PRZEPISY I TIPY

Płatki śniadaniowe – najgorszy syf serwujemy dzieciom z samego rana.

Piękne, kolorowe opakowania. Miło szeleszczące pod palcami, z kuszącą, kruchą zawartością. Śniadanie – najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinien dostarczyć energii, dać siłę i wyposażyć organizm w zapas składników, które wykorzystamy w najbardziej aktywnych godzinach. U dzieci ta aktywność trwa przeważnie cały dzień, tym bardziej powinniśmy zadbać o zdrowe i sycące śniadanie. Płatki śniadaniowe są jednym z najczęstszych wyborów. Zazwyczaj nie najlepszym.

Płatki śniadaniowe – czy rzeczywiście takie złe?

Nie demonizujmy, ale urozmaicajmy. My też jemy płatki śniadaniowe, ba – mój mąż tylko z krowim mlekiem, bo innego nie toleruje. Staramy się jednak, żeby płatki śniadaniowe były drugim posiłkiem w ciągu dnia, a nie tym najważniejszym, zwłaszcza jeśli są to gotowe, kupione płatki. Dużo lepszym wyborem jest jaglanka, owsianka czy omlet (jeśli nie występuje alergia na jaja).

Nasze dzieci uwielbiają połączenie chrupkich płatków z zimnym mlekiem roślinnym. Wszystko fajnie, pod warunkiem, że wybierzemy mądrze i znamy wszystkie za i przeciw. Dlatego postanowiłam przeprowadzić małe dochodzenie i porównać ze sobą najpopularniejsze płatki śniadaniowe oraz zaproponować zdrową alternatywę dla wymagających.

Wybieramy płatki śniadaniowe.

Pierwszym i podstawowym kryterium, jakim kierujemy się przy wyborze płatków śniadaniowych, jest skład oraz jego długość. Im krótsza lista, tym lepiej. Nie kupujemy płatków ze słodzikami i miodem (alergia), ani takich, gdzie płatki są w cukrze skąpane. Najlepiej, gdyby zawartość cukru wynosiła mniej niż 6%, czyli 6g na 100g produktu.

Dlaczego warto jeść płatki? Stanowią źródło błonnika i węglowodanów. Producenci chwalą się też obecnością witamin w płatkach, ale są to witaminy syntetyczne, gorzej (lub wcale) wchłanialne i nie powinniśmy traktować tego typu produktów jako źródła witamin.

Ranking płatków śniadaniowych. Pokaż kotku, co masz w środku…

Dmuchane kuleczki, kakaowe kółeczka, oblane miodem figury geometryczne, a wszystko to z nieprzyzwoitą ilością dodatków. Poniżej zestawienie dwóch najpopularniejszych rodzajów płatków śniadaniowych: kukurydziane i kakaowe. Czy da się kupić coś przyzwoitego?

Płatki kukurydziane

płatki śniadaniowe
  1. Grys kukurydziany (99,8%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), substancje wzbogacające: witaminy (niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy).
  2. Mąka kukurydziana 92%, ekstrakt słodowy jęczmienny, cukier, sól, barwniki: karoteny, karmel.
  3. Łamane ziarna kukurydzy (92%), cukier, sól, syrop glukozowy, ekstrakt słodu jęczmiennego, witaminy (niacyna, witamina E, kwas pantotenowy, ryboflawina, witamina B6, tiamina, kwas foliowy, witamina B12), żelazo.
  4. Mąka kukurydziana pełnoziarnista 59,7%, mąka kukurydziana 27,1%, kaszka pszenna, ekstrakt słodowy jęczmienny, cukier, sól, otręby pszenne, barwnik: karoteny, karmel, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.
  5. Łamane ziarna kukurydzy (92%), cukier, sól, syrop glukozowy, ekstrakt słodu jęczmiennego, witaminy (niacyna, witamina E, kwas pantotenowy, witamina B6, ryboflawina, tiamina, kwas foliowy, witamina B12), żelazo.
  6. Płatki kukurydziane opiekane.
  7. Kukurydza ekologiczna.

