truskawki, czarna porzeczka itd.

Lody na mleku kokosowym goszczą u nas okrągły rok, może i ty spróbujesz?

 

Jeśli podobał Ci się ten wpis możesz:

– polubić go i udostępnić na fanpage’u simplyanna.pl

– zostać ze mną na fp lub INSTAGRAMIE.