PRZEPISY I TIPY

Bułeczki cynamonowe – słodki przysmak prosto ze Skandynawii.

bułeczki cynamonowe

Tylko ja wiem, ile razy się za nie zabierałam. Zrobiłam je dopiero teraz, bo wydawały mi się bardzo trudne w wykonaniu. Nic bardziej mylnego! Bułeczki cynamonowe, jeśli postępować z nimi delikatnie, wychodzą nie tylko niesamowite w smaku, ale i efektowne. Z tym przepisem Twoje bułeczki cynamonowe będą równie pyszne! A najlepsze jest w nich to, że potrzebują tylko kilku składników. Do dzieła!

SKŁADNIKI NA BUŁECZKI CYNAMONOWE:

  • 550 g mąki pszennej
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 25g świeżych drożdży
  • 75 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 250 ml mleka roślinnego

Na nadzienie:

  • 150 g masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 4 łyżki zmielonego cynamonu

Masło roztopić, dodać brązowy cukier i cynamon, przestudzić.

BUŁECZKI CYNAMONOWE – WYKONANIE:

  1. Ze świeżych drożdży, pół szklanki mleka, kilku łyżek mąki i 20g cukru zrobić rozczyn. Postawić w ciepłym miejscu, w misce przykrytej ściereczką. Kiedy podwoi swoją objętość, dodać resztę składników z wyjątkiem masła. Roztopione i wystudzone masło dodać na koniec.
  2. Ciasto musi być miękkie, ale nie kleiste. Należy uformować je w kulę, odłożyć w naczyniu w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, dopóki nie podwoi objętości.
  3. Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt z jednym bokiem dłuższym. Pamiętać o podsypywaniu stolnicy mąką, żeby się nie przykleiło. Można rozwałkować je cienko, wtedy bułeczki cynamonowe będą miały więcej okręgów z cynamonem w środku. Grubiej rozwałkowane będą bardziej puszyste i z mniejszą ilością nadzienia.
  4. Przygotować nadzienie i posmarować nim rozwałkowane ciasto.
  5. Zwinąć ciasto w ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku. Najlepiej dzielić za pomocą nitki lub nici dentystycznej (serio!), jak na zdjęciu na kwałki o grubości 2-3 cm.

  6. Ułożyć w formie do pieczenia, odstawić na 15 minut i piec 20 minut w 180 stopniach.

 

Są naprawdę rewelacyjne. A jeśli chcesz zobaczyć inne przepisy z ciastem drożdżowym, koniecznie zajrzyj tutaj: 

  1. ROGALIKI DROŻDŻOWE
  2. CIASTO DROŻDŻOWE JAK U BABCI
  3. DROŻDŻOWE KLUSKI NA PARZE
  4. DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM

bułeczki cynamonowe

 

Jeśli podobał Ci się ten wpis, polub go i udostępnij swoim znajomym <3

 

 

 

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.