Biorąc pod uwagę wartości odżywcze z tabeli podane w 100 g produktu, ostatnie dwie propozycje wyglądają na warte uwagi ze względu na brak sztucznych dodatków. Obaj producenci deklarują, że cukry występujące w produkcie są pochodzenia naturalnego. Przekonuje mnie brak cukru, glukozy, słodów i wszystkiego tego, czego płatki kukurydziane tak naprawdę nie potrzebują.

Płatki kakaowe/czekoladowe

Wybór zatrważający, ale popatrzmy na skład:

1. Mąka ( mąka żytnia 58%, mąka owsiana 15%), syrop cukrowy, cukier, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 5,6%%, sól morska.

2. Mąki (66,0%) [pszenna pełnoziarnista (45,4%), kukurydziana, ryżowa], cukier, syrop glukozowy, kakao (6,2%), olej palmowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (0,5%), sól, regulator kwasowości (fosforany sodu), aromat naturalny, substancje wzbogacające: witaminy i składniki mineralne (niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, ryboflawina (B2), tiamina (B1), kwas foliowy, witamina D, wapń, żelazo).

3. Mąki (61,9%) [pszenna pełnoziarnista (31,7%), pszenna (15,9%), kukurydziana], cukier, kakao (7,1%), syrop glukozowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, olej palmowy, emulgator (lecytyny – lecytyna słonecznikowa), sól, aromaty (cynamonowy, wanilina), substancje wzbogacające: witaminy i składniki mineralne (niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina (B2), witamina B6, tiamina (B1), kwas foliowy, witamina D, wapń, żelazo.

4. Mąki (65,2%) [pszenna pełnoziarnista (34,2%), kukurydziana], cukier, syrop glukozowy, kawałki o smaku czekoladowym (5,3%) [mąka pszenna (2,8%), cukier, kakao, olej słonecznikowy, skrobia kukurydziana], skrobia pszenna, cukier brązowy, olej palmowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, sól, aromat naturalny, substancja spulchniająca (węglany sodu), regulator kwasowości (fosforany potasu), substancje wzbogacające: witaminy i składniki mineralne (niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina (B2), witamina B6, tiamina (B1), kwas foliowy, witamina D, wapń, żelazo).

5. Mąki 73,1%: pszenna, pszenna pełnoziarnista 26,4%, kukurydziana, cukier, syrop glukozowy, kakao 5,4%, tłuszcz palmowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 1,5%, sól, emulgator: lecytyny (z soi), aromaty.

6. Mąka pszenna, mąka pszenna pełnoziarnista, cukier, kakao (6%), syrop glukozowy, olej rzepakowy, aromaty, sól, emulgator [lecytyny (z soi)], cynamon, witaminy (witamina C, niacyna, witamina E, kwas pantotenowy, witamina B12, ryboflawina, witamina B6, tiamina, kwas foliowy, biotyna), składniki mineralne (żelazo).

7. Mąki 74,2%: pszenna pełnoziarnista 44,6%, ryżowa, kukurydziana, cukier, syrop glukozowy, kakao 6,7%, tłuszcz palmowy, sól, aromaty, emulgator: lecytyny (z soi).

8. Mąka pszenna pełnoziarnista, mąka pszenna, cukier, syrop glukozowy, kakao (6%), mąka kukurydziana, olej rzepakowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (0,8%), glukoza, aromaty, sól, emulgator [lecytyny (z soi)], witaminy [witamina C, niacyna, witamina E, kwas pantotenowy, witamina B12, ryboflawina, witamina B6, tiamina, kwas foliowy, biotyna], składniki mineralne [wapń, żelazo].

9.  Mąki (68,3%) [pszenna pełnoziarnista (47,0%), kukurydziana, ryżowa], cukier, syrop glukozowy, kakao (6,0%), olej palmowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (0,5%), sól, regulator kwasowości (fosforany sodu), aromat naturalny, substancje wzbogacające: witaminy i składniki mineralne (niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, ryboflawina (B2), tiamina (B1), kwas foliowy, witamina D, wapń, żelazo).

