KUCHNIA

5 zdrowych, sycących i…ładnych śniadań dla całej rodziny.

zdrowe sniadanie

Jeśli chcemy zaoszczędzić czas, który rano podejrzanie szybko nam ucieka, musimy się dobrze zorganizować i zbędne czynności ograniczyć do minimum. Mój sposób to menu na cały tydzień i zaplanowanie takich posiłków, które możemy zjeść wszyscy, bez podziału na dorosłych i dzieci. Mój mąż mówi, że wiele dzieci nie tknęłoby tego, co nasz przedszkolak z apetytem zjada na śniadanie, ale uważam, że jest to kwestia perswazji, przyzwyczajeń i wyglądu…!

Nie żartuję. Ładnie podane zdrowe śniadanie smakuje lepiej, a do tego można w nim wiele przemycić (o ile oczywiście mamy coś do przemycenia). Ot dom z papryki, słońce z żółtka, trawa z koperku naprawdę pobudzają wyobraźnię i szybko znikają z talerza :). Zawsze staram się, aby zdrowe śniadanie było nie tylko zdrowe, ale i sycące oraz smaczne. Musi zawierać owoce lub warzywa. Przyznaję, że dużo łatwiej idzie z owocami, bo słodkie, urocze i jeszcze raz słodkie.

1. Placuszki z kaszy manny.

Smaczne, puszyste i sycące. Z pewnością mniej „zapychające” niż tradycyjne racuchy i o niebo zdrowsze! Super opcja na niedzielne zdrowe śniadanie, gdy jest więcej czasu na stanie przy patelni :).

Składniki:

– szklanka kaszy manny
– szklanka mleka roślinnego
– dwa banany
– dwie łyżeczki ksylitolu / miodu / syropu klonowego
– trochę oleju kokosowego
– dwa jajka

Kaszę mannę zalać mlekiem owsianym lub ryżowym i pozostawić na 20 minut. W tym czasie kasza będzie pęcznieć i zgęstnieje. Następnie banany zetrzeć na tarce (grube oczka), dodać żółtka i trochę słodkości (choć sam banan może wystarczyć, zwłaszcza bardzo dojrzały). Białka należy ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z przygotowanym ciastem. Smażyć na suchej patelni lub z odrobiną oleju kokosowego do zrumienienia po obu stronach.

DSC_0924 DSC_0925-1050x703 DSC_0927

2. Pudding chia.

Nasiona chia można podawać dzieciom powyżej 3 roku życia. O puddingu słyszałam wiele razy, a idealny przepis znalazłam na stronie jadłonomia.com. Dzięki Marcie Dymek, wyszło już za pierwszym razem, chociaż trochę się stresowałam, bo nowe składniki i noc oczekiwania.

Na 3 porcje potrzeba:

– duża puszka mleka kokosowego / 400 ml
– 100 ml dowolnego mleka
– 4 czubate łyżki nasion chia / ¼ szklanki
– 2 łyżki syropu z agawy
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– do podania: świeże owoce lub konfitura

Ja do tego przepisu użyłam tylko mleka kokosowego. Nasiona chia z ekstraktem waniliowym i syropem z agawy zalewamy mlekiem. Intensywnie mieszamy trzepaczką, żeby nasiona możliwie równomiernie rozłożyły się w mleku. Następnie przelewamy mieszankę do docelowych pojemników/słoiczków na pudding. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Rano pudding jest gotowy, wystarczy dołożyć do niego ulubione owoce lub konfiturę i gotowe.

Chia pudding 😄

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Anna Bartnik (@simplyanna.pl)

3. Omlet.

Jajka to też świetna opcja na zdrowe śniadanie. W Anglii najbardziej popularne są sadzone wraz z kiełbaską wieprzową i fasolą z puszki. Przyznaję bez bicia, to  zupełnie nie trafia w nasze kubki smakowe, więc zostaje nam jajecznica lub omlet, ewentualnie jajka na miękko. Zawsze wybieramy jajka najlepszej jakości.

Omlet dla jednej osoby:

– 2 jajka od szczęśliwych kur
– 1/2 łyżki mąki – można użyć ryżu (bardzo drobny), proso (charakterystyczny smak), pszenica (gluten!)
– 1/2 łyżeczki cukru pudru
– garść rodzynek, żurawiny lub jakikolwiek inny składnik
– 1 łyżka oleju kokosowego
– łyżeczki dżem
– kokosowy bez siarki

Białka ubić na sztywno, delikatnie dodać żółtka i wymieszać na najwolniejszej prędkości aż do połączenia, a następnie zrobić to samo z mąką. Delikatnie wymieszać z rodzynkami i smażyć na oleju kokosowym po obu stronach. Dzięki mące, omlet „nie siada” a przy odpowiedniej wprawie uzupełnienie mąką nie będzie konieczne – omlet bez mąki jest lekki jak pianka, z mąką smakuje bardziej jak biszkopt. Po usmażeniu podajemy z owocami, syropem klonowym czy wiórkami kokosowymi :).

