PRZEPISY I TIPY

Ciasto francuskie ze szpinakiem i kurczakiem.

CIASTO FRANCUSKIE ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM

Jest kilka takich produktów, które zawsze mam w lodówce. To pyszne masło ze śmietankową nutką, mleko owsiane, dużo (ale naprawdę dużo!) marchewki czy natka pietruszki. Używam ich do wielu potraw i gdy któregoś składnika mi brakuje, cierpię kulinarne katusze. Trochę rzadziej, ale przynajmniej raz w miesiącu w lodówce pojawia się też coś, co bardzo lubię, ale nie potrafię zrobić sama. Coś, co smakuje doskonale na słodko i słono. Ciasto francuskie ze szpinakiem i kurczakiem.

Dlaczego ciasto francuskie? Nie jestem zwolenniczką gotowców, ale ciasto o przyzwoitym składzie da się kupić i dzięki temu zrobić pyszny obiad lub przekąskę w 1 minut. Poniżej pokażę Wam sposób na doskonałe ciasto francuskie ze szpinakiem i kurczakiem z dodatkiem sera. Nabiał w naszej diecie pojawia się niezwykle rzadko, w tym wypadku ser posłużył za lepik do farszu, ale podbił też smak samego szpinaku.

ciasto francuskie ze szpinakiem

CIASTO FRANCUSKIE ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM – SKŁADNIKI

1. Jedno opakowanie (rulonik) ciasta francuskiego.

2. Jedno opakowanie szpinaku ok. 300g.

3. Jedna pierś z kurczaka/indyka (ok. 200g)

4. Kilka plasterków sera żółtego.

5. Opcjonalnie: żółtko jaja do posmarowania ciasta.

6. Sól, pieprz, ząbek czosnku.

ciasto francuskie ze szpinakiem2

CIASTO FRANCUSKIE ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM – WYKONANIE

1. W garnku podgrzewamy dwie łyżki wody i na tę wodę wrzucamy przepłukany i osuszony szpinak (nie ma potrzeby odrywania ogonków, jeśli należysz do wygodnych osób i zależy Ci na szybkim wykonaniu dania – jeśli nie lubisz struktury ogonków, po prostu je poodrywaj). Szpinak dusimy dosłownie 2-3 minuty aż zwiędnie.

2. Na patelni podgrzej łyżkę oleju rzepakowego i łyżkę masła (najlepiej klarowanego). Kurczaka pokrój w małą kostkę, dopraw solą i pieprzem i smaż do momentu, aż mięso nie będzie surowe.

3. Szpinak odcedź, wymieszaj z mięsem, dodaj czosnek, sól i pieprz do smaku.

4. Rozwiń rulonik z ciasta francuskiego, nałóż farsz wzdłuż dłuższego brzegu tak, żeby zajmował połowę powierzchni ciasta. Następnie połóż na farszu ser i zwiń całość w roladę. Pokrój na plastry grubości 2-3 cm.

5. Ułóż krążki na papierze do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut aż się delikatnie zrumienią. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Inne przepisy z ciastem francuskim:

CIASTO FRANCUSKIE Z JABŁKIEM – POMYSŁ NA SZYBKI DESER

Smacznego! Jeśli podobał Ci się ten wpis, udostępnij go swoim znajomym.

  • 96
  •   
  •  
  •  
  •  
    96
    Shares

1 comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.