PRZEPISY I TIPY

Jedz truskawki! 4 szybkie przekąski, które pokocha Twoje dziecko (i Ty!)

szybkie przekąski

1. Koktajl truskawkowy.

Wiem, że go znasz ale sama przyznaj ile razy zostało Ci kilka truskawek, z którymi nie wiedziałaś co masz zrobić? Ile razy ty lub twój maluch mieliście ochotę na coś pysznego, zimnego, orzeźwiającego i nic nie przychodziło do głowy? Dobrze jest sięgać po najprostsze rozwiązania, a koktajl owocowy zdecydowanie do nich należy. Możesz na jeden dzień odpuścić mieszankę jarmużu z jarmużem, wyjąć z lodówki śmietanę, jogurt grecki, jogurt naturalny, maślankę, mleko kokosowe, mleko migdałowe, mleko ryżowe, mleko i zmiksować je z truskawkami. Widzisz? Jest naprawdę wiele opcji!

DSC_1861

2. Crumble z niewielką ilością kruszonki.

Tradycyjne crumble powinno mieć na wierzchu kruszonkową skorupkę, ale w okresie letnim nie przepadamy za tą wersją i wybieramy znacznie lżejszą, z kruszonką jak na cieście drożdżowym. Do truskawek dodałam jabłko i nektarynki a kruszonkę zrobiłam z cukru, mąki i masła w proporcji 50g:50g:50g. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na jakieś 20 minut, może niecałe.

DSC_1864 DSC_1868

DSC_1866 DSC_18693. Albo crumble pod prawdziwą kruszoną!

DSC_2007
DSC_20004. Ciasto z truskawkami.

Najprostsze na świecie ciasto biszkoptowe z ulubionymi owocami. Ja wybieram truskawki, ale tylko w sezonie.

  • 4 jaja, białka i żółtka oddzielnie
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki mąki (używam pszennej)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500-600 g truskawek (można zastąpić innymi owocami)

Przygotuj składniki tak, żeby wszystkie były w temperaturze pokojowej. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec powoli wsypuj po łyżce cukru pudru.Następnie dodaj żółtka, chwilę miksuj i dolej do masy olej, cały czas miksując. Do tak przygotowanej piany przesiej mąkę z proszkiem. Wymieszaj delikatnie albo zmiksuj na najniższych obrotach. Masa będzie dosyć gęsta.

Dno tortownicy o średnicy 23-24 cm lub blachy o podobnej powierzchni wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto i ułóż owoce na wierzchu. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut lub odrobinę krócej – do suchego patyczka.

 DSC_0285_1DSC_0284

 

A oprócz tego – wiadomo – lody, które całkiem niedawno już pokazywałam.

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się tym wpisem ze swoimi znajomymi. Wystarczy kliknąć przycisk FACEBOOK poniżej tekstu <3
DSC_1786

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.