Bezy z mascarpone i lemon curd
Są w kuchni takie potrawy, których się nie dotykałam. Po pierwsze dlatego, że nigdy ich nie jadłam i nie byłam przekonana. Po drugie z obawy przed porażką. Beza wydawała mi się ekstremalnie trudna. Okazało się jednak, że taka będzie, jeśli chcemy ją zrobić szybko. Beza potrzebuje czasu i czułości, za to bezy z mascarpone i lemon curd otrzyma tej miłości bardzo dużo, bo jestem przekonana, że kto jej spróbuje, ten pokocha od razu!
Bezy z mascarpone i lemon curd – składniki i wykonanie
BEZY
Istnieje wiele przepisów na bezę pavlovą i gniazdka bezowe. Zawsze przeglądam wszystkie i dobieram składniki według pomysłu na konkretne danie.
- 8 dużych białek
- szczypta soli
- 400 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka budyniu śmietankowego w proszku
- 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
Przygotować dużą blachę lub dwie (najlepsza jest ta „piekarnikowa”) i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Białka trzeba wyjąć kilka godzin wcześniej z lodówki. Następnie ubić białka z solą na sztywną pianę. Następnie dodawać partiami cukier i cały czas ubijać aż do uzyskania błyszczącej, zwartej i sztywnej piany. Na koniec ubijania dodać ocet lub sok z cytryny, chwilę ubijać. Mąkę wymieszać z budyniem i przesiać do piany z białek, delikatnie wymieszać szpatułką.
Przy pomocy rękawa cukierniczego nakładać utworzyć z piany gniazdka o średnicy 10 cm. Pomiędzy gniazdkami zostawić odstępy, następnie bezy suszyć w piekarniku nagrzanym do 120 st. C. Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 100 st. C i piec około 3 godzin. Długo, ale cierpliwość w tym wypadku się opłaca.
INNE PRZEPISY Z KREMEM MASCARPONE:
TARTA CZEKOLADOWA Z KREMEM I JAGODAMI
TORT TIRAMISU
TORT ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWY
KREM MASCARPONE
Składniki:
- 350 ml śmietany kremówki 36%
- opakowanie serka mascarpone 250 g
- 2 łyżki cukru pudru
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić, na koniec dodać cukier puder. Wymieszać szpatułką z serem mascarpone. Nakładać na wystudzoną bezę!
LEMON CURD
Krem cytrynowy jest naprawdę łatwy w przygotowaniu i smakuje obłędnie nie tylko z bezą. Na przykład my wykorzystujemy go do gofrów, naleśników, chałki itd.
- 160 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- skórka otarta z 3 cytryn
- 80 ml soku z cytryn
- 80 g świeżego masła
Cytryny wyszorować i sparzyć, potem otrzeć skórkę i wycisnąć podaną ilość soku (bez pestek). Do rondelka (najlepiej z podwójnym dnem) wsypać cukier, wbić 2 jajka i 2 żółtka, dokładnie rozbić rózgą. Dodać skórkę i sok z cytryn. Delikatnie podgrzewać cały czas mieszając, a kiedy składniki połączą się w jedną masę dodać masło w kawałkach. Następnie trzeba powolutku podgrzewać aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję zbliżoną do budyniu.
Kiedy bezy są wysuszone, wystarczy nałożyć krem śmietankowy i w niewielkie wgłębienie nałożyć lemon curd. Nasza wersja była z truskawkami, ale smakują obłędnie i z innymi owocami. Smacznego!