PRZEPISY I TIPY

Tarta czekoladowa z kremem i jagodami.

Lubicie desery, które rozpływają się w ustach, a ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu? Takie, w robieniu których już spokojnie może pomóc dwulatek? Pisałam już parę razy, że nasz angielski piekarnik nie wie jak piec, żebym była zadowolona ;). Nie dość, że gazowy, to jeszcze nie rozprowadza prawidłowo ciepła. W związku z tym w grę wchodzą u nas albo ciasta bez pieczenia albo takie, które nie muszą rosnąć i być ogrzewane ze wszystkich stron.

Tarta, którą za chwilę pokażę jest idealna. Ani za słodka, ani za kwaśna (tak sobie myślę, że na upały w Polsce świetnie pasowałaby do niej czerwona porzeczka z agrestem i świeżymi jagodami albo wiśnie mmmmm….).

DSC_0579

Składniki na spód:

  • 225 g mąki
  • szczypta soli
  • łyżka kakao
  • 2 łyżki karobu (jeśli nie macie, możecie spokojnie użyć 3 łyżek kakao)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (wanilinowy też ujdzie)
  • 180 g zimnego masła (lub margaryny bezmlecznej, jeśli wolicie)
  • 1 jajko od szczęśliwej kury

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodajemy wszystkie suche składniki. Mieszamy i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Ugniatamy (ja to robię w misce) i na koniec dodajemy jajko. Ugniatamy ponownie. Gładką kulę ciasta wkładamy w folię spożywczą, formujemy płaski placek i wkładamy do lodówki na 40-60 minut. I od razu zaznaczam: ja tego nigdy nie robię. Po prostu szkoda mi czasu, kiedy ślina cieknie po pas. Ponieważ nie chłodzę ciasta, jest ono stosunkowo miękkie. Dzielę na kawałki i wyklejam blaszkę do tart o średnicy 25 cm. Jeśli jednak wolicie schłodzić, potem można spokojnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto w formie dziurawimy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i wsypujemy na folię fasolę/ryż lub specjalne kulki ceramiczne, żeby ciasto obciążyć. Pieczemy 15 minut. Usuwamy folię z zawartością i pieczemy kolejne 15-20 minut.

Następnie ciasto chłodzimy i bierzemy się do wykonania masy.

Składniki na masę:

250 ml śmietany kremówki 36% (w uk możecie użyć np. double cream)
125 g sera mascarpone
2 kopiaste łyżki cukru pudru

Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec stopniowo dosypując cukier puder. Drewnianą szpatułką delikarnie mieszamy z serkiem mascarpone.

Przygotowaną masę wykładamy na schłodzone ciasto i dekorujemy. W naszej wersji na tartę powędrował cały słoik przepysznych jagód. Oczywiście możesz wykorzystać ulubione owoce, zarówno świeże, jak i zawekowane.

DSC_0584 DSC_0580

Więcej przepisów znajdziesz u mnie w dziale „KUCHNIA”.

1 comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.