Pyszna i prosta przekąska na każdą okazję.

Paluchy z ciasta francuskiego, to przekąska, którą zrobisz na każdą imprezę i zawsze będzie smakowała wyśmienicie. Ciasto francuskie jest bardzo wdzięczne, jeśli chodzi zarówno o słone, jak i słodkie przekąski .

Zanim przejdę do przepisu, chcę Ci coś podpowiedzieć: kiedy korzystasz z jakiegokolwiek przepisu, potraktuj go jak wskazówkę, a nie jedyną słuszną drogę. Każdy przepis można zmodyfikować i dostosować do własnych upodobań. Przyprawy możesz zmienić, jedną szynkę zastąpić inną lub w ogóle zrezygnować z produktu, którego nie lubisz lub nie możesz jeść.
Wprowadzanie zmian do przepisów daje satysfakcję, ale nie tylko! Czasem wystarczy mały myk i danie, które nie jest w naszym guście, na stale trafia do menu! Dokładnie tak u mnie było z falafelem.
Inne przepisy, którymi możesz być zainteresowana:
1. PROSTE CIASTO Z OWOCAMI
2. MONKEY BREAD
3. DROŻDŻÓWKI BEZ JAJEK Z MALINAMI
Paluchy z ciasta francuskiego – składniki
Wersja 1:
- ciasto francuskie (używam gotowego)
- sos pomidorowy (passata lub przecier)
- papryka wędzona
- ser żółty
- oregano
- żółtko jajka rozmącone z odrobiną mleka (można pominąć)
Wersja 2:
- ciasto francuskie
- kilka plastrów prosciutto lub bardzo cienko pokrojonego boczku
- ser żółty
- sól i pieprz
- oregano
- żółtko jajka rozmącone z odrobiną mleka (można pominąć)
- czarnuszka


Paluchy z ciasta francuskiego – wykonanie
Gotowe ciasto francuskie podzielić na paski o szerokości dwóch centymetrów. Na każdy pasek nałożyć „nadzienie” w taki sposób, żeby nie wystawało poza boki ciasta. Odpowiednio: najpierw sos, potem ser starty na drobnych oczkach i przyprawy lub cieniutkie (wąskie) plastry szynki, ser i przyprawy. Serem można też posypać gotowe zakręcone paluchy z ciasta francuskiego.
Zawijać w ruloniki, następnie posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem lub wodą i posypać ulubionymi przyprawami. Ja użyłam oregano do jednej wersji i czarnuszki do drugiej. Może to być także sól gruboziarnista, papryka czy pieprz.
Piec 15 minut w 200 stopniach.


Prezentują się fantastycznie, smakują jeszcze lepiej. Ja swoje tnę na pół i serwuję w koszyczkach na frytki. Gotowe możesz posypać ulubionymi przyprawami, a jeśli taka forma przekąski Ci odpowiada, zrób ją w wersji „na słodko” – posmarowane na przykład marmoladą.
Podobał Ci się ten przepis? Uważasz, że ktoś jeszcze może z niego skorzystać? Polub go, skomentuj lub udostępnij swoim znajomym!
Ile czasu pieczesz i w jakiej temperaturze?
Jak mogłam tego nie napisać! Już uzupełniłam: 15 minut w 200 stopniach.