Bułki śniadaniowe – przepis, który zawojuje Twoją kuchnię!
Wszyscy wiemy, że polskie domy od pewnego czasu pachną wypiekami. Jeśli pamiętasz mój przepis na chleb z garnka albo na Twoim stole zagościła już chałka drożdżowa, te bułki śniadaniowe na pewno Ci posmakują! To standardowe, proste pszenne (lub pszenno-żytnie) bułki, idealne na śniadanie w kształcie klasycznej dupki. Długo zachowują świeżość i najważniejsza zaleta – dzieciaki je uwielbiają.
Bułki śniadaniowe – składniki
- 500 g mąki pszennej lub 350 pszennej + 150 żytniej typ 720
- 100 ml mleka
- 200 ml wody
- 35 g masła w temperaturze pokojowej
- 35 g świeżych drożdży
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Bułki śniadaniowe – wykonanie
- Zrobić zaczyn – do miski pokruszyć drożdże, dodać 100 ml delikatnie ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 5-6 łyżek mąki.
- W drugim naczyniu wymieszać resztę mąki z solą, następnie dodać wodę, masło i zaczyn, który podwoił swoją objętość.
- Zagniatamy elastyczne ciasto. Nie powinno być klejące, ale ostrożnie z podsypywaniem mąką – najwyżej tyle, żeby nie kleiło się do rąk.
- Odstawić na 30 minut aż urośnie. Podzielić na równe części. Każdą z nich ukulać i odstawić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, głęboko naciąć na środku i przykryć ściereczką do ponownego wyrośnięcia na około godzinę.
- Piec w temperaturze 210 stopni (góra-dół) przez 12 minut.
- Smacznego!