PRZEPISY I TIPY

Fit kulki z kaszy jaglanej? Najlepsze domowe kokosanki!

rafaello z kaszy jaglanej
rafaello z kaszy jaglanej 2

Doskonale pamiętam smak dwóch rzeczy: domowych kokosanek, które robiła moje mama i rafael… z kaszy jaglanej. A nie wróć, tego sklepowego z milionem kalorii i chęcią wsuwania jednego za drugim.

Wiem, że w sieci jest wiele przepisów na rafaello z kaszy jaglanej albo z wykorzystaniem innego składnika, ale wszystkie były dla mnie albo za mało kokosowe albo miały niewłaściwą fakturę – to rozpływały się w rękach lub były zbyt twarde. Owszem, większość znikała w końcu w naszych brzuchach, ale to wciąż nie kokosanki, jakich oczekiwałam.

Metodą prób i błędów nareszcie się udało, w związku z czym mogę podzielić się z Wami przepisem mniej lub bardziej fit, ale o tym za chwilę.

Na moim blogu znajdziesz też przepis na:

KOTLETY Z CIECIERZYCY

PROSTE CIASTO Z OWOCAMI

NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE BEZ JAJEK I MLEKA

Rafaello z kaszy jaglanej – składniki

Wszystkie składniki kupiłam w Lidlu, nie ma tu kompletnie nic wymyślnego:

  1. Puszka (400 ml) mleka kokosowego z dobrym składem
  2. 100 g suchej kaszy jaglanej (1 woreczek, ale przed zagotowaniem wysyp kaszę z woreczka)
  3. 3 szklanki wiórków kokosowych
  4. cukier waniliowy
  5. migdały
  6. 4 łyżki syropu klonowego lub z agawy (jeśli zamiast nich chcesz użyć cukru pudru, to do gotowej masy musisz dodać dwie łyżki wody)
  7. Tabliczka białej/gorzkiej/mlecznej czekolady (można pominąć, bo to do tej mniej fit wersji :))
rafaello z kaszy jaglanej 3

Rafaello z kaszy jaglanej – wykonanie.

Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz, żeby straciła swoją goryczkę. Następnie gotuj ją do miękkości i wchłonięcia całego płynu w mleku kokosowym, do gotującej się kaszy dodaj cukier waniliowy.

Przestudź masę, dodaj do niej 2,5 szklanki wiórków kokosowych oraz syrop z agawy. W międzyczasie migdały przelej wrzątkiem i usuń z nich skórki. Jeśli masz duże migdały, przekrój je w poprzek.

Masę jaglaną z wiórkami zmiel, uformuj kulki wciskając do ich wnętrza migdał. Następnie obtocz w pozostałych wiórkach kokosowych lub najpierw w roztopionej w kąpieli wodnej czekoladzie, a potem w wiórkach.

Tak przygotowane rafaello z kaszy jaglanej, jeśli je ładnie zapakujesz, świetnie nadaje się na spożywczy prezent!

Uważasz, że o rafaello powinni dowiedzieć się inni? Udostępnij ten wpis!

2 comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.