INNE

Co do śniadaniówki? Pyszne drożdżówki na 4 sposoby!

Może się to wydać dziwne lub nietypowe, ale pakowanie śniadaniówki, to jeden z najprzyjemniejszych elementów w ciągu dnia, bo – wiadomo – zapowiada rychłe wyjście do szkoły moich dzieci. U starszego została wprowadzona zasada, że w piątek można przynieść coś słodkiego w ramach śniadania.

Drożdżówki – przepis

Niezależnie od tego, z czym zrobisz swoje drożdżówki, przepis na ciasto jest dokładnie ten sam. Ja zrobiłam 4 rodzaje (i zdjęcia tylko 2 z nich). Z podanej ilości ciasta wyszło mi 20 drożdżówek.

Ilość składników dobieram do tego, co mam aktualnie w domu. Można zmodyfikować ilość mąki czy jajek, ale dostosowujemy wtedy pozostałe składniki proporcjonalnie.

  • 600 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 3 małe jajka
  • 250 ml mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 80 g roztopionego masła
  • odrobina naturalnego olejku waniliowego
  1. Wykonaj rozczyn z 1/4 szklaki mąki, 50 ml delikatnie ciepłego mleka, drożdży i połowy cukru. Rozczyn wymieszać, przykryć ściereczką i czekać do podwojenia objętości.
  2. Kiedy podwoi objętość, dodaj resztę składników oprócz masła i wyrób ciasto, dopiero pod koniec dodając roztopione masło. Ciasto musi być mięciutkie i elastyczne, nie kleić się do rąk. Następnie odkładamy je do oprószonej mąką miski w ciepłe miejsce na 1,5-2h.
  3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić i podzielić na 20 części tej samej wielkości. Z każdej uformować kulkę i ułożyć w równych odległościach na blaszce (a raczej dwóch). Ponownie przykryć i poczekać 20-30 minut aż nabiorą objętości. Po tym czasie w każdej zrobić delikatne wgłębienie, ułożyć dowolne nadzienie z owoców lub budyniu (albo wcale) i obficie posypać kruszonką.
  4. Piec 17 minut w temperaturze 180ºC.
  5. Ostudzić i…smacznego!

Ja zrobiłam po równo: drożdżówki ze śliwkami (śliwki posypałam także odrobiną cukru, bo były bardzo kwaśne i cynamonu), z truskawkami, budyniem i bez niczego. Najwięcej obaw zawsze miałam co do budyniu (i nie zrobiłam zdjęcia, bo zostały zjedzone “na gorąco”), ale zupełnie niesłusznie. Zrobiony według instrukcji i wystudzony budyń łyżką nakładałam w zagłębienie i absolutnie nic z nim się nie działo podczas pieczenia.

Niestety nie mam najpiękniejszych zdjęć, ale drożdżówki znikały w zastraszającym tempie <3

  •  
  •   
  •  
  •  
  •  

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.