Tort tiramisu.
Uzależnienia od cukru ciąg dalszy. Dzisiaj na tapecie ulubiony smak mojego męża, czyli kawa. Cukier+kawa= tort tiramisu. Już cieknie mi ślina ale przez wzgląd na Was zetrę ją z klawiatury i napiszę przepis do końca.
TORT TIRAMISU Czas wykonania: nie liczyłam 😉
Stopień trudności: 3,5/5 Bardzo ciężko to ocenić, bo dla mnie większość wypieków jest prosta, a nie chcę mylić trudności z czasochłonnością. Moim zdaniem tort tiramisu zrobi nawet początkująca osoba, która wcześniej nie miała z wypiekami nic wspólnego.
Składniki na biszkopt:
4 jajka
130 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj cukier. Później dorzucaj po jednym żółtku, nadal ubijając. Wymieszane i przesiane obie mąki wmieszaj do ciasta na najwolniejszych obrotach miksera.
Ilość ciasta nadaje się do tortownicy o średnicy 21 -22 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Boków nie smaruj, papierem wyłóż jedynie dno. Przelej ciasto i piecz w 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (do suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika i upuść z wysokości około 60 cm na podłogę (oczywiście w formie). Odstaw do piekarnika żeby ostygł (pamiętaj o uchylonych drzwiach). Po wystudzeniu przekrój na 3 blaty.
Blaty nasącz 160 ml mocnej, ostudzonej kawy wymieszanej z 80 ml likieru kawowego. Nigdy go nie mam, dlatego kawę mieszam z wódką. Tort tiramisu, a raczej biszkopt możesz nasączyć też innym likierem, przestudzoną kawą bez dodatku alkoholu albo np. wiśniowym kompotem.
Składniki na masę:
750g mascarpone
150ml kremówki
100g cukru do wypieków lub cukru pudru
Wykonanie :
Kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie delikatnie wymieszaj z serem mascarpone. Możesz to zrobić drewnianą szpatułką lub na najwolniejszych obrotach miksera.
Dodatki:
kakao
100 g gorzkiej czekolady startej na grubych oczkach
Wykonanie tortu:
Jeden blat połóż na tortownicy. Nasącz 1/3 mieszanki kawy z alkoholem. Wyłóż 1/3 masy i posyp 1/3 wiórków czekoladowych. Następnie wyłóż drugi biszkopt, nasącz i powtórz czynności. Na koniec wyłóż 3 blat, nasącz go i posmaruj cały tort pozostałą masą. Posyp obficie kakao i resztą wiórków. Schłodź przez 3 godziny w lodówce. Twój tort tiramisu jest już gotowy. Teraz uważaj, żeby nie zjeść całego ;).
Sprawdź także inne przepisy, np. na tort śmietankowo-truskawkowy TUTAJ.
O litości! Wiedziałam, że nie powinnam czytać- teraz cała się ślinię a takiego tortu (przy wrażliwym brzuszku mojej córeczki karmionej piersią) to nie zjem jeszcze bardzo długo:(
Haha, wiesz że „litości” to jedno z najczęściej słyszanych pzeze mnie słów, kiedy pokazuję torty? 😀
Aniu piękny tort, ale na szczęście jest jedną z niewielu słodkich rzeczy której nie lubię, więc mi ślina nie cieknie.
Ja uwielbiam. Zwłaszcza takie nieprzesłodzone.
Aniu cukiernię otwierasz???Zjadłabym taki a urodzinki córci niedługo :).Szkoda ,że tak daleko mamy do siebie:).
Może kiedyś ;).
Mniam, pyszny deser 😛 Wygląda mega 🙂
udało mi się w końcu zalogować. Super ciasteczko, chętnie bym wtrąboliła 😀 kuchareczko Ty ;d głowa pełna pomysłów