KUCHNIA

Życiodajny orkisz. Zapomniane zboże wraca do łask + PRZEPIS.


Orkisz przez wiele lat był niedoceniany pomimo tego, że jest jednym z najdłużej znanych zbóż. To podgatunek pszenicy, który dostaniemy w większości marketów lub sklepów ze zdrową żywnością. Warto wprowadzić go do diety, ma szereg zalet – w tym charakterystyczny, orzechowy, delikatny smak.

Oprócz zalet orkiszu, w tym wpisie znajdziesz także przepis, w którym go wykorzystuję – orkiszowe kopytka. Smak dzieciństwa wielu z nas. Przysmak zwłaszcza dla wszystkich kluskożerców. Kopytka orkiszowe można pochłaniać na słono z mięsnymi sosami, warzywnym ratatouille lub z odrobiną soli albo słodko – z masłem i cukrem, białym serem albo owocami. Ze względu na letnią porę i nasze upodobania, tym razem kopytka podałam z masłem i owocami.

Dlaczego orkisz?

  • Orkisz jest odporniejszy od pszenicy, bardziej odporny na choroby. Pszenica znacznie częściej jest modyfikowana żeby zapobiec chorobom, orkisz tego nie wymaga.
  • Więcej fitosteroli i kwasów jednonienasyconych (zdrowego tłuszczu, korzystnie wpływającego na układ krążenia).
  • Jest odrobinkę mniej kaloryczny, ma za to więcej białka.
  • Wyższy wskaźnik zawartości witamin (PP, B) i składników mineralnych np. miedzi, cynku i selenu.
  • Orkisz jest zbożem glutenowym, więc osoby cierpiące na celiakię i nietolerujące glutenu, powinny go unikać.
  • Różni się od pszenicy smakiem. Przyzwyczajeni do smaku pszenicy, nie wyczuwamy jej w większości potraw. Orkisz ma mocniejszy, bardziej wyrazisty, delikatnie orzechowy smak.
  • Według badań poprawia wydolność organizmu, mniej go obciąża, pomaga się zregenerować.
  • Bardzo ważne: pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi, więc nadaje się dla diabetyków!
  • Zawiera rodanid, czyli naturalny antybiotyk (występuje m.in. w kobiecym mleku!)
  • Wskazany jest dla osób po zawale serca.
  • Ma w składzie kwas krzemowy – krzem doskonale wpływa na włosy i paznokcie oraz cerę.
  • Kleik orkiszowy przyspiesza tempo przemiany materii.

 

Kopytka orkiszowe od pszennych różnią się tylko rodzajem mąki jaki dodajemy. Mąka orkiszowa trochę zmienia smak i kopytka są minimalnie twardsze, ale równie smaczne, a do tego zdrowsze.

Składniki na kopytka:

500 g ziemniaków
500 g mąki
2 jajka
płaska łyżka soli do gotowania ziemniaków
łyżka soli do gotowania kopytek
masło do ugotowanych już kopytek

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki do miękkości. Następnie ostudź i utłucz na gładko lub zmiksuj (w drugiej wersji, w zależności od gatunku ziemniaków, możemy potrzebować odrobinę więcej mąki).
  2. Do ziemniaków dodaj mąkę, jajka i sól.
  3. Wyrób ciasto, odrywaj po kawałku, roluj a następnie pokrój w kopytka.
  4. Gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia. Po chwili wyłów i przełóż do naczynia z masłem.

Moje kopytka nie są najpiękniejsze, bo się spieszyłam – za to smakowały wybornie. Polecam małym i dużym.

P1180012 P1180014

Więcej wpisów z przepisami znajdziesz w kategorii SIMPLYCOOK. Jeśli spodobał Ci się ten wpis, udostępnij go swoim znajomym za pomocą przycisków share on na dole strony, dzięki!