Chałka drożdżowa – domowa chałka śniadaniowa.
Chałka drożdżowa to smak mojego dzieciństwa. Teraz jeszcze bardziej doceniam nasz rodzinny przepis (choć tak po prawdzie widzę, że nie tylko nasza rodzina z niego korzystała, bo w sieci znajdziecie różne kombinacje składników z niewielkimi różnicami w proporcjach), bo w sklepach chałki nie kupię, a i do sklepu udajemy się maksymalnie raz w tygodniu. Do rzeczy!
Chałka drożdżowa – składniki:
- 250 ml mleka roślinnego (użyłam owsianego, może być krowie)
- 70 g cukru trzcinowego
- 35 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 60 g masła
- szczypta soli
Grafika do zapisania:
Chałka drożdżowa – wykonanie:
- Przygotuj zaczyn z drożdży, ciepłego mleka (mleko nie może być gorące, bo zabije drożdże i ciasto nie urośnie), łyżki cukru i kilku łyżek mąki. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
- Resztę mąki przesiej do miski, dodaj cukier, sól i całość wymieszaj. Dodaj jedno jajko, stopione i przestudzone masło oraz zaczyn.
- Ciasto najlepiej wyrobić w maszynie do chleba lub robotem do ciasta. Ciasto musi być wyrabiane aż będzie gładkie i jednolite.
- Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
- Ciasto podziel na 3 części, uformuj z nich wałki i połącz na końcu.
- Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wałki zapleść w warkocz. Ponownie ciasto przykryć na pół godziny, a następnie posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Jeśli lubisz zrób kruszonkę z mąki, cukru i masła w proporcji 1:1:1 i obficie posyp chałkę.
- Piecz w 180 stopniach przez 30-35 minut z funkcją góra-dół. Możesz po tym czasie delikatnie uchylić drzwi piekarnika, ale nie otwieraj ich gwałtownie. Zostaw do ostygnięcia. Smacznego!
A da się zrobić taką chałkę w piekarniku który ma tylko opcję pieczenia od dołu?
Nie próbowałam.
Cały przepis super, najtrudniejsze w Ty wszystkim było ostatnie zdanie „Zostaw do ostygnięcia”. Z dwójka dzieci nie jest łatwo.
Czy chałka wyjdzie z suchych drożdży ?
Jak najbardziej.