PRZEPISY I TIPY

Kotlety z ciecierzycy, czyli najlepszy falafel pod słońcem!

falafel

Falafel? Przysmak wegan, alternatywa dla mięsnych zapychaczy, ale prawda jest taka, że ja ten przysmak i cud kuchni wegańskiej poznałam…dwa tygodnie temu. Zasmakował mi jednak tak bardzo, że postanowiłam odtworzyć go w domu we własnej wersji i oto jest – chrupiący z zewnątrz, aksamitny w środku i bardzo aromatyczny falafel. Przeczytałam ze sto przepisów z różnych blogów kulinarnych i ostatecznie postanowiłam zrobić własną wersję, bo zdania są podzielone. 

Najlepszy falafel, do którego nie trzeba dodawać mąki otrzymacie z namoczonej ciecierzyczy, ale…serio, nie miałam na to czasu! Dysponowałam natomiast słoikiem ciecieczycy, która oprócz ziaren miała w składzie tylko wodę i sól. Tydzień później zrobiłam z namoczonej ciecierzycy i szczerze mówiąc niewiele się od siebie różniły. Najważniejsze jest, żeby falafel był bardzo dobrze przyprawiony, w przeciwnym wypadku wyjdzie mdły i nijaki.

FALAFEL – składniki

1 cebula
2 ząbki czosnku
1 słoik ciecierzycy
1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
1 płaska łyżeczka kuminu (kminku rzymskiego), najlepiej ręcznie zmielonego w moździerzu
1/4 łyżeczki pieprzu Cayenne
pęczek natki pietruszki
pół pęczka kolendry (można pominąć)
1 łyżeczka soli
kilka łyżek oleju do smażenia

 

FALAFEL – przygotowanie

  1. Ciecierzycę razem z natką i kolendrą zmieliłam w malakserze.
  2. Osobno zmieliłam cebulę (nie na miazgę, dlatego używamy malaksera a nie blendera).
  3. W misce zmieszałam ciecierzycę z cebulą, mąką i przyprawami oraz czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Kotlety powinny być lepkie, nie rozsypywać się ani nie rozpływać. Konsystencją przypominają klasyczne mięsne mielone.
  4. Jeśli ciasto jest zbyt “mokre” trzeba dodać jeszcze odrobinę mąki.
  5. Z masy uformować kulki i smażyć aż będą złote z obu stron. Przed smażeniem można obtoczyć w bułce tartej, jeśli lubicie.

Falafel najlepiej smakuje z tahini, ale równie dobrze komponuje się z samym jogurtem naturalnym. Wiecie co jest najfajniejsze w takim niby zwyczajnym falafelu? Polubią go zarówno mięsożercy, jak i weganie. Ma naprawdę świetny smak, a do tego dzięki ciecierzycy jest bardzo sycący.

 

Napracowałam się! W przygotowanie każdego artykułu wkładam dużo serca. Będę wdzięczna jeśli to docenisz i również poświęcisz mi chwilę zostawiając komentarz pod tym wpisem tu lub na facebooku. Możesz także polubić na fb ten wpis i udostępnić go swoim znajomym. 


avatar
4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
SimplyAnnaMałgorzataAromatowoNataliaZuza Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subskrypcja  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Zuza
Gość

Kotleciki w sam raz na niedzielny obiad 🙂

Natalia
Gość
Natalia

Ciecierzyca surowa czy gotowana ?

Aromatowo
Gość

Mimo, że nie jestem weganką to bardzo lubię próbować wegańskie wersje potraw, i muszę przyznać, że większość jest naprawdę dobra 🙂 A te kotleciki są cudowne, i co dziwne mężowi też smakowały 😀

Małgorzata
Gość
Małgorzata

Słoik ciecierzycy o jakiej pojemności? Obędzie się bez pieprzu Cayenne?