Bułeczki cynamonowe – słodki przysmak prosto ze Skandynawii.

Tylko ja wiem, ile razy się za nie zabierałam. Zrobiłam je dopiero teraz, bo wydawały mi się bardzo trudne w wykonaniu. Nic bardziej mylnego! Bułeczki cynamonowe, jeśli postępować z nimi delikatnie, wychodzą nie tylko niesamowite w smaku, ale i efektowne. Z tym przepisem Twoje bułeczki cynamonowe będą równie pyszne! A najlepsze jest w nich to, że potrzebują tylko kilku składników. Do dzieła!
SKŁADNIKI NA BUŁECZKI CYNAMONOWE:
- 550 g mąki pszennej
- 80 g cukru trzcinowego
- 3/4 łyżeczki soli
- 25g świeżych drożdży
- 75 g roztopionego i przestudzonego masła
- 250 ml mleka roślinnego
Na nadzienie:
- 150 g masła
- 150 g brązowego cukru
- 4 łyżki zmielonego cynamonu
Masło roztopić, dodać brązowy cukier i cynamon, przestudzić.
BUŁECZKI CYNAMONOWE – WYKONANIE:
- Ze świeżych drożdży, pół szklanki mleka, kilku łyżek mąki i 20g cukru zrobić rozczyn. Postawić w ciepłym miejscu, w misce przykrytej ściereczką. Kiedy podwoi swoją objętość, dodać resztę składników z wyjątkiem masła. Roztopione i wystudzone masło dodać na koniec.
- Ciasto musi być miękkie, ale nie kleiste. Należy uformować je w kulę, odłożyć w naczyniu w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, dopóki nie podwoi objętości.
- Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt z jednym bokiem dłuższym. Pamiętać o podsypywaniu stolnicy mąką, żeby się nie przykleiło. Można rozwałkować je cienko, wtedy bułeczki cynamonowe będą miały więcej okręgów z cynamonem w środku. Grubiej rozwałkowane będą bardziej puszyste i z mniejszą ilością nadzienia.
- Przygotować nadzienie i posmarować nim rozwałkowane ciasto.
- Zwinąć ciasto w ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku. Najlepiej dzielić za pomocą nitki lub nici dentystycznej (serio!), jak na zdjęciu na kwałki o grubości 2-3 cm.
- Ułożyć w formie do pieczenia, odstawić na 15 minut i piec 20 minut w 180 stopniach.
Są naprawdę rewelacyjne. A jeśli chcesz zobaczyć inne przepisy z ciastem drożdżowym, koniecznie zajrzyj tutaj:
Jeśli podobał Ci się ten wpis, polub go i udostępnij swoim znajomym <3