PRZEPISY I TIPY

Pyszna i prosta przekąska na każdą okazję.

paluchy z ciasta francuskiego 3

Paluchy z ciasta francuskiego, to przekąska, którą zrobisz na każdą imprezę i zawsze będzie smakowała wyśmienicie. Ciasto francuskie jest bardzo wdzięczne, jeśli chodzi zarówno o słone, jak i słodkie przekąski .

paluchy z ciasta francuskiego

Zanim przejdę do przepisu, chcę Ci coś podpowiedzieć: kiedy korzystasz z jakiegokolwiek przepisu, potraktuj go jak wskazówkę, a nie jedyną słuszną drogę. Każdy przepis można zmodyfikować i dostosować do własnych upodobań. Przyprawy możesz zmienić, jedną szynkę zastąpić inną lub w ogóle zrezygnować z produktu, którego nie lubisz lub nie możesz jeść.

Wprowadzanie zmian do przepisów daje satysfakcję, ale nie tylko! Czasem wystarczy mały myk i danie, które nie jest w naszym guście, na stale trafia do menu! Dokładnie tak u mnie było z falafelem.

Inne przepisy, którymi możesz być zainteresowana:
1. PROSTE CIASTO Z OWOCAMI
2. MONKEY BREAD
3. DROŻDŻÓWKI BEZ JAJEK Z MALINAMI

Paluchy z ciasta francuskiego – składniki

Wersja 1:

  • ciasto francuskie (używam gotowego)
  • sos pomidorowy (passata lub przecier)
  • papryka wędzona
  • ser żółty
  • oregano
  • żółtko jajka rozmącone z odrobiną mleka (można pominąć)

Wersja 2:

  • ciasto francuskie
  • kilka plastrów prosciutto lub bardzo cienko pokrojonego boczku
  • ser żółty
  • sól i pieprz
  • oregano
  • żółtko jajka rozmącone z odrobiną mleka (można pominąć)
  • czarnuszka
paluchy z ciasta francuskiego 2

Paluchy z ciasta francuskiego – wykonanie

Gotowe ciasto francuskie podzielić na paski o szerokości dwóch centymetrów. Na każdy pasek nałożyć “nadzienie” w taki sposób, żeby nie wystawało poza boki ciasta. Odpowiednio: najpierw sos, potem ser starty na drobnych oczkach i przyprawy lub cieniutkie (wąskie) plastry szynki, ser i przyprawy. Serem można też posypać gotowe zakręcone paluchy z ciasta francuskiego.

Zawijać w ruloniki, następnie posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem lub wodą i posypać ulubionymi przyprawami. Ja użyłam oregano do jednej wersji i czarnuszki do drugiej. Może to być także sól gruboziarnista, papryka czy pieprz.

Piec 15 minut w 200 stopniach.

paluchy z ciasta francuskiego 3

Prezentują się fantastycznie, smakują jeszcze lepiej. Ja swoje tnę na pół i serwuję w koszyczkach na frytki. Gotowe możesz posypać ulubionymi przyprawami, a jeśli taka forma przekąski Ci odpowiada, zrób ją w wersji “na słodko” – posmarowane na przykład marmoladą.

Podobał Ci się ten przepis? Uważasz, że ktoś jeszcze może z niego skorzystać? Polub go, skomentuj lub udostępnij swoim znajomym!

  •  
  •   
  •  
  •  
  •  

2 comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.