10. Mąka pszenna pełnoziarnista, mąka kukurydziana, cukier, syrop glukozowy, kakao (6%), napój kakaowy (cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator [lecytyny (z soi)], sól, aromat), mąka ryżowa, olej rzepakowy, aromat, glukoza, substancja spulchniająca (fosforany sodu), emulgator [lecytyny (z soi)], sól, cynamon, witaminy [witamina C, niacyna, witamina E, kwas pantotenowy, witamina B12, ryboflawina, witamina B6, tiamina, kwas foliowy, biotyna], składniki mineralne [wapń, żelazo].

11. Kasza kukurydziana, cukier, syrop glukozowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (6%), mąka pszenna, napój kakaowy (cukier, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator (lecytyny (z soi)), sól, aromat), mąka ryżowa, substancja spulchniająca (fosforany sodu), aromat, emulgator (lecytyny (z soi)), sól, witaminy (witamina C, niacyna, witamina E, kwas pantotenowy, witamina B12, ryboflawina, witamina B6, tiamina, kwas foliowy, biotyna), składniki mineralne (wapń, żelazo).

Uwagi: najkrótszy skład mają płatki nr 1, 5 i 7. Jednocześnie jakościowo najlepiej wypada nr 1. Większość płatków zawiera olej palmowy i syrop glukozowy. Hasło „aromaty” jest dość ogólne, tymczasem bardzo często do płatków dodawana jest wanilina, która może mocno uczulać osoby skłonne do alergii.

Wnioski płynące z analizy składu płatków kukurydzianych i kakaowych jednoznacznie pokazują, że z dwojga złego lepiej wybierać płatki kukurydziane, które pomimo zawartości substancji słodzących, mają krótkie i proste składy. Zresztą i wśród nich trafiła się perełka, w 100% kukurydziana, na którą warto zwrócić uwagę.

Oprócz płatków do mleka równie popularna jest granola. Łatwo zrobić ją w domu, nie jest kłopotliwa w przechowywaniu, a na pewno korzystniejsza dla zdrowia niż gotowe płatki.

Jak zrobić domową granolę?

1. Wymieszać ze sobą płatki owsiane, płatki jaglane, wiórki kokosowe, posiekane orzechy (migdały, włoskie, laskowe) ze szczyptą soli.

2. Miód rozprowadzić w ciepłej wodzie (2 łyżki miodu na 1/3 szklanki wody).

3. Wlać roztwór do mieszanki płatków z orzechami.

4. Rozłożyć na blasze z papierem do pieczenia i piec w piekarniku 15 minut w 150 stopniach. Po tym czasie wyjąć, przemieszać i piec jeszcze 10 minut do uzyskania złotego koloru.

5. Po wyjęciu z piekarnika wymieszać z rodzynkami, żurawiną lub posiekanymi daktylami. Tak przygotowaną granolę przechowywać w słoiku lub papierowej torebce.

Inne wpisy, które mogą Cię zainteresować:

POMYSŁY NA ZDROWE I SYCĄCE ŚNIADANIE DLA CAŁEJ RODZINY

JAK ZROBIĆ OWSIANKĘ

Dziękuję, że tu jesteś. Zostańmy w kontakcie, polub fanpage SIMPLYANNA na facebooku:

FP SIMPLYANNA

5 comments

    • Magdalena Kruszona 5 lutego, 2018 at 13:11 Odpowiedz

      oj kupne granole też slabo wypadają 😀 Ale nie ma co kupować granoli, bo bardzo szybko można ją przygotować w domu i w dużo zdrowszej wersji z ulubionymi dodatkami 🙂 Ja sobie taka raz na jakis czas robię, chowam do słoiczka i mam później do jogurtu. Granola z suszonymi owocami, jogurt oraz świeże owoce to super połączenie 🙂

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.