PRZEPISY I TIPY

Jagodowe lody na mleku kokosowym.

lody na mleku kokosowym

Lody na mleku kokosowym królują w naszej kuchni tego lata, tuż obok owocowych sorbetów we wszystkich możliwych smakach. Dlaczego mleko kokosowe? Po pierwsze wyraźnie wyczuwalna nuta kokosa, którą bardzo lubimy, a po drugie nasze dzieciaki mają alergie na białko mleka krowiego, więc szukamy alternatyw. Robimy lody bez nabiału i bez jajek (wyjątek stanowią lody truskawkowe, które powstały przed zdiagnozowaniem starszego syna).

Czym różnią się lody na mleku kokosowym od tych na krowim mleku? 

Cóż, moim zdaniem są równie kremowe i smaczne, stanowią świetny zamiennik, ale osoby lubiące lody “z dzieciństwa” mogą ich nie polubić. Lody na mleku kokosowym są banalne do zrobienia, nie wymagają specjalnego sprzętu ani nadzwyczajnych umiejętności.

Na 4 porcje lodów potrzebujesz:

– litr jagód

– puszkę mleka kokosowego

– ksylitol/cukier/stewię do posłodzenia (u mnie 4 płaskie łyżki cukru trzcinowego)

– wanilię

Wszystkie składniki trzeba zblendować i robić to tak długo, aż masa się dobrze napowietrzy. Następnie przelać do foremek na lody lub pojemnika. W przypadku mrożenia większej objętości w całości, należy pamiętać o częstym mieszaniu. W przeciwnym wypadku otrzymacie grudę lodu, która w niczym nie będzie przypominała kremowego smakołyku.

Ciężko uzyskać pyszyste, plastyczne lody z zamrażarki, dlatego jeśli nie czujesz powołania do tego typu eksperymentów, warto sięgnąć po maszynki do lodów. Poniżej wklejam Wam linki do przykładowych maszynek, którymi warto się zainteresować. Zwłaszcza wtedy, jeśli macie dzieci kochające lody lub sami często je robicie:

  1. AICOK AUTOMATYCZNA MASZYNKA DO LODÓW
  2. ZOKU MASZYNKA DO LODÓW (robi lody w kilka chwil, ale wcześniej maszynkę trzeba chłodzić przez określoną ilość czasu)
  3. ZOKU MASZYNKA DO LODÓW QUICK POP (lody na patyku i bardzo ładny design)

 

Fajnym pomysłem jest wykorzystanie małych foremek na lód do drinków. Sylikonowe mają często ciekawe ksztalty. Zamrożenie niewielkich ilości w takiwj formie będzie ciekawym dodatkiem na przykład do tradycyjnych lodów i zimnych deserów.

Zamiast jagód można wykorzystać inne owoce, których smak będzie się dobrze komponował z kokosem: truskawki, czarna porzeczka itd. Lody na mleku kokosowym goszczą u nas okrągły rok, może i ty spróbujesz? W naszej kuchni takie lody lubią przede wszystkim dzieci i mam wrażenie, że nie robi im różnicy, czy w składzie znajduje się mleko krowie czy używamy roślinnego zamiennika.

 

Uff, to już koniec tego wpisu. Dzięki, że tu jesteś! Jeśli podobał Ci się ten wpis, zostań ze mną na dłużej:

FACEBOOK (KLIK)

 

  •  
  •   
  •  
  •  
  •  

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.