FOOD

Pasztet z selera – najlepsza pasta kanapkowa.

pasztet z selera

Pasztet z selera – najlepsza pasta kanapkowa

Do mięsnego pasztetu ze sklepu nie mogę się przekonać. Mam wrażenie, że nawet w tych “dobrych” znajduje się cała tablica Mendelejewa i jakieś resztki, których nikt nie chciał tknąć. Chociaż nie jesteśmy weganami, w naszej diecie mięso występuje rzadko i jeśli się da zastąpić mięso produktem, w którym go nie ma, to w większości wypadków wybierzemy to drugie. Tak właśnie było, kiedy pierwszy raz zobaczyłam przepis na pasztet z selera w książce Marty Dymek. Jedyny problem stanowił dla mnie fakt, że nie przepadam za selerem ;). Na szczęście jego wyrazisty smak zostaje przełamany mieszanką przypraw, czosnkiem i imbirem.

Przepis na oryginał tego pasztetu znajdziecie w książce Marty, a poniżej moja wariacja na jego temat.

Pasztet z selera – składniki

1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka orzechów (laskowe lub włoskie, zmielone)
2 duże selery korzeniowe
kilka pieczarek
100 ml oleju rzepakowego
1 por (biała część)
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
2 łyżki sosu sojowego
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki lubczyku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i czarny pieprz

Pasztet z selera – wykonanie

  1. Pora należy pokroić w cienkie plasterki i zeszklić na rozgrzanym oleju (mniej więcej 1/4 ilości potrzebnej do całej potrawy) razem z liściem laurowym i zielem angielskim.  Wyjąć ziele i liście laurowe, dodać starte na grubych oczkach pieczarki i po chwili dodać seler starty na grubych oczkach.
  2. Dusić 10 minut, dodać posiekany drobno imbir i czosnek.
  3. Dusić kolejne 15 minut, aż seler będzie miękki.
  4. Przełożyć warzywa do miski, dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, olej i przyprwy, a następnie zmielić całość na gładką masę (ja użyłam ręcznego blendera).
  5. Keksówkę posmarować olejem i obsypać bułką tartą/kaszą manną, przełożyć masę i piec 45 minut w temperaturze 200 stopni.

UWAGI

Pasztet z selera musi się chłodzić przez całą noc, żeby dał się kroić.

W zależności od tego jak długo dusiły się warzywa i jak w tym czasie zmiękły/jak bardzo były soczyste, masa będzie mniej lub bardziej plastyczna. Nie należy się tym jednak przejmować. Nawet jeśli nie uda się ukroić idealnego zwartego plastra (jak u mnie), będzie się świetnie rozsmarowywał.

Co jeszcze można dodać do pasztetu z selera? Zgodnie stwierdziliśmy, że następnym razem zrobimy wersję z suszonymi pomidorami.

 

Cieszę się, że tu jesteś! W każdy przepis wkładam dużo pracy. Mam nadzieję, że Ci się podobało i polubisz go lub pokażesz innym <3

 

 

 


1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Daria Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subskrypcja  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Daria
Gość

Fajna pasta. Kusząca, może ją niedługo zrobię.