PRZEPISY I TIPY

Chałka drożdżowa – domowa chałka śniadaniowa.

chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa to smak mojego dzieciństwa. Teraz jeszcze bardziej doceniam nasz rodzinny przepis (choć tak po prawdzie widzę, że nie tylko nasza rodzina z niego korzystała, bo w sieci znajdziecie różne kombinacje składników z niewielkimi różnicami w proporcjach), bo w sklepach chałki nie kupię, a i do sklepu udajemy się maksymalnie raz w tygodniu. Do rzeczy!

Chałka drożdżowa – składniki:

  • 250 ml mleka roślinnego (użyłam owsianego, może być krowie)
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 35 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g masła
  • szczypta soli

Grafika do zapisania:

Chałka drożdżowa – wykonanie:

  1. Przygotuj zaczyn z drożdży, ciepłego mleka (mleko nie może być gorące, bo zabije drożdże i ciasto nie urośnie), łyżki cukru i kilku łyżek mąki. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
  2. Resztę mąki przesiej do miski, dodaj cukier, sól i całość wymieszaj. Dodaj jedno jajko, stopione i przestudzone masło oraz zaczyn.
  3. Ciasto najlepiej wyrobić w maszynie do chleba lub robotem do ciasta. Ciasto musi być wyrabiane aż będzie gładkie i jednolite.
  4. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
  5. Ciasto podziel na 3 części, uformuj z nich wałki i połącz na końcu.
  6. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wałki zapleść w warkocz. Ponownie ciasto przykryć na pół godziny, a następnie posmarować roztrzepanym jajkiem.
  7. Jeśli lubisz zrób kruszonkę z mąki, cukru i masła w proporcji 1:1:1 i obficie posyp chałkę.
  8. Piecz w 180 stopniach przez 30-35 minut z funkcją góra-dół. Możesz po tym czasie delikatnie uchylić drzwi piekarnika, ale nie otwieraj ich gwałtownie. Zostaw do ostygnięcia. Smacznego!
chałka drożdżowa 2
chałka drożdżowa

5 comments

  1. Ania 15 kwietnia, 2020 at 15:27 Odpowiedz

    Cały przepis super, najtrudniejsze w Ty wszystkim było ostatnie zdanie „Zostaw do ostygnięcia”. Z dwójka dzieci nie jest łatwo.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.