DSC_2885 DSC_2888 DSC_2892

4. Budyń jaglany z owocami.

To dla mnie wielkie odkrycie roku 2016, które zrewolucjonizowało naszą śniadaniową rutynę. Tradycyjne budynie, które można kupić w każdym supermarkecie najlepiej smakują na mleku krowim, a to – jak już wspomniałam – jest wykluczone z diety Antka. Alternatywa była potrzebna natychmiast, bo wszyscy lubimy budyń, zwłaszcza waniliowy, a szczególnie okraszony zawekowanymi jagodami. Idealne zimowe zdrowe śniadanie (albo podwieczorek!).

Niezbędne:

– mleko roślinne
– ksylitol / stewia / cukier / syrop klonowy
– kasza jaglana
– laska wanilii / naturalny cukier waniliowy / pół łyżeczki pasty waniliowej

Na szklankę mleka potrzeba około 1/3 szklanki suchej/surowej kaszy. Przy większej porcji należy tę ilość proporcjonalnie powiększać. Kaszę trzeba wypłukać, a jeśli jest w gorzka (nie wszystkie są!), można ją wcześniej uprażyć na suchej patelni. Następnie gotujemy kaszę  z wanilią w mleku do zgęstnienia i momentu, gdy kasza wchłonie cały płyn. Słodzimy i miksujemy blenderem ręcznym do uzyskania gładkiej masy. Niebo w gębie!

zdrowe sniadanie 2

5. Owsianka.

Jako dziecko nigdy nie jadłam owsianki i żałuję, że tak późno ją odkryłam. Dla osób na diecie bezglutenowej dostępne są płatki owsiane bez glutenu, ale my kupujemy różne, w zależności od dostępności. Owsianka daje uczucie sytości i zastrzyk energii na dobre 3 godziny, dzięki czemu nie sięgniemy 5 minut po śniadaniu po batonik czy inne zapychacze. Owsianka daje wiele możliwości i codziennie może smakować inaczej. Nasz starszak lubi owsiankę na mleku roślinnym, my wolimy krowie, choć myślę że to raczej kwestia przyzwyczajeń niż lepszego smaku.

Owsianka jest prawdopodobnie najbardziej banalnym daniem świata! Przykładowo można do niej dodać:

gruszka + rodzynki+ banan
rodzynki + jabłko + cynamon
kiwi + winogrona + banan
wiórki kokosowe + banan + brzoskwinia

Kto powiedział #owsianka jest brzydki? #śniadanie

Zdjęcie dodane przez Anna Bartnik (@ simplyanna.pl)

 

Przykłady śniadań z większą ilością warzyw.

1. Omlet z warzywami. Przygotowywany tak jak owocowy z punktu 3, ale bez cukru, ze szczyptą soli. W środku pełna dowolność: kolorowe papryki, pomidory lub pokrojona w drobną kostkę cukinia.

2. Gzik! Jeśli tylko wszyscy jedzą nabiał, to naprawdę świetne danie. Biały ser, łyżka jogurtu naturalnego, szczypiorek, sól, pieprz, rzodkiewka i gotowe.

# Projektśniadanie sen do mnie w szpitalu!

Zdjęcie dodane przez Anna Bartnik (@ simplyanna.pl)

 

3. Obraz na talerzu. Chleb, warzywa i trochę kreatywności.

4. pomidor, szczypiorek, odgrzewany kurczak z wczorajszego obiadu (np. z rosołu czy pieczonego w całości), a wszystko to z plasterkiem sera, sałaty wsunięte do pełnoziarnistej tortilli. Zawijamy, kroimy w krążki i gotowe.

5. Jajecznica z pieczarkami, pomidorami, czerwoną cebulą i szczypiorkiem.

Które śniadanie najbardziej przypada wam do gustu?

Bądź z nami na bieżąco! Polub fp na facebooku:
SIMPLYANNA.pl

 


  • Joanna Szołczyńska

    Ja wole śniadania na słono. Ale uwielbiam owsianki i kasze jaglana. Mniam mniam.

    • O właśnie, myślę, że z grubsza można podzielić ludzi na tych co wolą na słono i na słodko. Moja mama np. nic słodkiego nie zje na śniadanie 🙂 a my przeciwnie i to ponoć z dzieciństwa się wlecze za człowiekiem przez całe życie :D. Potwierdzam, bo ja kanapkę z kiełbasą zapijałam bardzo, bardzo słodką herbatą ;).

  • zmęczona

    Naprawdę wypada chyba się trochę wysilić i poprawić po google translatorze publikując cokolwiek. Taki tekst (omlet) bardzo ciężko się czyta i jest oznaką braku szacunku dla czytającego.

    • Niestety kliknełam przez pomyłkę tłumaczenie na j. angielski, potem z powrotem wszystko zmieniałam na polski, widocznie pominęłam jeden akapit :).

  • Magda

    Jakie stosuje Pani proporcje w budyniu jaglanym?