PRZEPISY I TIPY

Chleb z garnka na drożdżach.

chleb z garnka

To jest absolutnie najlepszy chleb z garnka, jaki w życiu jadłam. Próbowałam różnych mieszanek mąk i jednak chleb żytni lub z dodatkiem orkiszu zostawiam dla zakwasu, a na drożdżach rządzi chleb pszenny lub pszenno-owsiany. Chleb z garnka, oprócz jednego z etapów, jest bajecznie prosty do wykonania. Potrzebujesz niewielu składników oraz dużo czasu. Bo chleb wymaga cierpliwości.

chleb z garnka 2
chleb z garnka

Chleb z garnka – składniki

350 g mąki pszennej chlebowej
50 g mąki owsianej
20 g drożdży
1,5 łyżeczki soli
300 ml wody

INNE PRZEPISY Z DROŻDŻAMI:
1. PYSZNE, KRUCHE ROGALIKI
2. MONKEY BREAD
3. CIASTO DROŻDŻOWE, JAK U BABCI

Chleb z garnka – wykonanie

Mąkę przesiej do większej miski, dodaj pozostałe składniki, czyli rozkruszone drożdże, sól i chłodną wodę. Wymieszaj drewnianą łyżką aż ciasto będzie jednolite. Przykryć folią albo talerzem – musi być przykryte dokładnie, żeby do środka nie dostawało się powietrze powodujące wysychanie ciasta. Odstawić w temperaturze pokojowej najlepiej na całą noc, czyli minimum 12 godzin.

Ciasto robiłam już w połączeniu mąki pszennej chlebowej z orkiszową, owsianą w różnych proporcjach oraz używając tylko pszennej i z orkiszową chleb smakował nam najmniej – był, jak to orkisz, dosyć kwaśny.

Po tym czasie na blacie rozprowadź odrobinę mąki, przełóż ciasto z miski na blat i boki złóż do środka 3-4 razy. Następnie czystą ściereczkę oprószyć mąką owsianą i położyć na niej ciasto. Dosyć głęboko natnij nożem wierzch ciasta. Przykryj i tym razem przenieś w ciepłe miejsce na dwie godziny. Pół godziny przed upływem czasu rozgrzać w piekarniku w 250 stopniach żeliwny garnek z przykrywką (mój garnek jest za duży więc chleb wychodzi dosyć płaski, ale w okrągłym garnku powinien być idealny).

chleb pszenny

Nagrzany garnek wyjmij, ciasto bardzo delikatnie przełóż lub zsuń ze ścierki. Szybko wkładaj do piekarnika na sam dół i piecz około pół godziny pod przykryciem, następnie 15 minut bez pokrycia, ale pod folią aluminiową. Po tym czasie wyłączam piekarnik i trzymam chleb w środku jeszcze 5-10 minut, potem wyjmuję z garnka na deskę.

Smacznego!

Ten przepis możesz udostępnić swoim znajomym o tutaj:

  •  
  •   
  •  
  •  
  •  

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.