PRZEPISY I TIPY

Bułki śniadaniowe – przepis, który zawojuje Twoją kuchnię!

bułki śniadaniowe

Wszyscy wiemy, że polskie domy od pewnego czasu pachną wypiekami. Jeśli pamiętasz mój przepis na chleb z garnka albo na Twoim stole zagościła już chałka drożdżowa, te bułki śniadaniowe na pewno Ci posmakują! To standardowe, proste pszenne (lub pszenno-żytnie) bułki, idealne na śniadanie w kształcie klasycznej dupki. Długo zachowują świeżość i najważniejsza zaleta – dzieciaki je uwielbiają.

bułki śniadaniowe 2

Bułki śniadaniowe – składniki

  • 500 g mąki pszennej lub 350 pszennej + 150 żytniej typ 720
  • 100 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 35 g masła w temperaturze pokojowej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Bułki śniadaniowe – wykonanie

  1. Zrobić zaczyn – do miski pokruszyć drożdże, dodać 100 ml delikatnie ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 5-6 łyżek mąki.
  2. W drugim naczyniu wymieszać resztę mąki z solą, następnie dodać wodę, masło i zaczyn, który podwoił swoją objętość.
  3. Zagniatamy elastyczne ciasto. Nie powinno być klejące, ale ostrożnie z podsypywaniem mąką – najwyżej tyle, żeby nie kleiło się do rąk.
  4. Odstawić na 30 minut aż urośnie. Podzielić na równe części. Każdą z nich ukulać i odstawić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, głęboko naciąć na środku i przykryć ściereczką do ponownego wyrośnięcia na około godzinę.
  5. Piec w temperaturze 210 stopni (góra-dół) przez 12 minut.
  6. Smacznego!
  •  
  •   
  •  
  •  
  •  

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.