KUCHNIA

Najlepsze ciasto drożdżowe – przepis.

ciasto drożdżowe

Nie dla każdego najlepszym wypiekiem jest ciasto drożdżowe. Dla mnie długo nie było, ale wystarczył odpowiedni przepis. Kiedy zrobiłam je pierwszy raz, dom wypełnił się zapachem wspomnień z dzieciństwa spędzanego 15 km od Wrocławia w pięknie położonej wsi. Ciasto drożdżowe było popisowym wypiekiem babci. To właśnie z Nią, wspaniałą kobietą, jedną z najważniejszych w moim życiu, kojarzy mi się ten zapach.

Ciasto drożdżowe zrobicie bardzo szybko, bez szczególnych zdolności kulinarnych. Ważne, żeby trochę ostygło w piekarniku przed wyjęciem. W przeciwnym wypadku może opaść i będzie bardziej zbite.

DSC_0435

 

Przepis na ciasto drożdżowe:

  • 5 żółtek z jajek od szczęśliwych kur
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne)
  • 4 szklanki mąki
  • pół kostki drożdży (50g)
  • 100 g masła

DSC_0427

 

Na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 50 g cukru

DSC_0444

Opcjonalnie:

  • otarta skórka pomarańczy lub cytryny
  • pół szklanki rodzynek
  • otarta laska wanilii

Ciasto drożdżowe – przygotowanie:

 

1. Do pierwszego naczynia dajemy: pokruszone drożdże, 1 szklankę mąki, delikatnie podgrzane (tylko nie gorące!) mleko, 2-3 łyżki cukru. Delikatnie wyrabiamy ręką i zostawiamy do wyrośnięcia, musi zwiększyć objętość minimum dwukrotnie.

DSC_0448

 

 

2. W drugim naczyniu ucieramy żółtka z cukrem. Dla leniwych: można mikserem. Dla naprawdę leniwych: można dać cukier puder i tylko wymieszać :).

DSC_0442
DSC_0451

 

3. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy żółtka z cukrem, pozostałą mąkę, rozpuszczone (przestudzone) masło i wyrabiamy. W tym czasie można dodać ewentualne dodatki. Próbowałam póki co wersję z olejkiem i rodzynkami. Obie dobre.

 

4. Ciasto nie powinno być ani lejące, ani bardzo zwarte. Przekładamy je do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. My używamy formy do babek, nadają się też keksówki.

DSC_0461

 

5. Kruszonką posypujemy ciasto. Dla wytrwałych: zostawiamy na 20 minut przykryte ściereczką. Dla leniwych: wstawiamy do nienagrzanego piekarnika, ustawiamy 180 stopni, po osiągnięciu temperatury pieczemy przez 30-35 minut. Bez termoobiegu, 15 minut dolna grzałka, kolejne 20 dół i góra.

DSC_0447
DSC_0463

 

Najlepiej smakuje przestudzone. Czasem ciężko czekać, gorące też jest przesmaczne!

DSC_0469

 

Smacznego! Ostatnie zdjęcia zrobione w zasadzie po ciemku 🙁 szkoda. Ciasto wyszło jak zwykle pyszne chociaż kruszonka mi się rozpłynęła (proporcje dobrałam na oko ;)).

Fajnie, że tu jesteś! Będzie mi miło, jeśli polubisz, udostępnisz lub skomentujesz ten wpis 🙂

Inne wpisy, które mogą Cię zainteresować:

wegańskie racuchy

drożdżówki z makiem

ciasteczka dyniowe z 3 składników