Kotlety z ciecierzycy, czyli najlepszy falafel pod słońcem!
Falafel? Przysmak wegan, alternatywa dla mięsnych zapychaczy, ale prawda jest taka, że ja ten przysmak i cud kuchni wegańskiej poznałam…dwa tygodnie temu. Zasmakował mi jednak tak bardzo, że postanowiłam odtworzyć go w domu we własnej wersji i oto jest – chrupiący z zewnątrz, aksamitny w środku i bardzo aromatyczny falafel. Przeczytałam ze sto przepisów z różnych blogów kulinarnych i ostatecznie postanowiłam zrobić własną wersję, bo zdania są podzielone.
Najlepszy falafel, do którego nie trzeba dodawać mąki otrzymacie z namoczonej ciecierzyczy, ale…serio, nie miałam na to czasu! Dysponowałam natomiast słoikiem ciecieczycy, która oprócz ziaren miała w składzie tylko wodę i sól. Tydzień później zrobiłam z namoczonej ciecierzycy i szczerze mówiąc niewiele się od siebie różniły. Najważniejsze jest, żeby kotlety z ciecierzycy były bardzo dobrze przyprawione, w przeciwnym wypadku wyjdą mdłe i nijakie.
KOTLETY Z CIECIERZYCY – składniki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 słoik ciecierzycy
1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
1 płaska łyżeczka kuminu (kminku rzymskiego), najlepiej ręcznie zmielonego w moździerzu
1/4 łyżeczki pieprzu Cayenne
pęczek natki pietruszki
pół pęczka kolendry (można pominąć)
1 łyżeczka soli
kilka łyżek oleju do smażenia
KOTLETY Z CIECIERZYCY – przygotowanie
- Ciecierzycę razem z natką i kolendrą zmieliłam w malakserze.
- Osobno zmieliłam cebulę (nie na miazgę, dlatego używamy malaksera a nie blendera).
- W misce zmieszałam ciecierzycę z cebulą, mąką i przyprawami oraz czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Kotlety powinny być lepkie, nie rozsypywać się ani nie rozpływać. Konsystencją przypominają klasyczne mięsne mielone.
- Jeśli ciasto jest zbyt „mokre” trzeba dodać jeszcze odrobinę mąki.
- Z masy uformować kulki i smażyć aż będą złote z obu stron. Przed smażeniem można obtoczyć w bułce tartej, jeśli lubicie.
Falafel najlepiej smakuje z tahini, ale równie dobrze komponuje się z samym jogurtem naturalnym. Wiecie co jest najfajniejsze w takim niby zwyczajnym falafelu? Polubią go zarówno mięsożercy, jak i weganie. Ma naprawdę świetny smak, a do tego dzięki ciecierzycy jest bardzo sycący.
Napracowałam się! W przygotowanie każdego artykułu wkładam dużo serca. Będę wdzięczna jeśli to docenisz i również poświęcisz mi chwilę zostawiając komentarz pod tym wpisem tu lub na facebooku. Możesz także polubić na fb ten wpis i udostępnić go swoim znajomym.
Kotleciki w sam raz na niedzielny obiad 🙂
Ciecierzyca surowa czy gotowana ?
Ja robiłam z ciecierzycy ze słoika (jest gotowana), natomiast surową trzeba namoczyć.
Mimo, że nie jestem weganką to bardzo lubię próbować wegańskie wersje potraw, i muszę przyznać, że większość jest naprawdę dobra 🙂 A te kotleciki są cudowne, i co dziwne mężowi też smakowały 😀
Słoik ciecierzycy o jakiej pojemności? Obędzie się bez pieprzu Cayenne?
Pieprzu Cayenne nie czuć, ale jeśli nie możesz lub nie lubisz, dopraw czymkolwiek ostrym czyli czarny pieprz mielony też jest super – nadaje wyrazistości, bo ciecierzyca sama w sobie jest dosyć mdła. Ja używam ciecierzycy z Lidla (Freshona 540 g).