PRZEPISY I TIPY

Proste ciasto z owocami – przepis na pyszny deser!

proste ciasto z owocami 3

Jeśli lubisz proste ciasto z owocami, z tego przepisu zrobisz naprawdę wyjątkowe. Czarna porzeczka, wiśnie, jagody, jabłka, maliny, truskawki – możesz do niego użyć ulubionych owoców albo wymieszać różne (ja użyłam wiśni i jabłek).

Inne ciasta z owocami, które znajdziesz na blogu:

DROŻDŻÓWKI BEZ JAJEK Z MALINAMI

CIASTECZKA DYNIOWE Z 3 SKŁADNIKÓW

TERRINA TRUSKAWKOWA

Składniki na proste ciasto z owocami:

  1. Kostka masła (możesz zmniejszyć ilość o 1/4)
  2. 0,5 kg mąki + mąka do podsypywania, jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie
  3. 3 łyżki śmietany
  4. 150 g cukru trzcinowego lub 100 g muscovado (możesz użyć innego słodziwa, nie ma problemu – byle nie było płynne)
  5. 2 żółtka
  6. 1 łyżeczka kakao lub karobu
  7. Ulubione owoce (mogą być z zalewy lub mrożone bez wcześniejszego rozmrażania)
proste ciasto z owocami

To nie jest ciasto fit bez glutenu, nabiału i cukru. Przykro mi, ale nie. Zakładam jednak, że mam rozsądne czytelniczki, które raz na pół roku mogą sobie pofolgować, a oprócz tego odżywiają się bardzo zdrowo. Nie chcę Cię oszukiwać. Z drugiej strony weź pod uwagę ile razy kupujesz coś “na szybko” albo “na raz” albo tylko dlatego, że zobaczyłaś napis “bez cukru”. Ano właśnie. Nie marudź!

proste ciasto z owocami 2
proste ciasto z owocami 3

Proste ciasto z owocami – wykonanie

Zimne masło posiekaj z mąką i cukrem. Dodaj żółtka i śmietanę. Zagnieć.

Jeśli jest zbyt wilgotne podsypuj mąką, a jeśli jakimś cudem za suche – dodaj pół łyżki śmietany.

Zagniecione ciasto podziel na 3 części. Jedną z nich zagnieć z łyżeczką kakao. W ten sposób uzyskasz dwie jasne i jedną ciemną kule ciasta.

Jedną jasną rozwałkuj i połóż na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blachy, a pozostałe dwie wsadź do zamrażarki na 30-60 minut. Po tym czasie zetrzyj na grubych oczkach tarki ciemną kulę.

Ułóż owoce (jeśli po żółtkach zostały Ci białka, możesz je ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem i wyłożyć masę na owocach). Na koniec zetrzyj jasną kulę ciasta na grubych oczkach.

Piecz przez 50 minut w 175 stopniach. Pierwsze 35 minut termoobieg, potem 15 minut dolna grzałka. Smacznego!

Uważasz, że ten artykuł jest przydatny i może spodobać się innym? Udostępnij go swoim znajomym! Pamiętaj, żeby zaglądać na mój INSTAGRAM.

  •  
  •   
  •  
  •  
  •  

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.